Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Många stör sig på vansinnigt fula hus

Sigvald Freylander, ordförande i föreningen Arkitekturupproret.Foto: PRIVAT
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Arkitekturupproret och folk i allmänhet sätter sig upp mot det enahanda byggandet av vansinnigt fula hus som stör oss på våra gator, skriver Arkitektupprorets ordförande Sigvald Freylander i replik till arkitekten Mikael Frej.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Arkitekten Mikael Frej försöker i ett desperat debattinlägg på GT Debatt att locka in läsarna och deras folkvalda kommunpolitiker i den apatiska tankefållan igen. Det ökänt fagra arkitektspråkets skönmålande morötter har uppenbarligen härsknat, så nu kommer piskan fram.

 

Tvärtemot arkitekten Mikael Frejs dekret så bör kommunpolitiker absolut lägga sig i hur våra samhällen ser ut. Till skillnad från konst- och kulturyttringar som biofilmer och teaterpjäser, som individen kan välja bort, så påverkar byggnader oss alla vare sig vi vill eller ej. Byggnader är också vardagliga bruksföremål som både omsluter oss och står överallt i det offentliga rummet. Politiker företräder väljarna som har röstat fram dem och väljarna förväntar sig att politiker ska lägga sig i sådant som berör oss alla.

 

Ponera att vi översköljs av ensidigt störande musik och propagandabulletiner från högtalare i varje gathörn. Eller att vi tvingas äta samma maträtt varje dag och bära samma sorts kläder, som i Nordkorea. Detta skulle leda till folkliga protester. Arkitekturupproret och folk i allmänhet sätter sig upp mot det enahanda byggandet av vansinnigt fula hus som stör oss på våra gator. Politikernas existens går ut på att plocka upp strömningar i samhället och kanalisera dessa.

 

Kommunpolitiker har redan den givna makten att påverka både kvaliteten och utformningen av våra samhällen. De kan fatta stora beslut genom att reglera detaljplaner och på så sätt motverka förfulningen och skövlingen. Det går också utmärkt att politiskt motarbeta det katastrofalt utbredda myglet och fuskbyggandet i branschen, som snart har drabbat varje svensk.

 

Enligt Sveriges Television har Arkitekturupproret skapat en av 2010-talets främsta kulturdebatter, som redan från början släpptes helt fri. Ett resultat av denna öppenhet är exponeringen av tyckarna som anser att debatten snarast bör hämmas igen och återgå till de facktidskrifter som sanktioneras av arkitektskrået, byggkartellerna och tjänstemännen. Allmänheten ska helst inse sin plats som mindre vetande och kommunpolitikerna uppmanas bestämt att inte ta sig friheter med sina faktiska styrmedel. Ingen ska inbilla sig att de kan påverka hur byggnader ska se ut. Än mindre får någon tro att det är möjligt att lösgöra den dysfunktionella stadsplaneringen från nittio år av inskränkta modernistiska dogmer.

 

Sigvald Freylander

Ordförande i föreningen Arkitekturupproret