Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överförmynderi gör inget för att förbättra integrationen

Jonatan Skagerberg (C), distriktsordförande för CUF Västra Götaland.Foto: PRESSBILD

Det finns en felaktig föreställning inom socialdemokratin om staten och dess varmt hjälpande hand, skriver Jonatan Skagerberg vid CUF i en replik till SSU:s Hanna Andersson och Abdirahman Siyad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ett drägligt flyktingmottagande måste bygga på två stöttepelare: Respekt för individen och hänsyn till dennes förutsättningar. Den som på egen hand tagit sig hela vägen till Sverige ska ges en ny chans att bygga upp ett liv utifrån sina egna preferenser och förmågor. Då krävs en aktiv integrationspolitik. När Hanna Andersson och Abdirahman Siyad vid SSU däremot utpekar EBO-lagen som ett hinder för detta så målar de upp en falsk bild av situationen. 

 

Tanken om en jämn och rättvis fördelning av ansvaret i flyktingfrågan är en fin och eftersträvansvärd tanke. Den går dock inte att realisera med de verktyg som SSU föreslår. Det finns en felaktig föreställning inom socialdemokratin om staten och dess varmt hjälpande hand. Den påstås kunna fördela och förpliktiga enligt rättvisans alla principer. I själva verket slår den klumpigt runt och stjälper omkull allt i dess väg. 

 

Jag håller med Andersson och Siyad i att det inte är optimalt att centrera alla Sveriges asylsökande i ett utsatt område som Bergsjön. Det är ju i och för sig just det som möjligheten till undantag från EBO-lagen kom till för. Det är fullt möjligt att få flyktingar att bosätta sig i någon av Göteborgs andra stadsdelar. Istället för att nyttja den möjligheten valde S däremot att döpa hela staden till ett utsatt område och därmed smita undan sitt ansvar. Att skylla det hela på att ”kranskommunerna faktiskt också måste ta sitt ansvar” är ett djupt ovärdigt svepskäl för att slippa ta riktigt ansvar för en värdig integration.

 

Med det sagt finns det en poäng i att möjliggöra för en mer utspridd flyktingmottagning. Det hade exempelvis kunnat ske genom snabbare tillgång till SFI-kurser eller med en mer flexibel och modern arbetsmarknad. Det hade ökat möjligheterna för de nyanlända att på eget bevåg skapa sig nya liv efter sina egna preferenser. Att påstå att ytterligare ett led i de byråkratiska processerna hade varit positivt för en smidig integration är bara naivt.

 

Vikten i att den asylsökande bjuds in att vara delaktig i sin egen integrationsprocess ska inte förringas. Självklart har staten och kommunen ett ansvar i det, men lika självklart är det att individen i fråga ska ges möjlighet att bidra. Att insistera på överförmynderi är bara snålt och dumdristigt. 

 

Jonatan Skagerberg (C)

Distriktsordförande för CUF Västra Götaland