Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Naturskyddsföreningen har för låga klimatambitioner

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.Foto: FREDRIK WENNERLUND
Louise Meijer (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson.Foto: CHRISTINE OHLSSON

Det internationella perspektivet måste vägleda klimatarbetet i Sverige, skriver Elisabeth Svantesson och Louise Meijer i en replik till Naturskyddsföreningen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Moderaterna anser att Sverige ska föra en ambitiös klimatpolitik så att vi når klimatmålet om nettonollutsläpp senast år 2045. Men svensk klimatpolitik får inte bedrivas i ett vakuum. Det internationella perspektivet måste vägleda klimatarbetet i Sverige. Det är en slutsats som delas av några av Sveriges främsta experter på klimatpolitik i Konjunkturrådets rapport ”Svensk politik för globalt klimat” som släpptes häromveckan. 

 

Det är direkt kontraproduktivt för klimatet att vidta åtgärder som sänker Sveriges nationella utsläpp om de leder till att utsläppen ökar ännu mer globalt. Preems tillstånd för att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil är ett typexempel på detta. 

 

Utsläppen från raffinaderiet är 20 procent lägre än utsläppen från motsvarande raffinaderier i Europa. För att hålla nere de globala utsläppen är det därför bättre att produktionen sker här än någon annanstans i världen, under en övergångsperiod tills förnybara bränslen ersätter fossil bensin och diesel. 

 

Preems tillstånd är en förutsättning för att producera mer förnybart biodrivmedel och därmed kraftigt minska utsläppen från vägtransporterna och i förlängningen också flyget. 

 

Tyvärr driver Naturskyddsföreningen motsatt linje. Den företräder en uppfattning som innebär att utsläppsminskningar i Sverige ska ske till vilket pris som helst, till och med när följden blir ökade utsläpp internationellt. Det försvårar för världens länder att gemensamt begränsa uppvärmningen i linje med Parisavtalet. 

 

Naturskyddsföreningens linje blir ännu märkligare när man tar hänsyn till tillståndets betydelse för jobb och tillväxt i Sverige. Det handlar om mångmiljardinvesteringar och hundratals nya jobb. Det i en tid när konjunkturen är på väg nedåt och regeringens politik har lett till att Sverige har bland Europas högsta arbetslöshet och lägsta tillväxt. 

 

Det är enkelt att med regeringens och Naturskyddsföreningens inställning sänka de nationella utsläppen genom att driva företag och investeringar ut ur Sverige. Men det sker till priset av ökade utsläpp globalt och försämrad svensk ekonomi. Det säger Moderaterna så klart nej till. 

 

Elisabeth Svantesson (M)

Ekonomisk-politisk talesperson

 

Louise Meijer (M)

Miljö- och klimatpolitiska talesperson