Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okontrollerad inflyttning till förorter ökar segregeringen

Segregationen kväver det starka samhälle som vi socialdemokrater vill bygga, skriver Jonas Attenius (S).Foto: HENRIK JANSSON/GT

Det är uppenbart att Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har pressat mitt eget parti till att inte ta itu med den destruktiva EBO-lagen. Jag, och många andra ute i kommunerna, beklagar detta djupt, skriver gruppledaren och oppositionsrådet Jonas Attenius (S) i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Lagen om eget boende, eller EBO-lagen, innebär att asylsökande får rätt att, med bibehållet bidrag från Migrationsverket, bosätta sig var som helst i landet, oavsett möjlighet till integration och jobb. I 20 år har Socialdemokraterna i Göteborg verkat för att avskaffa EBO-lagen. Efter att regeringen gett 32 kommuner chansen att undanta områden från EBO-lagen har Göteborg, på socialdemokratiskt initiativ och tillsammans med 11 andra kommuner, valt totalt undantag. Vi gör det bland annat för att undvika risken för att asylsökande skriver sig i mer välmående stadsdelar men ändå bor i fattiga förorter. 

 

Men lättnaden blev kortvarig. Nyligen meddelade regeringen att lagen ska ändras. Från och med den 1 januari 2021 ska icke-valda tjänstemän på länsstyrelsen ges möjlighet att överpröva demokratiska fullmäktigebeslut ute i kommunerna. Den politiska processen i våra folkvalda församlingar åsidosätts. Länsstyrelserna får i praktiken ett veto. Det är uppenbart att Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har pressat mitt eget parti till detta lika delar kontraproduktiva som kortsiktiga beslut. Jag, och många andra ute i kommunerna, beklagar detta djupt. Vi hade hoppats på mer. Nu blir det svårare att bekämpa segregationen.

 

Den stora majoriteten av EBO-invandrarna söker sig nämligen till de större städernas förorter. Det spelar ingen roll hur många lagar som klubbas om jämlikt flyktingmottagande och fördelning över riket; så länge EBO finns kvar ökar segregationen, fattigdomen och utsattheten i områden som Bergsjön, Hammarkullen och Tynnered. Bara mellan 2010 och 2019 tog Göteborg emot sex gånger fler EBO-invandrare än våra 12 kranskommuner tillsammans. Den orättvisa situationen är liknande i socialdemokratiskt styrda städer som Botkyrka och Malmö, men också i borgerligt styrda Landskrona och Helsingborg.

 

Politiken måste sluta ducka för verkligheten. Den sociala, klassmässiga och alltmer etniska segregationen har bitit sig fast i våra förorter - samtidigt som den konstanta inflyttningen av nya EBO-invandrare har gjort det närmast omöjligt att långsiktigt bryta segregationen och minska klassklyftorna. Det säger sig självt att det blir nästan omöjligt att integreras om man inte får jobb, knappt kommer i kontakt med det svenska samhället och inte använder svenska som språk i sin vardag. Det räcker med att titta på skillnaderna i medellivslängd och medelinkomst; för de som bor i förorterna innebär segregationen ett liv som kännetecknas av bristen på majoritetens självklara möjligheter. Mitt eget parti är i högsta grad medskyldigt. Segregationen kväver det starka samhälle som vi socialdemokrater vill bygga.

 

För över 20 år sedan tog Göran Johansson (S), mångårig kommunstyrelseordförande i Göteborg, bladet från munnen och konstaterade att den svenska migrationspolitikens inneboende ojämlikhet har lett till segregerade förorter i landets storstäder. År 2009 antog det socialdemokratiska partiets kongress att EBO-lagen ska avskaffas. Moderaterna och Kristdemokraterna anslöt sig, sent omsider, till vår linje under hösten 2019. Inget parti borde kunna förneka att den okontrollerade inflyttningen av utsatta människor till förorterna leder till mer segregation.

 

I valet 2018 gick vi socialdemokrater till väljarna med ett enkelt budskap: Starkare tillsammans. Vi lovade att skapa ordning och reda i migrationspolitiken, utjämna livschanserna i landet och öka integrationen. Miljöpartiet, Centerpartiets och Liberalernas stopp för 11 kommuners totala undantag från EBO-lagen kommer innebära att segregationen, ojämlikheten och oredan fortsätter. Det är dags för rikspolitikerna att lyssna på kommunerna, ta segregationen på allvar och riva upp EBO. Göteborg kan inte vänta i 20 år till. 

 

Jonas Attenius (S)

Oppositionsråd och gruppledare i Göteborg