Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

När corona lagt sig ska väljarna säga sitt

I Göteborg har Sverigedemokraterna hela tiden velat se ett sundare mellanläge, skriver Jörgen Fogelklou (SD) och Agneta Kjaerbeck (SD).Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Jörgen Fogelklou (SD), oppositionsråd SD Göteborg.Foto: SD GÖTEBORG / PRESSBILD
Agneta Kjaerbeck (SD), fullmäktigeledamot Göteborg.Foto: PRESSBILD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Kommunerna och regionerna i Sverige har haft olika möjligheter under corona-krisen: De hade från början kunnat kräva visir kombinerat med munskydd för de som arbetar nära i äldreboende och inom hemtjänst, men de valde att enbart kräva visir till vårdpersonal när det finns misstanke om smitta. Fortfarande finns inga krav på munskydd.

 

I Göteborg har Sverigedemokraterna hela tiden velat se ett sundare mellanläge. Under våren har vi lagt frekventa yrkanden till kommunstyrelsen om förslag på striktare regelverk vad gäller munskydd och skyddskläder inom äldreomsorgen. Vi har yrkat på skyddsrutiner i hemtjänsten, där vi krävt att all personal inom vård och äldreomsorg ska erbjudas skydd i form av både visir och munskydd, långärmade förkläden och skyddshandskar. Även i de fall rådande riktlinjer förordar lägre skydd och även i de fall där smitta ej konstaterats.

 

Språkförbistringen inom äldreomsorgen har visat sig vara en stor orsak till att rutiner vid hygien och smittskydd inte fungerat. Vi har fått uppgifter om att det finns äldreboenden där man slutligen har tvingats ta in personalen två om två och fysiskt visa hur man agerar säkert vid av- och påklädning, hur man håller god hygien, och så vidare. Vi har lång före pandemins framfart lagt en motion om högre språkkrav för anställda inom äldrevården. Förslaget har kopierats av Socialdemokraterna, och kanske kommer övriga partier inse vikten av språkkrav nu? Kanske går förslaget igenom med ny avsändare? Det är så här vi får föra ut vår politik.

 

Vi har tidigt i mars yrkat på tydlig information (även visuell pantomim) om Covid-19 i våra utsatta områden för att hålla smittan nere. Vi har föreslagit att matbutiker ska få regelbundna inspektioner likt restaurangerna (inte för många kunder, rätt avstånd, och så vidare). Det här är bara ett axplock av alla de förslag Sverigedemokraterrna har lagt i kommunstyrelsen.

 

I april gick vi ut med att samtliga göteborgare ska uppmanas till att använda munskydd.  Ett munskydd ger inte ett 100-procentigt skydd från att bli smittad, men vi skyddar varandra mot droppsmitta.  Vi har inte fått gehör från övriga partier, men det är vår fasta övertygelse att ett munskydd i kombination med visir hade eliminerat smittvägarna inom äldreomsorgen och de katastrofala dödstalen ute i våra stadsdelar. 

 

Närmare 4 800 personer i Sverige har dött av Covid-19 en stor del av dessa inom äldreomsorgen. Folkhälsomyndigheten har inte haft säkra rekommendationer för våra äldreboenden. Det är oerhört tragiskt att så många äldre har fått sätta livet till för tidigt. Många har fått gå bort utan stöd och närhet från sina anhöriga. 

 

Människor har dött i förtid till följd av att man gjort allvarliga missbedömningar kring kraften i viruset. Man lät det spridas. Man trodde att när vi fått en allmän smittspridning, då kan vi skydda riskgrupper. Det är tydligt att det inte har fungerat så. Det handlar om brist på skyddsutrustning i äldreomsorgen, bristande basala hygienrutiner, men också bristande testning och smittspårning. Om detta lär Sverigedemokraterna påminna när det åter blir dags att gå till valurnorna.

 

Jörgen Fogelklou (SD)

Oppositionsråd SD Göteborg

 

Agneta Kjaerbeck (SD)

Fullmäktigeledamot Göteborg