Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nej till kärnvapen i Göteborg

Stina Svensson (FI), gruppledare i Göteborgs fullmäktige. Foto: SISSELA NORDLING BLANCO

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Göteborgs stad ska vara en kärnvapenfri zon. Det fastställde vi redan på 90-talet. Dåvarande fullmäktige beaktade bland annat kommunens utsatta situation med hänsyn till hamn och oljeanläggningar. Vi står nu inför en avgörande tid. Ska Göteborg förbli kärnvapenfritt? 

 

Under tre veckor i september 2017 förvandlas stora delar av Sverige till en övningsplats för krig. Tio länder (bland dem Polen, Danmark och USA) bjuds in att delta och sammanlagt rör det sig om 20 000 deltagande soldater till en kostnad av 583 miljoner kronor. Det hårt kritiserade värdlandsavtalet med Nato är centralt och upp till 1 000 amerikanska marinkårssoldater kommer att landsättas i Göteborg. Enligt Försvarsmakten finns det inga formella garantier att USA inte medför kärnvapen. Övningen, som kallas Aurora, är den största krigsövningen i Sverige sedan Kalla kriget. 

 

Planeringen för Aurora är i full gång och i den ingår att Sveriges militärmakt – tillsammans med militärer från ett antal Natostater – ska skjuta inomskärs i Göteborgs skärgård. Det innebär att flera ton metaller, främst bly och koppar, kommer att förorena vårt hav. Dessutom kommer de plastdelar som ingår i ammunitionen att spridas i vattnet. Detta trots att det numera är känt att plast i sina nedbrytningsfaser förvandlas till mikropartiklar vilka anses mycket skadliga för fiskar och andra vattenlevande organismer och ytterst även för människors hälsa. Det är inte förenligt med Göteborgs stads miljömål.

 

Alldeles nyligen varnade Fredsforskningsinstitutet Sipri för den ökande kapprustningen. Vi har alltid varit stolta över våra fredliga ambitioner i Sverige och vi måste stärka viljan att behålla dem. 

 

Göteborg är en kärnvapenfri zon och ska så fortsatt vara. Därför är det viktigt att skydda Göteborgs hamn genom att inte tillåta kärnvapenbestyckade fartyg att komma in. Det är viktigt att vi tar ställning mot att Auroraövningen intar Göteborgs skärgård. Vi uppmanar också Gotland och Luleå att göra samma sak. 

 

Stina Svensson (FI)

Gruppledare i Göteborgs fullmäktige

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!