Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marknadshyror slår hårt mot LO:s grupper

Göteborg har en stor allmännytta och dessutom en stor privat hyresmarknad. Många av de som bor i hyresrätt tillhör LO:s medlemsgrupper, skriver Christine Marttila och Alfred Johansson.Foto: SHUTTERSTOCK
Christine Marttila, ordförande LO Västsverige.Foto: PRESSBILD
Alfred Johansson, ordförandekandidat till Hyresgästföreningen västra Sverige.Foto: PRESSBILD

Våra grupper behöver en reglerad hyresmarknad där inte vinstintresset styr kostnaderna för deras bostad, skriver ordföranden för LO i Västsverige, Christine Marttilla och ordförandekandidaten till Hyresgästföreningen i västra Sverige, Alfred Johansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Bristen på bostäder minskar människors frihet att leva sina liv som de vill. Strukturer som skapar segregation och socialt utsatta områden befästs. Människor med låga inkomster har sämre möjligheter att påverka sin livssituation. Rätten till en bostad, och en fungerande hyresmarknad, är ytterst ett demokratiskt problem.

 

Göteborg har en stor allmännytta och dessutom en stor privat hyresmarknad. Många av de som bor i hyresrätt tillhör LO:s medlemsgrupper. Långt ifrån alla är ekonomiskt utsatta men i dag spelar det en mindre roll – även medelinkomsttagare har svårt, till och med mycket svårt, att ta sig in på bostadsmarknaden. 

 

Bostadsbristen i sig är ett problem, hyreskostnaderna ett annat. Men lösningen på bostadsbrist och höga hyror är inte marknadshyror. Att marknaden vill ha marknadshyror är i sig ett bevis på att det skulle leda till högre hyror, och högre vinster för fastighetsägaren. Därför säger vi kraftfullt nej till marknadshyror. Vi är motståndare till den överenskommelse som finns i Januariavtalet om att det ska testas marknadshyror på nybyggda hyresrätter. Nybyggda hyresrätter är i dag väldigt dyra, oavsett var man bor. Marknadshyror skulle driva upp hyrorna än mer, och ännu fler skulle komma längre bort från möjligheten att få ett eget boende. Detta slår hårt mot många av LO:s grupper som inte har så höga inkomster. Risken är stor att ett experiment med marknadshyror på nybyggda hyreslägenheter införs och då är nästa steg till att införa marknadshyror på hela beståndet inte långt. Våra grupper behöver en reglerad hyresmarknad där inte vinstintresset styr kostnaderna för deras bostad. 

 

Till detta kommer de krav som ofta ställs på inkomst för att kunna få en hyresrätt. Det är fritt för hyresvärden att ställa de krav hen vill på sina hyresgästers inkomst. Detta drabbar främst ensamstående hårt. En del hyresvärdar kräver man att man ska ha existensminimum kvar efter hyran är betald, men de som kräver att man ska tjäna tre gånger hyran utestänger många. I Göteborg har allmännyttan helt tagit bort inkomstkravet på sina hyresgäster, det är något som vi vill framhålla och se till att fler kommuner, och gärna också privata hyresvärdar, inför.

 

Det behövs fler hyresrätter, byggandet måste öka. Staten ska ta ett större ansvar och stimulera byggandet genom att till exempel införa ett statligt byggbolag och utökat investeringsstöd för den som väljer att bygga en hyresrätt. I dag subventioneras de bostäder som man kan köpa medan den som hyr i praktiken får betala en högre skatt än grannen i huset bredvid gör för sin bostadsrätt. Detta sker dels genom ränteavdraget på bostadslån, dels genom rut- och rotavdraget som man bara får nyttja om man äger sin bostad. Vi vill att kommunerna tar ett större ansvar genom att kräva att de privata byggbolagen bygger fler hyresrätter och genom att styra de kommunalt ägda bostäderna mot rimliga hyror. Ett sätt att behålla rimliga hyror är att reglera det som har kommit att kallas renovräkning. Renovräkning innebär att fastighetsägaren renoverar lägenheten så att det leder till så höga hyror så vanligt folk måste lämna sina hem. 

 

Här behöver Hyresgästföreningen och övriga arbetarrörelsen tillsammans kraftsamla för att kommuner och stat ska ta sitt ansvar för hyresrätten. Tillsammans med Hyresgästföreningen kan LO bli en av dessa krafter, LO:s medlemmar förtjänar både trygghet på jobbet och trygghet i hemmet.

 

Vi behövs för att få långsiktiga planer för framtidens bostadsförsörjning, ett jämlikt skatte- och investeringssystem för alla bostäder samt ett stopp för utförsäljningar och marknadshyror.

 

Christine Marttila

Ordförande LO Västsverige

 

Alfred Johansson

Ordförandekandidat till Hyresgästföreningen västra Sverige