Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ordning och reda i förskolan

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Ingrid Andreae (S), kommunalråd i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Inför ett nytt IT-system som säkerställer barnens närvaro i förskolan, skriver kommunalråden Ann-Sofie Hermansson (S) och Ingrid Andreae (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Storleken på barngrupperna i förskolan har länge varit en het politisk fråga. Alla politiska partier är överens om att det är bra med mindre grupper, särskilt för de yngsta barnen. Problemet är att ingen med säkerhet kan säga hur stora grupperna är i Göteborg i dag. 

 

Majoriteten av barn mellan ett till fem år är inskrivna i förskolan. Men alla barn är inte i förskolan hela dagar, varje dag, fem dagar i veckan. Vissa har bara rätt till några timmar om dagen för att deras föräldrar är arbetslösa, föräldralediga eller studerar. Andra barn är av andra skäl inte närvarande, för att de är sjuka eller lediga. Kanske har deras föräldrar kunnat lämna senare eller hämta tidigare. 

 

Vi politiker behöver bra underlag när vi fattar beslut om förskolan och diskuterar barngruppers storlek och tillgången på platser. I dag utgår vi från det vi vet, antalet inskrivna barn och angivna vistelsetider från föräldrarna. Vi saknar uppgifter om hur den faktiska närvaron ser ut. Därför vill vi socialdemokrater införa ett digitalt närvarosystem i förskolan i Göteborg där det dokumenteras när barn lämnas och när de hämtas. 

 

Att få koll på när barnen är i förskolan handlar i huvudsak om tre saker: likvärdighet, arbetsmiljö och trygghet.

 

Frågan om närvarosystem handlar om att skapa en tryggare överlämning mellan föräldrar och förskola. Idag sker överlämningen på olika sätt på olika förskolor och det läggs olika vikt vid att dokumentera barn som hämtas och lämnas. Föräldrar och personal bör tydligt veta när ansvaret för barnet är överlämnat. Det är också en fråga om säkerhet, att veta vem som hämtat barnet och när. Vi vill se en lösning som gör det enkelt och smidigt att checka in och checka ut vid lämning och hämtning.

 

Stora barngrupper, där barn riskerar att inte bli sedda och där personalen sliter ut sig, är ett reellt problem på många förskolor. För att kunna rikta insatser till just de med de största behoven kan vi inte enbart förhålla oss till antal inskrivna barn. Det finns risk att förskolor med ett jämförbart antal inskrivna barn i praktiken ändå har olika förutsättningar att bedriva verksamhet för att det verkliga antalet barn skiljer sig åt. 

 

De som jobbar på förskolan behöver få löpande koll på hur barnens närvaro ser ut. Hur närvaron utvecklar sig över året, under en månad eller vecka och hur den ser ut under dagen. Då är det lättare att planera verksamheten och bemanna på rätt sätt. Det generella mönstret är att det ofta är fler barn under hösten än våren och att det är fler barn i början än i slutet på veckan. Med en fördjupad kunskap om hur det ser ut på den enskilda förskolan kan förskolechefen anpassa personalantal efter behoven.

 

Det pågår just nu ett arbete på stadsledningskontoret med att ta fram en anpassad IT-lösning med försök på några förskolor. Vi vill se ett närvarosystem för alla förskolor på plats helst redan i höst. Ett system som är enkelt att använda, som inte innebär krångel och merarbete. Som kan ge information om närvaron på olika förskolor under dagen, veckan, månaden och året. Information som kan ligga till grund för planering, bemanning och för politiska beslut. För oss är det en prioriterad fråga att få ett bra system på plats så snart det går. För alla barns bästa ska det vara ordning och reda i förskolan. 

 

Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

 

Ingrid Andreae (S)

Kommunalråd