Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mer behöver göras för att stoppa arbetsplatsolyckor

Anna Lönn Lundbäck, regionchef Byggföretagen i väst.
Foto: EMELIE ASPLUND
Det måste ställas krav på entreprenören som anlitas när det gäller arbetsmiljö och säkerhet för alla medarbetare i företagen, skriver Anna Lönn Lundbäck.
Foto: SHUTTERSTOCK

Arbetsmiljöverket behöver göra fler oannonserade inspektioner för att få bort de oseriösa företag som förstör för de goda företagen. Pris är ett otillräckligt instrument för att avgöra vilka bolag som är bäst lämpade för uppdrag, skriver Anna Lönn Lundbäck.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Fem personer miste livet på arbetsplatser i Västra Götaland förra året. Varje år dör över 2,3 miljoner människor i världen till följd av olyckor eller sjukdomar kopplade till deras arbete. Varje fall är djupt tragiskt. Oavsett hur svåra jobb som utförs ska vi alltid ha en nollvision. Alla ska komma hem från jobbet. Byggföretagen ska vara med och ta det ansvaret.


Bakom de mest tragiska fallen döljer sig ännu större siffror för skador, olycksfall och sjukdomar. Enligt Arbetsmiljöverkets siffror för 2018 anmäldes närmare 120 000 arbetsskador i hela landet. Enligt flera internationella arbetsorganisationer, bland annat FN:s ICL, uppgick kostnaderna bara i Sverige till över 160 miljarder kronor år 2017. Det motsvarar fyra procent av vår BNP. Det är en alldeles oacceptabel förlust i människors hälsa och vår gemensamma ekonomi och välfärd.


I dag manifesterar Byggföretagen för säkerheten på våra arbetsplatser. I anslutning till den Internationella arbetsmiljödagen håller vi i byggbranschen vår egen säkerhetsdag. Årets tema är belastningsskador.


På den här dagen brukar vi göra besök på byggen och hålla stora konferenser runtom i landet. Vi bjuder in myndigheter, specialister och våra medlemsföretag för att prata om hur vi kan göra våra arbetsplatser säkrare och tryggare. Till följd av coronakrisen har vi i år ställt om många konferenser och arbetsplatsbesök till digitala möten.

Förra året invigdes vår säkerhetspark i Arlanda där företag i praktiska övningar kan träna säkerhet och på att skapa bra arbetsmiljö på bygget.

Våra arbetsmiljörådgivare gör många besök på arbetsplatser varje år, för att informera om säkerhetsarbetet och utbilda anställda på alla nivåer. Vi arbetar också med att belysa mental ohälsa och hur den kan förebyggas.


Bygg- och anläggningsarbete är ofta tungt och belastande för kroppen. Arbeten måste planeras bra med tanke på både utrymme och verktyg samt hjälpmedel för att lyfta och transportera. Vi tar detta seriöst.


Därför uppmanas i dag våra medlemsföretag att stanna upp arbetet i antingen 30 eller 90 minuter, samla de som kan för att gå igenom utbildningsmaterial, diskutera och ta fram en åtgärdsplan med ansvarsfördelning.


Sverige ligger långt fram när det gäller arbetsmiljö och säkerhet inom bygg- och anläggningsbranschen. Antalet olyckor har halverats sedan 1960-talet. De senaste åren har medlemsföretag i Byggföretagen gjort oerhört mycket för att skapa en säkrare bransch. 


Men mer behöver göras för att stoppa olyckorna. Byggföretagen för kontinuerliga samtal med myndigheter och regering, men också kommuner i Göteborgsregionen och länsstyrelsen i Västra Götaland. Vi har tydliga förslag på vad som bör göras: 

• Arbetsmiljöverket behöver göra fler oannonserade inspektioner för att få bort de oseriösa företag som förstör för alla dem som vill göra rätt för sig. Det är av särskild vikt att inspektören har branschkunskap för att kunna göra skillnad.

• De offentliga beställarna på alla nivåer måste bli bättre på att bredda sina kriterier för upphandlingar. Pris är ett otillräckligt instrument för att avgöra vilka bolag som är bäst lämpade för uppdrag. Det måste ställas krav på entreprenören som anlitas när det gäller arbetsmiljö och säkerhet för alla medarbetare i företagen. Men det räcker inte bara med krav, de behöver också följas upp.


Varje svår olycka och dödsfall är tragiskt. Belastningsskador orsakar ohälsa och tar liv i det långa loppet. Dessutom kostar det företagen och samhället enorma resurser. I det här arbetet för att skapa säkra arbetsplatser behöver vi fortsätta jobba ihop, arbetsgivare, fackförbund och anställda.


Anna Lönn Lundbäck

Regionchef Byggföretagen i väst