Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu har Göteborg en chans att säga nej till kärnvapen

Göteborg är Nordens största hamn och har ett speciellt utsatt läge i samband med ökad konfliktnivå i närområdet, skriver Stina Svensson (Fi) och Tomas Magnusson.
Foto: GORAN ASSNER
Stina Svensson (Fi), gruppledare i Göteborg.
Foto: PETER LLOYD
Tomas Magnusson, ordförande Svenska Freds Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har ställt sig bakom Feministiskt initiativs förslag om ett kärnvapenfritt Göteborg. Fler partier borde sluta upp, skriver Feministiskt initiativs Stina Svensson och Svenska Freds ordförande i Göteborg, Tomas Magnusson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Tillsammans med klimathotet rankas kärnvapen som det största existentiella hotet mot mänskligheten. De forskare som årligen redovisar ”domedagsklockan” ställde nyss fram den till 23:58:20, bara 100 sekunder innan midnatt. Det är det närmaste vi varit tolvslaget sedan 1953.


Men toleransen för massförstörelsevapen minskar. 2017 röstades FN:s konvention om kärnvapenförbud igenom av 122 stater, däribland Sverige. Nobels fredpris gick till organisationen ICAN som kämpat för detta, och många kände stolthet när Göteborgsdottern Beatrice Fihn tog emot priset i Oslo. I Sifo-undersökningar 2018, 2019 och 2020 stöttade över 80 procent av svenskarna att Sverige skulle ansluta sig till avtalet. Men arbetet gick i stå, och regeringen har beslutat att avvakta och bara anmäla Sverige som observatör till avtalet.


Nu har Göteborg en chans att säga nej till kärnvapen. Kommunstyrelsen tar i dag ställning till Feministiskt initiativs motion om att ansluta Göteborg till ICAN Cities Appeal, och uttrycka vår stads mening att arbeta för en värld fri från kärnvapen. 


Svenska Freds i Göteborg ställer sig bakom ett medborgarförslag kring ICAN Cities Appeal som samlat över 300 röster och kommer upp till behandling i februari.


När Göteborg ansluter till uppropet är vi inte först. Över 100 städer har redan skrivit på, från Melbourne i Australien till Toronto i Kanada och från Hiroshima till Washington DC. I Europa har stora städer som Manchester, Genève, Berlin och Paris skrivit på. I vårt grannland Norge är de i skrivande stund uppe i tjugo städer. 


Göteborg är Nordens största hamn och har ett speciellt utsatt läge i samband med ökad konfliktnivå i närområdet. Militär planering utgår från att flottstyrkor från främmande makt kan finnas i Göteborgs hamn eller dess närhet. Då dessa kan bära kärnvapen i händelse av höjd konfliktnivå blir detta en viktig säkerhetsfråga för Göteborgs Stad. Ett anfall med kärnvapen mot dessa flottstyrkor skulle vara förödande för Göteborgs invånare, likaså olyckor. Det finns inget samhällsskydd eller beredskap för en kärnvapendetonation i Göteborg.


Göteborg har en lång tradition av att vara föregångare i frågor som rör fred och mänskliga rättigheter, vilket innefattar arbete mot massförstörelsevapen. Sedan 2010 är Göteborg medlem i organisationen Mayors for Peace, startad av borgmästarna i Hiroshima och Nagasaki och som arbetar för en kärnvapenfri värld.


Redan 1990 skickade Göteborg Stad en uppmaning till regeringen om att utlysa Göteborg som kärnvapenfri zon efter en blocköverskridande motion från S, C, Fp, Vpk, Mp och Kds. Kommunfullmäktige hade sedan tidigare också tagit beslut om att framhålla till regeringen att inte anvisa flottbesök från kärnvapenmakter till Göteborg, och om så ändå sker förlägga det till statlig mark längre ut från centrum och inte nyttja Göteborgs Hamns kajplatser.


Vi i Feministiskt initiativ och Svenska Freds Göteborg anser att det är en självklarhet för Göteborg att ansluta oss även till ICAN:s upprop. Staden råder inte över säkerhetspolitik eller utrikespolitik, men en viljeyttring faller inom kommunalt mandat vilket tidigare beslut visar. Det är viktigt att kommunen tar sitt ansvar för att säkra göteborgares säkerhet i denna fråga.


Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har meddelat att de tänker stötta denna motion. Vi uppmanar nu även ledamöter och aktiva i andra partier att ta ställning för ett Göteborg utan kärnvapen. Våra barn förtjänar att slippa leva under detta hot.


Stina Svensson (Fi) 

Gruppledare i Göteborg


Tomas Magnusson

Ordförande Svenska Freds Göteborg