Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP har vanföreställningar om överfiske och trålning

Att MP gång på gång upprepar lögnen att vi har ett överfiske i Sverige, gör inte påståendet mer rätt, skriver Peter Ronelöv Olsson och Fredrik Lindberg vid Sveriges Fiskares PO.Foto: COLOURBOX
Peter Ronelöv Olsson, ordförande Sveriges Fiskares PO.Foto: PRESSBILD
Fredrik Lindberg, ombudsman Sveriges Fiskares PO.Foto: PRESSBILD

Det går inte att tjäna stora pengar på att tömma delar av haven på fisk, skriver Peter Ronelöv Olsson och Fredrik Lindberg vid Sveriges Fiskares PO i en replik till miljöpartisterna Janine Alm Ericson och Ulrika Frick.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I en debattartikel på GT Debatt påmanar två västsvenska miljöpartister att havet förtjänar en politisk fight. Det har de rätt i, men deras utgångspunkter är inte i alla delar korrekta. Våra hav och vatten är viktiga, men när de gröna politikerna skriver att haven hotas av plastskräp, gifter och överfiske hamnar de fel när det gäller fisket. Sedan många år tillbaka är överfiske något som är strängeligen förbjudet inom EU och i Sverige. Vi har i Sverige i dag inget överfiske.

 

Att MP gång på gång upprepar denna lögn, att vi har ett överfiske i Sverige, gör inte påståendet mer rätt. Svenskt yrkesfiske är ansvarstagande och arbetar fullt ut för ett långsiktigt hållbart nyttjande och det finns i dag oss veterligen inte en enda yrkesfiskare i Sverige som sysslar med överfiske.

 

Ericsson & Frick slår sig för bröstet och hävdar att Miljöpartiets tid i regeringen har gett resultat i form av fördubblade budgetanslag. Nu är det inte så att framgång ska mätas i budgetanslag, utan i verkliga resultat och här leder MP:s politik helt fel. Insatser mot plastskräp, kemikalier och övergödning är helt rätt och lika rätt är det att sanera läckande vrak.

 

Anledning att förbjuda bottentrålning som miljöpartisterna förordar saknar grund. Bottentrålning är selektivt och står för endast en marginell miljöbelastning (i likhet med alla annan livsmedelsproduktion). Att fiska skaldjur och fisk utan att bottentråla är inte möjligt annat än småskaligt; resultatet av ett sådant förbud skulle bli att det inte finns någon räka att köpa och mängden havskräfta och fisk skulle minska kraftigt med kraftiga prisökningar som resultat. Detta trots att det som långsiktigt hållbart kan fiskas, exempelvis havskräfta, inte nyttjas.

 

Miljöpartisterna skriver populistiskt att vi inte kan upprätthålla en ordning där det går att tjäna stora pengar på att tömma delar av haven på fisk. Vi kan informera dem om att det inte går att tjäna stora pengar på att tömma delar av haven på fisk och att det givetvis inte heller ska vara möjligt att göra så. Svenskt yrkesfiske är ansvarstagande och förordar ett långsiktigt hållbart fiske, inget annat.

 

Haven förtjänar en politisk fight, men fighten måste utgå ifrån verkligheten och inte utifrån vanföreställningar om överfiske och bottentrålning. Härutöver är det fisket som lider skada av avsaknaden av en fungerande havsmiljöpolitik.

 

Peter Ronelöv Olsson

Ordförande Sveriges Fiskares Producentorganisation

 

Fredrik Lindberg

Ombudsman Sveriges Fiskares Producentorganisation