Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oseriös verksamhet drabbar även hederliga företagare

Anna Lönn Lundbäck, regionchef vid Byggföretagen i väst.Foto: EMELIE ASPLUND
Vi tackar för gratulationerna från Byggnads regionchef i väst, skriver Byggföretagens västsvenska regionchef Anna Lönn Lundbäck.Foto: SHUTTERSTOCK

Oseriös och kriminell verksamhet drabbar hederliga företagare som följer lagar och regelverk, skriver Byggföretagens Anna Lönn Lundbäck i en replik till Tomas Emanuelsson vid Byggnads.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi tackar för gratulationerna från Byggnads regionchef. Och visst har Tomas Emanuelsson rätt i att arbetsmiljö, säkerhet och lika villkor för byggföretagen är prioriterade områden.

 

Det var därför som jag ihop med Tomas Emanuelsson skrev en debattartikel om just detta ämne för bara någon månad sedan. Det var också därför vi tillsammans i höstas arrangerade rikstäckande seminarier för våra medlemsföretag på temat. Vi hade talare från bland annat Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Skatteverket och Arbetsförmedlingen som turnerade landet runt med budskapet och kunskap om hur vi tillsammans ska verka för en ren bransch.

 

 

Vi är medvetna om de utmaningar branschen har. Vi som arbetsgivarorganisation har ett tydligt mandat från våra medlemsföretag att jobba med förutsättningarna för både arbetsgivare och arbetstagare. Hos oss råder det nolltolerans mot fusk i bygg- och anläggningsbranschen. Schysta arbetsvillkor är A och O för en attraktiv, sund och säker bygg- och anläggningsbransch.

 

Vi uppmanar därför:

Svenska myndigheter att intensifiera arbetet med att hitta aktörer som struntar i lagar och regler.

Att beställare i alla led av byggrelaterade tjänster ställer och följer upp krav som underlättar för seriösa företag att vinna upphandlingar.

 

Byggföretagen har fyra fokusområden för vår verksamhet. Dels är det kompetensförsörjning och säkerhet, men också attraktiva kollektivavtal och sund konkurrens. På flera områden har vi Byggnads som mot- och medpart. Tillsammans är vi delar av den svenska modellen. Det är viktigt att arbetsgivarna skapar förutsättningar för en god arbetsmiljö, att chefer föregår med gott exempel, och lika viktigt att byggarbetarna följer direktiv och säkerhetsföreskrifter.

 

För oss är det viktigt på riktigt. I höstas invigde vi till exempel Sveriges första säkerhetspark i Arlanda, där företag och arbetare kan få praktisk utbildning och träning i säkerhetsarbete.

 

Men en seriös bransch ska också kunna lyfta blicken och se annat värdeskapande. Byggföretagen arbetar även med mångfald och jämställdhet. Vi kan vara vägen in i arbetslivet för nyanlända och vi vill ha fler kvinnor i branschen. Hållbarhet är att vårda material, miljö och människor. Det gör vi gärna tillsammans med arbetstagarorganisationerna.

 

Oseriös och kriminell verksamhet drabbar hederliga företagare som följer lagar och regelverk. Vi utbildar nyblivna medlemmar och har en kravlista på de som ansöker om medlemskap. Att vara medlem i Byggföretagen är en kvalitetsstämpel.

 

Anna Lönn Lundbäck

Regionchef vid Byggföretagen i väst