Riksdagsledamöterna Johan Büser (S), Anna Johansson (S), Mattias Jonsson (S) och Gunilla Carlsson (S). Foto: Linnea Stevander
Riksdagsledamöterna Johan Büser (S), Anna Johansson (S), Mattias Jonsson (S) och Gunilla Carlsson (S). Foto: Linnea Stevander

Moderaterna förstår inte samhällsbyggande

Publicerad

Socialdemokratiska riksdagsledamöter svarar sina moderata kollegor om samhällsbyggandets konst.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Moderaterna visar att skiljelinjerna är tydliga i svensk politik. Investeringar i samhällsbygget står mot enorma nedskärningar och skattesänkningar. De göteborgska moderata riksdagsledamöterna Hjälmered, Magnusson, Rothenberg och Sundén Andersson bekräftar det i sin debattartikel på GT Debatt.

 

Några exempel:

I en tid när 100 000 jobb inte är besatta investerar regeringen i fler utbildningsplatser för att snabbare få in nyanlända i arbete. I Göteborgs stad skräddarsys undervisningen i svenska efter yrkesbranscher. Moderaterna vill i stället skära ner med 8,5 miljarder kronor på arbetsmarknadspolitiken och försämra villkoren i a-kassan. Med inträdesjobben nedmonteras den svenska modellen med löner under gällande kollektivavtal.

 

Regeringen investerar i fler lärare, bland annat i Göteborg, för att höja elevernas kunskapsresultat och göra skolan mer jämlik. Regeringen stärker förlossningsvården så att blivande mödrar ska slippa oroa sig för plats på BB. Moderaterna vill i stället finansiera sina stora skattesänkningar för de rikaste genom kraftiga nedskärningar för kommuner och landsting.

 

Den största satsningen på polisen sedan millennieskiftet sker nu för att bekämpa den växande otryggheten och krossa gängkriminaliteten. Göteborgs stad möter upp det med en nära och lokal samverkan mellan staden och polisen. Moderaterna prioriterar i stället skattesänkningar på 33 miljarder och låter nödvändiga satsningar på polisen vänta ett helt år.

 

Regeringen vill ta bort den orättvisa straffskatten för pensionärer och skatten sänks för 75 procent av Sveriges pensionärer redan nästa år. Moderaterna vill i stället ha kvar den mycket orättvisa pensionärsskatten, genom att återigen föreslå fler jobbskatteavdrag. De vill att en pensionär i Göteborg som tjänar 15 000 kronor i månaden ska betala 3 200 kronor mer i skatt per år än den som jobbar.

 

Stefan Löfvens regering har vänt underskott till överskott. Av ett reformutrymme på 80 miljarder kronor använder vi 40 miljarder till investeringar i samhällsbygget, samtidigt som statsskulden avbetalas med lika mycket. Moderaternas lösning är i stället ett sjätte jobbskatteavdrag som för den som tjänar över 35 000 kronor i månaden ger en dubbelt så stor skattesänkning som den som tjänar 15 000 kronor i månaden.

 

Vi socialdemokrater är tydliga. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas. Då går investeringar i vårt gemensamma samhällsbygge före stora skattesänkningar och nedskärningar. Det är det bästa för göteborgarna.

 

Anna Johansson, Mattias Jonsson, Gunilla Carlsson och Johan Büser

Riksdagsledamöter (S) för Göteborg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag