Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nedskärningscirkusen i Göteborg bådar inte gott

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd Göteborg.Foto: ALICE VERNERSSON

Alliansen har haft en stor iver att med kirurgisk precision skära bort jämlikhetsreformer som vi rödgröna drivit igenom i Göteborg. Högern lovade göteborgarna mer välfärd, men i stället blev det precis tvärtom, skriver oppositionsrådet Daniel Bernmar (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Efter att de borgerliga, efter nära ett kvarts sekels förberedelser, tog över styret av Göteborg slås man av två saker: Alliansens oförmåga att styra de stora processerna och en iver att med kirurgisk precision skära bort jämlikhetsreformer. 

 

Vi rödgrönrosa lämnade efter oss en välskött stad med god ekonomi. År efter år har Göteborg haft överskott och vi har kunnat spara flera miljarder till svårare tider. Vi har fått i gång bostadsproduktionen, vänt Gårdsten från ett särskilt utsatt till ett särskilt uppskattat område och satsat på jämlikhetsreformer för de med låga inkomster. Göteborgs utmaningar har vi mött med satsningar. 

 

Tillsammans med MP och Fi har Vänsterpartiet lagt ett budgetförslag inför det kommande året med fortsatta satsningar på äldreomsorgen, förskolan, jämställdheten, klimatet och kollektivtrafiken. En budget för jämlikhet. 

 

Högerstyret sade sig satsa på välfärden i sitt budgetförslag också. Detta efter att på mindre än ett år kastat in Göteborg i den största nedskärningscirkusen sedan 90-talskrisen. Några exempel: Lägga ned öppenvård, ta bort familjebehandlare och skära i socialtjänsten så att det blir svårare att få försörjningsstöd eller hjälp med boende. 

 

Högerstyret sade sig satsa på skolan. Resultatet blev det motsatta: Skolans underskott tredubblades vilket innebär omfattande nedskärningar nästa år. Det finns skolor där var femte anställd får sluta. Utbildning är nyckeln till att bygga ett mer jämlikt samhälle. Ett samhälle där alla barn ges samma möjligheter att lyckas. Nu riskerar ojämlikheten att öka. 

 

Högerstyret sade sig satsa på tryggheten. Nu för de en politik för ökande klassklyftor som riskerar att förvärra kriminaliteten. Vi föreslog i stället en stor satsning för att motverka mäns våld mot kvinnor inklusive gatuvåld, relationsvåld samt hedersrelaterat våld och förtryck. 

 

Högerpolitiken återspeglar de borgerliga partiernas människosyn. Förebyggande arbete ersätts av repressalier, fritidsgårdar läggs ner och batonger hyrs in i form av ordningsvakter för att arbeta förebyggande.  

 

Sedan länge har M, L, KD och C slitit hårt för att beröva medborgarna möjligheten att få en andra chans. I och med nedskärningspolitiken ger de nu sig på mångas möjlighet att få en första chans. Allt för att stiga i Svenskt Näringslivs kommunranking som är den viktigaste indikatorn för allt arbete i kommunen enligt det lilla högerstyret. En rankning som är baserad på ideologiska föreställningar där en begravningsentreprenör ses som en tillgång och en undersköterska som en belastning. 

 

Högern lovade göteborgarna mer välfärd, men i stället blev det precis tvärtom. Under året som gått har vi mötts av protester från både lärarmarscher, undersköterskeuppror och förskoleupproret. Vi har mötts av anställda som gråter i trapphus för att de inte orkar mer pressade arbetsvillkor. Om det var detta borgarna menade med att ”satsa på välfärden” tror jag att göteborgarna känner sig dragna vid näsan. 

 

På ett område har högern visat en enorm handlingskraft och det är att skära bort reformer som gynnar de göteborgare som har de allra lägsta inkomsterna.  Det första de gav sig på var att slopa såväl gratis simskola för barn som fritt inträde för barn och ungdomar på simhallar.

 

Sedan fakturerade högerstyret alla förskoleföräldrar avgift för juli månad fastän förskolorna var stängda. Och för att rikta en vinterkänga till de äldre tog de bort gratis broddar för pensionärer. Enligt högerstyret hade alla göteborgare som åker kollektivt till jobbet för mycket pengar kvar i plånboken. Därför höjdes priset på månadskortet med 135 kronor. 

 

Allt är genomfört under stridsropet att göteborgarna inte ska vänja sig vid en gratiskultur. Men för högern är inte all gratiskultur dålig, bara den som gör det bättre för vanligt folk. För de med bil gör de precis tvärtom, utökar gratis bilparkering mitt i stan. De som har mycket ska ha mer och då får det gärna vara gratis, det är högerstyrets melodi.

 

Med sin oförmåga att styra staden och iver att plocka bort jämlikhetsreformer visar Göteborgs svaga högerstyre att de är cyniker som vet priset på allt men inte vet värdet av någonting.

 

Daniel Bernmar (V)

Oppositionsråd Göteborg