Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Majoriteten är överens om Västlänken

Kristina Jonäng (C), regionråd i Västra Götalandsregionen. Foto: PRESSBILD
Stefan Bengtsson (C), regionråd i Region Halland. Foto: PRESSBILD

Det är föga produktivt att diskutera infrastruktursatsningar som det redan fattats beslut om. I stället ska vi nu se framåt mot nästa nödvändiga satsningar, skriver Centerpartiets Kristina Jonäng och Stefan Bengtsson i en replik till Mats Lövgren vid Stoppa Nätverket Nu.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Alla beslut om Västsvenska paketet togs i bred enighet, både i Västra Götalandsregionen och i Region Halland. Vi i Centerpartiet vill både ta ansvar för fattade beslut och se framåt. Vårt debattinlägg i söndags syftar till att klarlägga att det är regionerna som upprättar planer för infrastruktur, i stället för det missförstånd som ibland råder i tidningsspalterna att Göteborgs Stad gör prioriteringarna.

 

LÄS MER: GT DEBATT: Släpp ut elefanten ur tunneln, Centern 

 

Vår poäng är att det kan vara svårt att argumentera framåt för nya resurser till infrastruktur om debatten dröjer sig kvar om projekt som redan är i gång.

 

En viktig aspekt för att komma framåt är att se Göteborg och hela Västsverige i ett större skandinaviskt sammanhang där Oslo- och Köpenhamnsregionen knyts närmare varandra. Som vi nämnde i vår ursprungsartikel är förbindelser med Borås och Götalandsbanan samt satsningar på Västra Stambanan via Skövde angeläget. Tunneln i Varberg är strategiskt viktig för kapacitet på Västkustbanan. 

 

LÄS MER: GT DEBATT: Sluta låtsas att Göteborg bestämmer om Västlänken

 

Västra Götalandsregionen och Region Halland gjorde prioriteringen, med en bred majoritet bakom sig, att hela Västsvenska paketet inklusive Västlänken är angelägen. Efter förhandlingar med regeringen frigjordes resurser för finansiering. Vi anser att det förekommer överdrifter i debatten om kostnaden. Vi pratar om infrastruktursatsningar som ska hålla i kanske 100 år. I ett sådant perspektiv funkar sällan traditionella samhällsekonomiska kalkyler som mått. Det handlar i stället om att satsa resurser på infrastruktur som så många som möjligt kan bli överens om. Vi är överens mellan de flesta partierna att Västsvenska paketet inklusive Västlänken är en bra satsning.

 

Kristina Jonäng (C) 

Regionråd Västra Götalandsregionen

 

Stefan Bengtsson (C) 

Regionråd Region Halland 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!