Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu rensar alliansen upp efter socialdemokratin

Gustaf Göthberg (M), ordförande i Göteborgs inköps- och upphandlingsnämnd.
Foto: MATHILDA STENHOFF

Jonas Attenius och Socialdemokraterna borde se sig själva i spegeln, skriver Gustaf Göthberg (M) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I ett vagt uppbyggt inlägg på GT Debatt ondgör sig Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg Jonas Attenius över alliansen i Göteborgs upphandlingspolitik. I stället för att peka finger borde han och det än gång så dominerande socialdemokratiska partiet se sig själva i spegeln.

Göteborgs samlade inköps- och upphandlingsvolym uppgår till över 20 miljarder kronor årligen. Det är göteborgarnas surt förvärvade skattepengar som måste användas med fokus på största möjliga nytta och högsta kvalitet. 

Inköps- och upphandlingsnämnden beslutade i juni 2020 om ett brett åtgärdspaket för att komma till bukt med inköpskompetensen i staden, och för att motverka fiffel och fusk från leverantörer. Nämnden beslutade att staden ska utreda hur beställarkompetensen ska bli bättre, att se över stadens beställarutbildningar och bli bättre på att informera om den juridiska kompetens som förvaltningen har i inköpsfrågor. Jonas Attenius eget parti ställde sig bakom detta yrkande från alliansen. Det finns alltså redan i dag en bred politisk uppslutning bakom alliansens omfattande arbete för att vässa både upphandlingar, inköpskompetensen och uppföljningarna av avtalen Göteborgs stad har.

Alliansens budget för 2021, som Socialdemokraterna röstade emot i kommunfullmäktige, ger ytterligare uppdrag för att få ordning och reda i Göteborgs upphandlingar och samlade inköp. Under 2021 ska inköps- och upphandlingsförvaltningen få en tydligare uppföljande roll av Göteborgs inköp och upphandlingar och genast slå larm till kommunstyrelsen om man märker avsteg. Det innebär i praktiken en röd telefon – en direktlinje – mellan ansvarig förvaltning och kommunstyrelsen. Allt för att få bättre uppföljning. Allt för att värna göteborgarnas skattepengar.

Utöver detta ska staden nu införa en gemensam avtalsdatabas för alla upphandlingar. Det har alltså inte funnits någon gemensam, övergripande kontroll av vilka avtal Göteborgs stad har med olika leverantörer. Nu säkerställer alliansen att detta kommer på plats. 

Det behövs bättre styrning, ledning och uppföljning i Göteborgs stad. Det är på tiden, efter ett kvartssekels S-styre. För när S själva satt vid maktens taburetter gjorde de inte mycket i frågan. I oppositionsrollen nu är det lättare för Jonas Attenius och S att komma efter och peka finger. Det är förvisso en lovvärd om än nyvaken inställning, men särskilt förtroendeingivande är det dock inte.


Gustaf Göthberg (M)

Ordförande i Göteborgs inköps- och upphandlingsnämnd