Kristina Jonäng (C), regionråd i Västra Götalandsregionen. Foto: PRESSBILDKristina Jonäng (C), regionråd i Västra Götalandsregionen. Foto: PRESSBILD
Kristina Jonäng (C), regionråd i Västra Götalandsregionen. Foto: PRESSBILD
Stefan Bengtsson (C), regionråd i Region Halland. Foto: PRESSBILDStefan Bengtsson (C), regionråd i Region Halland. Foto: PRESSBILD
Stefan Bengtsson (C), regionråd i Region Halland. Foto: PRESSBILD

Majoriteten är överens om Västlänken

Publicerad

Det är föga produktivt att diskutera infrastruktursatsningar som det redan fattats beslut om. I stället ska vi nu se framåt mot nästa nödvändiga satsningar, skriver Centerpartiets Kristina Jonäng och Stefan Bengtsson i en replik till Mats Lövgren vid Stoppa Nätverket Nu.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Alla beslut om Västsvenska paketet togs i bred enighet, både i Västra Götalandsregionen och i Region Halland. Vi i Centerpartiet vill både ta ansvar för fattade beslut och se framåt. Vårt debattinlägg i söndags syftar till att klarlägga att det är regionerna som upprättar planer för infrastruktur, i stället för det missförstånd som ibland råder i tidningsspalterna att Göteborgs Stad gör prioriteringarna.

 

LÄS MER: GT DEBATT: Släpp ut elefanten ur tunneln, Centern 

 

Vår poäng är att det kan vara svårt att argumentera framåt för nya resurser till infrastruktur om debatten dröjer sig kvar om projekt som redan är i gång.

 

En viktig aspekt för att komma framåt är att se Göteborg och hela Västsverige i ett större skandinaviskt sammanhang där Oslo- och Köpenhamnsregionen knyts närmare varandra. Som vi nämnde i vår ursprungsartikel är förbindelser med Borås och Götalandsbanan samt satsningar på Västra Stambanan via Skövde angeläget. Tunneln i Varberg är strategiskt viktig för kapacitet på Västkustbanan. 

 

LÄS MER: GT DEBATT: Sluta låtsas att Göteborg bestämmer om Västlänken

 

Västra Götalandsregionen och Region Halland gjorde prioriteringen, med en bred majoritet bakom sig, att hela Västsvenska paketet inklusive Västlänken är angelägen. Efter förhandlingar med regeringen frigjordes resurser för finansiering. Vi anser att det förekommer överdrifter i debatten om kostnaden. Vi pratar om infrastruktursatsningar som ska hålla i kanske 100 år. I ett sådant perspektiv funkar sällan traditionella samhällsekonomiska kalkyler som mått. Det handlar i stället om att satsa resurser på infrastruktur som så många som möjligt kan bli överens om. Vi är överens mellan de flesta partierna att Västsvenska paketet inklusive Västlänken är en bra satsning.

 

Kristina Jonäng (C) 

Regionråd Västra Götalandsregionen

 

Stefan Bengtsson (C) 

Regionråd Region Halland 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag