Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Myt att förnyelsebar energi är opålitlig

Foto: SHUTTERSTOCK
Rickard Nordin (C), riksdagsledamot Göteborg och energi- och klimatpolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD
Ola Johansson (C), riksdagsledamot Kungsbacka.Foto: ANNA SIMONSSON

Partier som vanligtvis är noga med ekonomin kastar uppenbarligen alla skygglappar i just kärnkraftsfrågan, skriver riksdagsledamöterna Rickard Nordin (C) och Ola Johansson (C) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att faktamässigt konstatera att kärnkraft i Sverige inte är framtiden rör uppenbarligen upp känslor hos flera partier. Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna har känt sig nödgade att rycka ut till kärnkraftens försvar. Tyvärr håller inte det försvaret för vidare granskning. Att bygga ny kärnkraft är inte ens med god vilja lösningen på problemet de beskriver.

För det första är det dyrt. Det är därför det inte byggs ny kärnkraft i Sverige – trots att det har varit tillåtet i ett decennium. För att göra det lönsamt behövs enorma statliga subventioner. En tysk forskningsstudie kom nyligen fram till att det inte någonstans, någonsin, byggts ett kärnkraftverk på marknadsmässiga villkor. 

Partier som vanligtvis är noga med ekonomin kastar uppenbarligen alla skygglappar i just denna fråga. Inte heller trodde vi att det skulle behövas en lektion i grundläggande företagsekonomi för borgerliga partier. Det som är lönsamt i dag, med undantag från säkerhetsregler och med slitna delar, är inte nödvändigtvis det i morgon när kraftiga investeringsbehov gör sig gällande. Någon måste nämligen betala, antingen Sveriges skattebetalare eller hushållen och svensk industri via elräkningen. Den elräkningen lär inte ge upphov till utökade semesterplaner. Om man tycker elen är dyr i dag, så är det en västanfläkt jämfört med hur elpriserna kommer skena med ny kärnkraft. 

 

Att säga sig värna västsvensk industri som SKF och Volvo och samtidigt förespråka teknik som skulle tredubbla elpriserna rimmar dåligt med verkligheten. Att dessutom, med miljardsubventioner, behålla Ringhals 1 och 2 som stängs av tekniska och marknadsmässiga skäl är inget annat än planekonomi. 

De som vill bygga ny kärnkraft brukar hävda att förnybar energi är opålitlig. Det är en myt. Vi har utmärkta förnybara system i biokraft och vattenkraft, som täcker upp när det inte blåser eller solen inte lyser. Att dessutom kombinera det med mer lagring, överföring och flexibilitet är den verkliga lösningen på problemen. Det säger till och med kärnkraftsägarna själva. Många av de stora industriprojekt som går ut på att minska utsläppen, som när SSAB vill ställa om stålproduktionen till förnybart, utgår från stora mängder billig el. Det kan bara fås genom förnybara energisystem. Dyr kärnkraftsel skulle kullkasta hela affärsmodellen. 

 

Nyligen har också klimatargumentet dykt upp. Partier som vanligtvis, med rätta. argumenterar för effektivitet i klimatpolitiken, tappar även här tråden. Ny kärnkraft, eller restaurerad befintlig, är nämligen inte det mest konkurrenskraftiga sättet att minska utsläppen från elproduktion i andra länder med. Vindkraften byggs för en tredjedel av nypriset och tränger undan precis lika många kWh kolkraft. 

 

Slutligen - hur säkert ett kärnkraftverk än må sägas vara, så finns alltid risken för en allvarlig olycka med enorma miljömässiga och ekonomiska konsekvenser – konsekvenser så stora att ingen vill försäkra kärnkraften till fullo. Ny kärnkraft må vara slagkraftigt på en valaffisch, men i dagens verklighet funkar det inte. 

Öppna ögonen för alla de spännande möjligheter som den gröna omställningen ger. Det är bäst inte bara för klimatet utan också för svensk industris konkurrenskraft och för hushållens plånböcker. 

 

Rickard Nordin (C)

Riksdagsledamot Göteborg

Energi- och klimatpolitisk talesperson

 

Ola Johansson (C)

Riksdagsledamot Kungsbacka