Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ökad centralisering ökar inte förståelsen för olikheter

Peter Heie (C), ordförande i NU-sjukvårdens styrelse i Västra Götalandsregionen.Foto: PRESSBILD
Bedöma, hänvisa, vårda och transportera. Det beskriver mycket väl den moderna ambulansens uppdrag, skriver Peter Heie (C).Foto: KENT ENG

Omöjligt att se hur SD:s förslag skulle leda till att det inte äventyrar ytterligare neddragningar i Västra Götalandsregionens ytterområden, skriver Peter Heie (C) i en replik till Heikki Klaavuniemi (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Regionrådet Heikki Klaavuniemi (SD) gör i allt väsentligt en riktig beskrivning på GT Debatt av ambulansverksamhetens problem i dag. Men hans förslag till förändring leder i helt fel riktning.

Först av allt vill jag beskriva varför Västra Götalandsregionen enbart har ambulanssjukvård i egen regi. Det beror på att ambulansverksamheten är en närmast integrerad del och förlängd arm av sjukhusens akutvård. Ambulanserna kan i dag beskrivas som näst intill mobila akuter som kommer till oss invånare när vi larmar och är i behov av akut vård.

 

Bedöma, hänvisa, vårda och transportera. Det beskriver mycket väl den moderna ambulansens uppdrag. Detta uppdrag bygger på en mycket nära koppling till våra sjukhusakuter. Något som skapats genom att ambulanssjukvården i dag finns i samma organisation inom varje sjukhus.

 

Att bygga en enda stor och centralstyrd organisation skulle påtagligt bryta dessa viktiga samband. Om dessa samband inte anses vara avgörande finns det andra vägar att gå, till exempel att åter låta externa entreprenörer driva verksamheten.

 

Det som beskrivs som möjliga besparingar med en gemensam organisation kring inköp med mera kan med lätthet uppnås ändå. Det handlar om att skapa ett gemensamt förhållningsätt i det som ger mervärde att göra tillsammans, utan att äventyra samhörigheten med akutmottagningen på sjukhusen.

 

För NU-sjukvårdens del är det omöjligt att se hur Sverigedemokraternas förslag skulle leda till att det inte äventyrar ytterligare neddragningar i regionens ytterområden. Vår erfarenhet är inte att centralisering ger ökad förståelse för regionens olikheter.

 

Då det gäller alarmeringsfunktionen så borde det nu vara självklart att ju mer den delas upp leder det bara till nya kostnader, gränser och försvårar den effektivitet som man vill uppnå. Vi måste i stället bli bättre på att ställa krav på verksamheten. Inrättandet av Sjukvårdens Larmcentral, SvLc har lett till stora ökade kostnader på respektive sjukhus som tar resurser från vården.

 

Däremot krävs en resursfördelning avseende ambulansverksamheten som tar hänsyn till geografi, sjukhusens belägenhet och vilken vård vi vill kunna ge. Låt oss i stället för centralstyrning och likriktning utveckla den fina ambulanssjukvård vi har så den kan möta alla våra patienter på bästa sätt och vara en naturlig del av sjukhuset.

 

Peter Heie (C)

Ordförande i NU-sjukvårdens styrelse i Västra Götalandsregionen