Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M och KD för göteborgarna bakom ljuset om språkkrav

Jonas Attenius (S), gruppledare och oppositionsråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Göteborgs stadshus.Foto: HENRIK JANSSON

Man kan inte vara för och emot någonting samtidigt. Det är bättre att man är ärlig: Moderaterna och Kristdemokraterna stoppar språkkrav, skriver Jonas Attenius (S) i en replik till Axel Josefson (M) och Elisabet Lann (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Göteborgs Stad har inga reglerade språkkrav. Det vet Moderaterna och Kristdemokraterna – som ändå hävdar att språkkrav finns. Partierna gömmer sig bakom dunkla formalia och påhittiga tolkningar, samtidigt som de säger sig förstå alla de brukare och all den välfärdspersonal som upplever språkförbistringens konsekvenser i sin vardag. 

 

Men när vi socialdemokrater lade fram vårt förslag om språktester i äldreomsorgen, förskolan, fritids och funktionshindersverksamheten valde högerstyret att rösta emot,  och detta ihop med Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det går inte ihop. Man kan inte vara för och emot någonting samtidigt. Det är bättre att man är ärlig: Moderaterna och Kristdemokraterna stoppar språkkrav.

 

Axel Josefson (M) och Elisabet Lann (KD) anklagar på GT Debatt det socialdemokratiska förslaget för att vara byråkratiskapande. Detta är själva definitionen av ett svepskäl. Hundratals människor arbetar med rekrytering i kommunen. Menar högerstyret att det inte ingår i deras ordinarie jobb att säkerställa att varje nyanställd har den kompetens som krävs för jobbet, inklusive förmågan att kunna god svenska? Låt oss därmed lämna byråkratianklagelsen därhän. 

 

Till saken hör också att Socialdemokraterna, i vårt eget budgetförslag för hela kommunen, ville genomföra en historiskt stor omfördelning: Från byråkrati till välfärden och de som jobbar i den. Vi ville skära med över 300 miljoner kronor i byråkratin, för att skicka pengarna direkt till skolan och äldreomsorgen. Högerstyret drev i stället igenom mer vinstjakt i välfärden, tvingade igenom 200 byråkratitunga uppdrag och skar ner på skolan. 

 

Men jag förstår att Moderaterna och Kristdemokraterna känner sig pressade. Deras motstånd mot språkkrav rimmar inte med partiernas retorik, och är inte det första stora sveket mot deras egna väljare. När Socialdemokraterna drev igenom att hela Göteborg skulle undantas från den segregerande EBO-lagen röstade Josefson och Lann emot. När Socialdemokraterna krävde hårdare tag mot kriminella och extremistiska aktörer i privata förskolor röstade Josefson och Lann emot. När Socialdemokraterna ville begränsa kusinäktenskapens utbredning röstade Josefson och Lann emot. 

 

Många göteborgare känner redan att politiker säger en sak utåt och sedan fattar ett annat beslut i stadens slutna rum. Alla partier borde se det demokratiska värdet av att föra en transparent, öppen och ärlig debatt, oavsett fråga. Ändå försöker Moderaterna och Kristdemokraterna föra göteborgarna bakom ljuset om språkkraven. Låt oss lösa problemet tillsammans i stället.

 

Jonas Attenius (S)

Gruppledare och oppositionsråd i Göteborg