Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oansvarigt att sluta använda hyrpersonal över en natt

Johnny Magnusson (M), ordförande regionstyrelsen VGR.
Foto: SERGIO JOSELOVSKY/VGR
Gunilla Levén (M), regionråd och ordförande i VGR:s personalutskott.
Foto: CATHARINA FYRBERG

Någon sällsynt brist på insikt över problemen har vi inte, skriver Johnny Magnusson (M) och Gunilla Levén i ett svar på Anna Johansson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I vårt förra debattinlägg frågade vi vilka egna idéer Anna Johansson (S) och Håkan Linnarsson (S) har för att utveckla sjukvården. Ett replikskifte senare är vi fortfarande lika frågande till vad de vill. Återigen är det mer av luddiga formuleringar än konkreta förslag som förs fram, och regeringens satsning på 2 000 nya medarbetare i Västra Götalandsregionen till 2022 är tydligen ”lösningen” på allt.


Vi vet att läget på vissa håll är ansträngt och att medarbetarna har en tuff arbetssituation. Även om vi ser en förbättrad tillgänglighet, är väntetider och köer fortfarande för långa och utvecklingen går för långsamt, så någon sällsynt brist på insikt har vi då rakt inte. Tvärtom så har vi ökat resurserna till sjukvården med hela 5 miljarder kronor de senaste tre åren och bara förra året ökade antalet netttoanställda i regionen med 154 sjuksköterskor och barnmorskor, 317 undersköterskor och 202 läkare. 


Vi har ökat möjligheterna till kompetensutveckling och påbörjat arbetet med att göra löner och ersättningar mer konkurrenskraftiga, inte minst genom vår satsning på en fördubbling av ob-natt. Vi har tagit fram en modell för lönekarriär, fortsatt och utökat satsningen på betald specialistutbildning för sjuksköterskor och avsatt resurser för kompetensutbildning för undersköterskor. Så stora insatser har gjorts både i pengar och i utökning av personal, men vi är på intet sätt nöjda, arbetet måste fortsätta, men glädjande nog konstaterar vi att det i dag är fler medarbetare som är stolta över att arbeta i Västra Götalandsregionen och som kan rekommendera regionen som arbetsgivare än när S styrde regionen.


Att öka kontinuiteten inom sjukvården är mycket viktigt men en sansad diskussion måste föras kring kostnaderna för hyrpersonal. Faktum är att inhyrda läkare och sjuksköterskor på många håll gör att operationer kan genomföras och att vårdplatser hållas öppna. Det vore oansvarigt att över en natt stänga dörren för hyrpersonal. Vi arbetar aktivt med att minska behovet av inhyrd personal. Samtidigt konstaterar vi att det inte heller är S starka gren. S-styrda Norrbotten och Västernorrland är bland de landsting med högst kostnader för inhyrd personal i förhållande till totala personalkostnader - kostnaderna är drygt 2 procent i Västra Götalandsregionen vilket kan jämföras med Västernorrlands kostnader på över 12 procent.


Slutligen, en sak är vi rörande överens om, nämligen att personalen är nyckeln till en trygg sjukvård. Så låt oss i stället föra en sansad debatt kring hur vi på bästa sätt utvecklar sjukvården. Vi har redovisat vad vi konkret gör i dag och vill göra framöver.


Johnny Magnusson (M)

Regionstyrelsens ordförande i VGR


Gunilla Levén (M)

Regionråd och ordförande personalutskottet