Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ojämlikheten har burit in smittan på äldreboendena

Johan Büser (S), riksdagsledamot från Göteborg.
Foto: NATHALIE BESER
Det säger sig självt att smittan lättare får fäste när människor från början inte har möjlighet att leva på det sätt som myndigheterna råder, skriver Johan Büser (S).
Foto: COLOURBOX

Coronapandemin sätter fingret på hur eftersatt äldreomsorgen är i allmänhet. Situationen har inte blivit bättre med en rejält underfinansierad äldreomsorg i hela Göteborg, skriver riksdagsledamoten Johan Büser (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Som göteborgare i allmänhet, och som Bergsjöbo i synnerhet, har jag de senaste veckorna blivit förskräckt över situationen i äldreomsorgen i Östra Göteborg. Som mest dog 5 personer under en enda dag på ett av våra äldreboenden. Att just Östra Göteborg även har högst smittspridning bland boende i stadsdelen jämfört med resten av Göteborg är ett tydligt bevis på att även corona är en fråga om jämlikhet. 


En stor andel av personalen på Östra Göteborgs äldreboenden bor i den trångbodda stadsdelen, och många är beroende av den underdimensionerade kollektivtrafiken. Det säger sig självt att smittan lättare får fäste när människor från början inte har möjlighet att leva på det sätt som myndigheterna råder – det är mycket svårt att hålla social distans i hemmet, på sin resa med bussen eller spårvagnen eller för den delen på jobbet. Ojämlikheten har burit smittan in på våra äldreboenden.


Att just Östra Göteborgs äldreboenden har drabbats särskilt hårt har flera förklaringar. Handlingsplanen och riskbedömningen som gjordes på grund av corona togs fram samt sattes in för sent. En annan förklaring som gäller för flera stadsdelar, men där Östra Göteborgs situation kan ha varit än värre, var att personal inte fick tillgång till lämplig skyddsutrustning. Dessutom led vår stadsdel av underbemanning i flera dagar där personalen var tvungen att jobba på flera olika boenden och avdelningar samt i praktiken fick arbeta på trots symptom. 


Coronapandemin sätter fingret på hur eftersatt äldreomsorgen är i allmänhet och situationen har inte blivit bättre med en rejält underfinansierad äldreomsorg i hela Göteborg. Att högerstyret inte hann driva igenom sin agenda om sämre anställningstrygghet och privatiseringsexperiment inom äldreomsorgen är något vi ska vara glada över då situationen skulle ha varit ännu värre. 


Jag delar fullt ut Anna Skarsjös, ordförande i Kommunal Väst, beskrivning: Att situationen är helt fruktansvärd för de gamla, de anhöriga och för personalen. Det är en bra sammanfattning (GP 17/5). 


Vi socialdemokrater i Göteborg har tagit ansvar och så fort som möjligt fått ut 300 miljoner kronor till välfärdspersonalen för att stoppa smittspridningen, öka bemanningen och skapa tryggare jobb. Vi har tagit kampen så att personal får skyddsutrustning, hållbara scheman i hemtjänsten, mer personal på äldreboendena samt drivit de styrande borgerliga partierna i staden att agera. 


Dessutom får Göteborg än mer stöd av regeringen som nu inför ett äldreomsorgslyft för att fler ska kunna utbilda sig och få en fast anställning inom äldreomsorgen. Vi räknar med att 10 000 anställda i hela Sverige ska kunna varva arbete med utbildning till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid. Nu finns det 2,2 miljarder kronor för att anställda inom äldreomsorgen ska kunna utbilda sig på betald arbetstid. Staten står för lönekostnaden under den tiden som den anställde är på utbildning och kommunen för den tiden som den anställde är på jobbet.


Rätten till heltid inom äldreomsorgen och att kunna utbilda sig under arbetstid har vi socialdemokrater kämpat för under en lång tid. Det var ett av våra vallöften inför valet 2018, så den här satsningen är efterlängtad för att kunna stärka äldreomsorgen, men även ge personalen relevant utbildning och kunna erbjuda fler en tillsvidareanställning. Det skapar också en ökad trygghet för våra äldre. Det är viktigt både här och nu, men också efter det att corona slutar att skapa rubriker om äldreomsorgen. För det handlar faktiskt om de som behöver äldreomsorgen och om villkoren för dem som jobbar där.   


Johan Büser (S)

Riksdagsledamot från Göteborg