Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna förstår inte samhällsbyggande

Riksdagsledamöterna Johan Büser (S), Anna Johansson (S), Mattias Jonsson (S) och Gunilla Carlsson (S).
Foto: Linnea Stevander

Socialdemokratiska riksdagsledamöter svarar sina moderata kollegor om samhällsbyggandets konst.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Moderaterna visar att skiljelinjerna är tydliga i svensk politik. Investeringar i samhällsbygget står mot enorma nedskärningar och skattesänkningar. De göteborgska moderata riksdagsledamöterna Hjälmered, Magnusson, Rothenberg och Sundén Andersson bekräftar det i sin debattartikel på GT Debatt.


Några exempel:

I en tid när 100 000 jobb inte är besatta investerar regeringen i fler utbildningsplatser för att snabbare få in nyanlända i arbete. I Göteborgs stad skräddarsys undervisningen i svenska efter yrkesbranscher. Moderaterna vill i stället skära ner med 8,5 miljarder kronor på arbetsmarknadspolitiken och försämra villkoren i a-kassan. Med inträdesjobben nedmonteras den svenska modellen med löner under gällande kollektivavtal.


Regeringen investerar i fler lärare, bland annat i Göteborg, för att höja elevernas kunskapsresultat och göra skolan mer jämlik. Regeringen stärker förlossningsvården så att blivande mödrar ska slippa oroa sig för plats på BB. Moderaterna vill i stället finansiera sina stora skattesänkningar för de rikaste genom kraftiga nedskärningar för kommuner och landsting.


Den största satsningen på polisen sedan millennieskiftet sker nu för att bekämpa den växande otryggheten och krossa gängkriminaliteten. Göteborgs stad möter upp det med en nära och lokal samverkan mellan staden och polisen. Moderaterna prioriterar i stället skattesänkningar på 33 miljarder och låter nödvändiga satsningar på polisen vänta ett helt år.


Regeringen vill ta bort den orättvisa straffskatten för pensionärer och skatten sänks för 75 procent av Sveriges pensionärer redan nästa år. Moderaterna vill i stället ha kvar den mycket orättvisa pensionärsskatten, genom att återigen föreslå fler jobbskatteavdrag. De vill att en pensionär i Göteborg som tjänar 15 000 kronor i månaden ska betala 3 200 kronor mer i skatt per år än den som jobbar.


Stefan Löfvens regering har vänt underskott till överskott. Av ett reformutrymme på 80 miljarder kronor använder vi 40 miljarder till investeringar i samhällsbygget, samtidigt som statsskulden avbetalas med lika mycket. Moderaternas lösning är i stället ett sjätte jobbskatteavdrag som för den som tjänar över 35 000 kronor i månaden ger en dubbelt så stor skattesänkning som den som tjänar 15 000 kronor i månaden.


Vi socialdemokrater är tydliga. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas. Då går investeringar i vårt gemensamma samhällsbygge före stora skattesänkningar och nedskärningar. Det är det bästa för göteborgarna.


Anna Johansson, Mattias Jonsson, Gunilla Carlsson och Johan Büser

Riksdagsledamöter (S) för Göteborg