Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Orten, det här är för er

Leila Ali Elmi (MP), riksdagsledamot från Göteborg.
Foto: FREDRIK HJERLING/MP

De enda som inte är överraskade över min riksdagsplats är de som vet att förorten behöver en röst. Jag ska prata för "orten", inte om och till den. Diskussionen om min riksdagsplats är inte bara av ondo utan blottlägger de krafter som inte vill att jag ska lyckas, skriver riksdagsledamoten Leila Ali Elmi (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hej Göteborg. Jag är er riksdagsledamot nu. Några är överraskade över det. Inte minst jag själv. Men de som inte är överraskade är alla de som vet att förorten behöver en röst. Som vet att det inte räcker med ledamöter i riksdagen som pekar på förorten och pratar om den. Det behövs också ledamöter i riksdagen som kommer från förorten och pratar för den. Det är alla ni som har burit fram mig med era röster. 


Tack.


Jag tänker förvalta ert förtroende och kämpa för att skapa ett mer jämlikt Göteborg. Ett mer jämlikt Sverige. Jag har bott i Angered i 28 år och har sett hur utanförskap och segregation har skapat en ojämlik stad. Jag brinner för en bättre skola för alla barn oavsett förutsättningar, en skola som ser och bygger upp barnens självkänsla och självförtroende. Jag brinner för jämställdhet, för allas lika värde och för ett mer hållbart Sverige på alla plan.


Som riksdagsledamot för Miljöpartiet de gröna vill jag särskilt jobba för att minska klyftorna mellan människor med olika bakgrund. Jag brinner för ett samhälle där alla människor inkluderas och där dina möjligheter i livet inte styrs av var du kommer ifrån eller var du bor. Där man får klä sig som man vill, älska vem man vill och tro på vad man vill. Jag kommer använda min riksdagsplats till att jobba för klimatet och för att öka jämlikheten i vårt samhälle.


Jag vill använda min röst för att fortsätta det arbete med att skapa en mer jämlik skola som nuvarande regering med utbildningsminister Gustav Fridolin i spetsen har påbörjat. Stora satsningar på skolan, på lärarna och på elevhälsan har påbörjats, och måste fortsätta. En jämlik skola där alla unga får möjlighet att lyckas är en helt avgörande faktor för att vi ska kunna bryta det utanförskap som finns på många platser i Sverige. Vi måste börja där – för att stävja kriminalitet, för att få människor i jobb, för att hålla vårt lands stolta traditioner av att vara ett land som står för allas lika värde högre än de rasistiska undertoner som just nu sliter oss isär.


Jag tar mig an förtroendeuppdraget med stolthet och ödmjukhet.


Under hela valrörelsen har jag träffat och pratat med många göteborgare om politik. Mitt driv har varit att få så många människor som möjligt att rösta på det parti jag företräder, för att Miljöpartiet ska kunna fortsätta med det arbete för att bryta segregation som man har påbörjat men som behöver bli ännu starkare. Att jag nu blir en av riksdagens 349 ledamöter är stort inte bara för mig utan för alla i mitt valdistrikt som sätter sin tillit till mig. Det är inte många som klär sig som jag och som kommer från Hammarkullen som har tagit plats i talarstolen i riksdagens kammare tidigare. Faktum är att ingen som jag blivit invald till Sveriges riksdag förut. Det är omtumlande, men jag ser fram emot att ta mig an det fina förtroendeuppdraget.


Och det är väl därför min plats i riksdagen har väckt starka reaktioner på vissa hörn av nätet. Reaktioner från folk som i stället för att kritisera den politik jag vill driva väljer att kritisera den jag är, hur jag har bedrivit min kampanj – man väljer till och med att ifrågasätta dem som har röstat på mig.


Men diskussionen om min riksdagsplats är inte bara av ondo. Den blottlägger också de krafter som inte vill att jag ska lyckas, som ser mitt engagemang för jämlikhet och jämställdhet som ett hot, och som är snabba att titta på bilden av mig och sortera in mig i ett fack. Nu om inte förr vet jag vad som står emot mig. Det ger mig extra glöd i kampen för ett mer jämlikt och hållbart samhälle.


Orten – det här är för er!


Leila Ali Elmi (MP)

Riksdagsledamot från Göteborg