Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nonchalans tvingas oss att varsla om strejk

Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst.Foto: PRESSBILD

Det handlar inte om lönen, skriver Tomas Emanuelsson som är ordförande för Byggnads Väst i en replik till Anna Lönn Lundbäck vid Byggföretagen i väst.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Byggföretagen i väst skriver på GT Debatt att Byggnads varslar om strejk för att vi kräver löneökningar som spräcker märket.

Det stämmer inte. Vi håller oss till märket. I stället är orsaken till varslet motparten Byggföretagens överraskande ovilja att ta tag i de problem med dödsolyckor och arbetslivskriminalitet som länge plågat branschen.

Läget i byggbranschen är akut. Vi har kolleger som aldrig kommer hem efter arbetsdagen. Familjeföretag som blir utkonkurrerade av fuskande företag. 

Vi måste få ner arbetsplatsolyckorna och dödsfallen. Vi måste få bort fuskande företag så att seriösa arbetsgivare kan konkurrera med sin yrkesskicklighet, och vi måste skapa en bransch som välkomnar både kvinnor och män.

Byggnads har bland annat följande förslag för att skapa ordning och reda i byggbranschen:

Att ge regionala skyddsombud tillträde till fler arbetsplatser för att skapa en säkrare arbetsmiljö.

Företagen ska kunna bevisa att underentreprenörer följer kollektivavtal.

Tydligare regler kring traktamenten för arbetare från andra länder.

För att förhindra fusk ska lönespecifikationen tydligt visa lön, ledighet, ersättningar och intjänad pension.

Allt detta borde vara självklarheter, och när vi gick in i förhandlingar om nytt kollektivavtal trodde vi naivt nog att arbetsgivarna skulle möta dessa initiativ med öppna armar.

Men arbetsgivarna valde en annan väg. Man valde att straffa initiativet genom att tvinga oss ge avkall på inflytande och slå sönder ett lönesystem som tjänat branschen väl i åratal. Man valde att lägga dessa krav som veto för att gå med på åtgärder som skulle skapa säkrare arbetsplatser och sundare konkurrens. 

Och när arbetsgivarna måste ta till rena lögner för att förklara sig – då vet man att argumenten tryter.

Låt oss vara extremt tydliga. Det handlar inte om lön. Vi står bakom LO-samordningen och det märke som industrin har kommit överens om. Det har vi varit tydliga med under hela avtalsrörelsen och här kan det inte råda någon oklarhet. Det handlar om liv, hälsa och framtiden för hela vår bransch.

De här frågorna kan inte vänta, och arbetsgivarnas nonchalans tvingar oss att varsla om strejk.

Byggföretagens inställning kommer varken leda till sund konkurrens eller ordning och reda i byggbranschen. Fack och arbetsgivare har ett ansvar mot våra medlemmar och våra företag. Vi måste kroka arm för skapa en bransch vi kan vara stolta över. 

Möt oss vid förhandlingsbordet och hjälp oss att skapa en byggbransch i världsklass.

 

Tomas Emanuelsson

Ordförande Byggnads Väst