Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöpartiet fäktar vilt om havet, men har få svar

För oss kristdemokrater innebär de utmaningar som vårt hav ställs inför en kallelse till att lösa konkreta problem, skriver Kjell-Arne Ottosson och Magnus Berntsson.Foto: SHUTTERSTOCK
Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Magnus Berntsson (KD), ordförande i miljönämnden i Västra Götalandsregionen.Foto: PETER WAHLSTRÖM

Miljöpartiet gnäller om andra partiers havspolitik medan man själva sitter i regeringsställning, skriver kristdemokraterna Kjell-Arne Ottosson och Magnus Berntsson i en replik till Janine Alm Ericson (MP) och Ulrika Frick (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi älskar vårt hav och måste vårda det därefter. Havet förtjänar gemensamma ansträngningar från hela vårt samhälle, inte reduceras till slagträ för desperat politiskt positionerande.

 

Mellan 1-9 augusti pågick Västerhavsveckan, arrangerat av Västra Götalandsregionen tillsammans med över hundra aktörer. Syftet är att uppmärksamma vår havsmiljö och de utmaningar Västerhavet står inför. Normalt innebär detta ett fantastiskt utbud av arrangemang och aktiviteter från Koster till Landskrona, men programmet i år var förstås präglat av den pågående pandemin och därför något nedbantat.

 

Fokus för årets Västerhavsvecka låg på biologisk mångfald i enlighet med FN:s utropande av 2020 för detta ändamål, men också utifrån den fantastiska mångfald av liv som vårt Västerhav besitter.

 

Det är tråkigt att Miljöpartiet, när deras företrädare Janine Alm Ericson och Ulrika Frick på GT Debatt, tar sats utifrån Västerhavsveckan till att skriva en debattartikel, ägnas huvuddelen av utrymmet till att i vaga termer gnälla över andra partier. Mindre utrymme ägnas åt att lyfta de egna förslagen, där fokus ligger på att mota bort bruk och boende vid havet, och ingenstans kommenterar man Västerhavsveckans frågeställningar för hur Västerhavet konkret kan uppleva förbättringar.

 

Västerhavsveckan själv lyfter flera konkreta uppmaningar som förtjänar att uppmärksammas – även till att kommenteras av ett regeringsparti. Utöver avlägsna utsläpp i Stilla havet kanske vi nu bör diskutera den påtagliga ökningen av slarvigt skräp efter båtsäsongen? På vilket sätt kan vi bejaka det ansvarstagande som fritidsbåtsrörelsen vill ta för att reducera förekomsten av giftiga båtbottenfärger, hur kan vi nå ut med information kring vikten av att visa hänsyn gentemot känsliga ålgräsängar när man vill lägga till i en lugn vik?

 

Det finns också framtidsfrågor att bejaka. Människan har alltid levt av havet i ett vattenbruk genom fiske. Kristdemokraterna vill främja morgondagens miljöanpassade vattenbruk, till exempel genom landbaserade fiskodlingar där vattensystemet är slutet utan näringsläckage.

 

Engagemanget för vårt hav är stort, inte minst märks det genom de många ansträngningar som görs i organiserat miljöarbete, som att 7 000 strandstädare under 2019 plockade upp 240 ton plastskräp från Västerhavets stränder.

 

För oss kristdemokrater innebär de utmaningar som vårt hav ställs inför en kallelse till att lösa konkreta problem. Det görs inte på det sätt Miljöpartiet beskriver sin ”kamp” med, sina egna ord överbudspolitik, i någon sorts tävling i riksdagen. Politiken tappar då förankringen i verkligheten där parter som lever i och av havet kan bidra till omställning och hållbarhet.

 

Miljöpolitik kan göras i samverkan utan att behovet av politisk positionering och fäktande ställs i främsta rummet.

 

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet

 

Magnus Berntsson (KD)

Ordförande i miljönämnden i Västra Götalandsregionen