Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna försöker skriva om historien

Anna Johansson (S), riksdagsledamot Göteborg.Foto: PRESSBILD
Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot Göteborg.Foto: LENA DAHLSTRÖM
Gunilla Carlsson (S), riksdagsledamot Göteborg.Foto: PRESSBILD
Johan Büser (S), riksdagsledamot Göteborg.Foto: NATHALIE BESER

Moderaterna vill inte se kopplingen mellan privatiseringsivern och en ökad säkerhetsrisk när ett antal vitala samhällsbärande funktioner såldes ut i all hast, skriver flera S-riksdagsledamöter från Göteborg i en replik till flera M-riksdagsledamöter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är tillfredsställande att det finns en bred parlamentarisk majoritet i riksdagen för att tillvarata säkerheten vid utländska direktinvesteringar i Sverige. Det är dock oroande att ett antal namnkunniga moderata riksdagsledamöter på GT Debatt helt verkar ha missat att regeringen redan i augusti 2019 gav Sten Heckscher, före detta ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen, i uppdrag att utreda ett system för granskning av utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden. 

 

Det handlar om dir. 2019:50. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande senast den 2 november 2021. Redan i mars i år lämnades ett delbetänkande. Det kan de moderata skribenterna inte gärna ha missat. Vi välkomnar förstås att Moderaterna inser allvaret i situationen, men vi kommer inte att acceptera att samma moderater skriver om historien. Det som skett nyligen är att riksdagspartierna är överens om att det behövs en tillfällig ”snabblösning” i väntan på betänkande. Det är denna tillfälliga lösning som Moderaterna nu vill slå sig för bröstet över.

 

Moderaterna vill heller inte se kopplingen mellan privatiseringsivern och en ökad säkerhetsrisk när ett antal vitala samhällsbärande funktioner såldes ut i all hast. Det handlade till exempel om energibolag och hamnar. Enligt flera rapporter har utförsäljningarna inneburit minskade intäkter för den gemensamma ekonomin, men däremot inte billigare varor eller tjänster för medborgarna. Ideologi gick före integrerad säkerhetspolitisk analys och vi riskerar att få betala ett högt pris under en lång tid på grund av detta. Däremot är vi rörande överens om de utländska direktinvesteringarnas viktiga roll vad gäller innovation och jobbskapande. Vi konstaterar redan i vår rubrik att frihandeln är avgörande för svensk ekonomi, som ju är enormt exportberoende.

 

Det är sant att det krävdes en pandemi för att partierna skulle komma överens om en tillfällig och snabb interimlösning för genomlysning av utländska direktinvesteringar av säkerhetskritisk verksamhet. Att gå från det till att hävda att regeringen aldrig brytt sig om frågan och att det enbart är Moderaterna som strävat efter ett system för att granska uppköp är inte bara oärligt, det är också farligt. Det är just denna typ av verklighetsförvanskning som främmande makt är bra på att utnyttja. I den situation som vi befinner oss måste alla politiska partier ta ansvar och samarbeta. Det är inte läge att försöka plocka billiga politiska poänger när vi fortfarande befinner oss mitt i krisen och när vi gemensamt måste hantera pandemins alla olika konsekvenser.

 

Anna Johansson (S)

Mattias Jonsson (S)

Gunilla Carlsson (S)

Johan Büser (S)

Riksdagsledamöter Göteborg