Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Osthyvla inte bort ambulanserna

Heikki Klaavuniemi (SD), regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen.Foto: PETER WAHLSTRÖM/VGR
Foto: KENT ENG/VGR

En sammanhållen regional verksamhet hindrar också att klåfingriga politiker tar osthyvelbeslut om att ställa av bilar när de behövs som mest, skriver Heikki Klaavuniemi (SD) i en replik till Peter Heie (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Peter Heie (C) konstaterar på GT Debatt att ”då det gäller alarmeringsfunktionen så borde det nu vara självklart att ju mer den delas upp leder det bara till nya kostnader, gränser och försvårar den effektivitet som man vill uppnå”.

 

Det är av exakt detta skäl som vi förordar en övergripande koncentration av VGR:s ambulansverksamhet eftersom vi ser att just detta har blivit konsekvenserna av att ha den i fem olika delar, vilka dessutom inte hänger samman. 

 

Vi tror att en regional, sammanhållen verksamhet med koncentrerad ledning, styrning och en tydlig ansvarsroll bäst gynnar möjligheten till både förbättring och utveckling av ambulansverksamheten.

 

Vi ser en rad vinster, inte enbart ekonomiska och upphandlingsmässiga, utan också avseende effektivitet, resursutnyttjande och förbättrad patientsäkerhet.

 

En sammanhållen regional verksamhet hindrar också att klåfingriga politiker tar osthyvelbeslut om att ställa av bilar när de behövs som mest bara för att anpassa ”sitt” sjukhus totala ekonomi. Med detta sagt så menas inga utpekanden mot ordförande Peter Heie i NU-sjukvårdsstyrelsen eftersom ordföranden och övriga styrelsen gick med på mitt kompromissyrkande om att inte göra grova inskränkningar i ambulansvården tidigare i år. 

 

Vi hoppas att den viljan även finns 2020.

 

Peter Heie påpekar också att den mycket nära kopplingen till våra sjukhusakuter har ”skapats genom att ambulanssjukvården i dag finns i samma organisation inom varje sjukhus”.

 

Vi vill förstärka denna koppling genom att låta all ambulanssjukvård finnas i en organisation som kan bryta revirtänkandet och invanda organisationskulturer, begränsa byråkrati och fragmentiserat beslutsfattande.

 

Heie anser också att det ”krävs en resursfördelning”, men det lär ju inte hjälpa då ett av grundproblemen i stället är akut resursbrist i våra sjukvårdsområden och ett standardrecept samtidigt tyvärr tycks vara att skära i just ambulanssjukvården.

 

Bara NU-sjukvårdens ambulansverksamhet 2019 är underfinansierad med 65 miljoner kronor, vilket torde tydligt illustrera problematiken.

 

Det är dessutom lättare att jämnt fördela resurser ur en börs än ur fem, vilket dessutom skapar bättre förutsättningar att inte bara ”ge ökad förståelse för regionens olikheter” utan att också konkret kunna beakta och ta hänsyn till dessa olikheter. 

 

Vi avser inte peta i detaljerna mer i denna fråga, utan syftet med vårt förslag är att inför framtiden få en nödvändig effektivisering och samordning av ambulansverksamheten i Västra Götalandsregionen. 

 

Heikki Klaavuniemi (SD)

Regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen tillika ledamot i NU-sjukvårdens styrelse