Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderater bör undvika politisk paternalism

Martin Bergman, viceordförande Fria Moderata Studentförbundet.
Foto: PRESSBILD
Per Mittag-Leffler, viceordförande Fria Moderata Studentförbundet.
Foto: PRESSBILD

Att på svaga grunder förespråka statlig hälsopaternalism är inget annat än skamligt för den som säger sig värna frihetliga värderingar, skriver Martin Bergman och Per Mittag-Leffler vid Fria Moderata Studentförbundet i en replik till Sofia Westergren (M) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De moderata riksdagsledamöterna Sofia Westergren och Marie-Louise Hänel Sandström skriver i en replik på GT Debatt att deras motion ämnar att värna folkhälsan och att skydda barn från skadligt narkotikamissbruk. Denna koppling är något oklar och i stället osar förslaget ren och skär politisk paternalism, något som varje moderat reflexmässigt bör undvika.

Grundläggande respekt för individens självbestämmande, att vuxna människor är kapabla att ta sina egna beslut och själva vet vad som är bäst för dem är grundstenen i moderat ideologi. Förhoppningsvis är vi ense med ledamöterna om detta. 

I repliken hävdas att motionärernas förslag ämnar att skydda minderåriga från farliga substanser. Detta kan anses vara en god ansats, men åtgärderna som föreslås mot produkter avsedda för vuxna är inget som berör minderåriga. 

Snustillverkning ger många arbetstillfällen i Västsverige. Snuset är en stark svensk exportvara som ger intäkter till såväl den svenska välfärden som till arbetskraften. Exporten ger också intäkter till tillverkarna längre ner i värdekedjan. Skribenterna poängterar att tobak ofta är odlad i Bangladesh, något som är både sant och mycket viktigt. Tobaksodlingen ger Bangladesh en handelsvara och export. Historiskt sett har deltagande i världshandeln varit den enskilt viktigaste parametern för att lyfta ett land ur fattigdom. Tobaksodling är i sig potentiellt hälsofarlig verksamhet som kan behöva regleras, men en hållbar handel bör regleras genom EU:s frihandelsavtal och inte genom omotiverade punktskatter. 

Motionärerna hävdar vidare att snuset är en inkörsport till tobaksrökning och andra droger. Samtidigt har Sverige ett av de lägsta andelen dagliga rökare i OECD, endast 10,4 procent jämfört med snittet på 18 procent. 

Riksdagsledamöterna hänvisar till en SBU-rapport som enligt dem visar ”tydligt på ökade risker för tobaksrökning vid en tidig tobaksdebut med e-cigaretter eller snus”. Men detta stämmer inte överens med innehållet i rapporten, där det står följande: ”Vi har bedömt tillförlitligheten av det samlade vetenskapliga underlaget för samband mellan snusanvändning och påbörjat bruk av röktobak som låg. Detta innebär att det är möjligt att ett samband finns, men det skulle behövas mer data för att stärka den slutsatsen.

Det ”tydliga sambandet” som Westergren och Hänel Sandström påstår sig se går alltså inte att finna i den rapport de hänvisar till. Deras linje går stick i stäv med de frihetliga grundvalar som är moderat ideologi. Att på svaga grunder förespråka statlig hälsopaternalism är inget annat än skamligt för den som säger sig värna frihetliga värderingar. 


Martin Bergman

Viceordförande Fria Moderata Studentförbundet


Per Mittag-Leffler

Viceordförande Fria Moderata Studentförbundet