Molntjänsterna kräver en stark svensk industripolitik

Göteborgs stad är en av de kommuner som gått längst när det gäller användandet av utländska molntjänster, skriver Peter Hellgren och Petter Bergström vid IT-företaget Consid.
Foto: SHUTTERSTOCK
Peter Hellgren, Vd Consid.
Foto: NATHALIE BESER
Petter Bergström, kontorsansvarig Consid i Göteborg.
Foto: NATHALIE BESER

Det behövs en kraftfull industripolitik som ser till att göra det gynnsamt för inhemska företag att ta upp kampen om molntjänstmarknaden. Sverige måste ta sig ur återvändsgränden med molntjänster på andra sidan Atlanten, skriver Peter Hellgren och Petter Bergström vid IT-företaget Consid.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ett halvår efter avgörandet i EU-domstolen håller Europa, Sverige och Göteborg fortfarande andan. Det mesta är oklart, men ett är säkert: Domen har gjort det olagligt för bland annat offentlig sektor att använda de amerikanska molntjänsterna. Sverige måste ta sig ur återvändsgränden. Det kan bara göras med hjälp av en kraftfull industripolitik som ser till att svenska lösningar får en chans att konkurrera med ”Faang-jättarna”, det vill säga de amerikanska techbolagen Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google.

EU-domen slår fast att EU-medborgarnas rättigheter kränks när deras information förs över till USA, där lagstiftningen kring underrättelseverksamhet inte erbjuder samma rättigheter som inom EU. Målet gällde Facebook, men har bäring på alla plattformar som lagrar och överför information över Atlanten.

I dagarna genomfördes en hearing i amerikanska senaten om EU-domen, dock utan några europeiska experter på plats. Göteborgs stad är en av de kommuner som gått längst när det gäller användandet av utländska molntjänster. Redan i januari fick kommunen en JO-anmälan på sig, där anmälaren ville granska huruvida Göteborgs stad bröt mot lagen i och med att den lagrade känslig information i de digitala molnen. Sveriges Kommuner och regioner, SKR, svarade att de välkomnade en granskning och menade att det saknats vägledning från lagstiftaren och behovet av rättslig praxis har skapat osäkerhet. Det var före domslutet i EU. Regeringen hänvisar i sin tur alla frågor till den utredning som ska presenteras i januari. 

Men utredningens uppdrag har varit besvärande snävt och ser ut att fokusera på att hitta praktiska lösningar för offentlig sektor. Det är svårt att tänka sig något annat resultat än ett halvhjärtat status quo. Vad vi behöver är en kraftfull industripolitik som ser till att göra det gynnsamt för inhemska företag att ta upp kampen om molntjänstmarknaden. Det är i dag omöjligt att konkurrera mot ”Faang”-bolagen när de kan plöja ned miljarder i forskning och utveckling för att hitta de mest optimala lösningarna. De svenska alternativen finns, de bara syns och låter inte lika mycket som giganterna.

EU-domen har gett Sverige en unik möjlighet att ta upp kampen om molnmarknaden internationellt. Vi har förutsättningar att bli bäst i världen. Svensk IT-industri gynnas av att vi är det näst mest digitaliserade landet i EU, att vi har en stark tradition av både teknisk och organisatorisk säkerhet och att Sverige har unika förutsättningar att driva serverhallar med låg energiåtgång.

Molntjänster för med sig många goda effekter när det kommer till användbarhet, tillgänglighet och effektivitet i offentliga verksamheter. Samhällets digitalisering är oundviklig och Sverige ska fortsätta att ligga i framkant. Men digitaliseringen ställer också nya krav och för att möta kraven måste de rättsliga förutsättningarna för utkontraktering och it-drift i offentlig förvaltning förtydligas. Det är gott så, men vi måste också se till att gynna de svenska lösningarna och sjösätta en kraftfull industripolitik.


Peter Hellgren

Vd Consid


Petter Bergström

Kontorsansvarig Consid i Göteborg