Stina Svensson (FI), gruppledare i Göteborgs fullmäktige. Foto: SISSELA NORDLING BLANCO
Stina Svensson (FI), gruppledare i Göteborgs fullmäktige. Foto: SISSELA NORDLING BLANCO

Nej till kärnvapen i Göteborg

Publicerad

Göteborgs stad ska vara en kärnvapenfri zon. Det fastställde vi redan på 90-talet. Dåvarande fullmäktige beaktade bland annat kommunens utsatta situation med hänsyn till hamn och oljeanläggningar. Vi står nu inför en avgörande tid. Ska Göteborg förbli kärnvapenfritt? 

 

Under tre veckor i september 2017 förvandlas stora delar av Sverige till en övningsplats för krig. Tio länder (bland dem Polen, Danmark och USA) bjuds in att delta och sammanlagt rör det sig om 20 000 deltagande soldater till en kostnad av 583 miljoner kronor. Det hårt kritiserade värdlandsavtalet med Nato är centralt och upp till 1 000 amerikanska marinkårssoldater kommer att landsättas i Göteborg. Enligt Försvarsmakten finns det inga formella garantier att USA inte medför kärnvapen. Övningen, som kallas Aurora, är den största krigsövningen i Sverige sedan Kalla kriget. 

 

Planeringen för Aurora är i full gång och i den ingår att Sveriges militärmakt – tillsammans med militärer från ett antal Natostater – ska skjuta inomskärs i Göteborgs skärgård. Det innebär att flera ton metaller, främst bly och koppar, kommer att förorena vårt hav. Dessutom kommer de plastdelar som ingår i ammunitionen att spridas i vattnet. Detta trots att det numera är känt att plast i sina nedbrytningsfaser förvandlas till mikropartiklar vilka anses mycket skadliga för fiskar och andra vattenlevande organismer och ytterst även för människors hälsa. Det är inte förenligt med Göteborgs stads miljömål.

 

Alldeles nyligen varnade Fredsforskningsinstitutet Sipri för den ökande kapprustningen. Vi har alltid varit stolta över våra fredliga ambitioner i Sverige och vi måste stärka viljan att behålla dem. 

 

Göteborg är en kärnvapenfri zon och ska så fortsatt vara. Därför är det viktigt att skydda Göteborgs hamn genom att inte tillåta kärnvapenbestyckade fartyg att komma in. Det är viktigt att vi tar ställning mot att Auroraövningen intar Göteborgs skärgård. Vi uppmanar också Gotland och Luleå att göra samma sak. 

 

Stina Svensson (FI)

Gruppledare i Göteborgs fullmäktige

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag