Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LUF: Vi är besvikna på Liberalerna i Göteborg

Sandra Daniel, distriktsordförande LUF Väst.Foto: PRESSBILD
Emmy Scilaris, förste vice ordförande LUF Väst.Foto: PRESSBILD
Alec Sintorn, andre vice ordförande LUF Väst.Foto: PRESSBILD

Liberalerna var ett av de partier i Göteborg som valde att rösta emot ett totalt stopp för partnerskapsavtal med diktaturen Kina. Att säga att vi är besvikna vore minst sagt en underdrift, skriver Sandra Daniel, Emmy Scilaris och Alec Sintorn vid LUF Väst.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under onsdagen hölls i kommunstyrelsen en omröstning angående huruvida Göteborgs stad ska avbryta sitt partnerstadsavtal med den kinesiska staden Shanghai. Vårt moderparti, Liberalerna, var ett av de partier som valde att rösta emot ett totalt stopp på partnerskapsavtal med diktaturen Kina. Att säga att vi är besvikna, vore minst sagt en underdrift då Göteborg går miste om en chans att påvisa solidaritet med demokratihjältar i Kina.

Inte långt från Göteborg stads stadshus ligger Grönsakstorget. Vi i Liberala Ungdomsförbundet har valt att kalla det Gui Minhais torg, efter förläggaren och göteborgaren Gui Minhai som kidnappats och fängslats av den kinesiska staten och som nu suttit fängslad i fem år. Besvikelsen som nu råder är densamma som i våras när en enig kulturnämnd avslog LUF:s förslag om namnbyte av Grönsakstorget till Gui Minhais torg för att hedra den utan rättegång och utan brott fängslade Gui Minhai.

Betydligt längre bort från Göteborg sitter demonstranter fängslade av den kinesiska diktaturen, utan grundläggande rätt till individuella fri- och rättigheter, sjukvård och försvarare. Samtidigt har diktaturens snara dragits åt hårdare kring Hongkong.

Syret i Hongkong blir mindre och mindre, snart finns det inte mycket kvar. Kina kväver Hongkong och genom det rättsvidriga kvävandet av Hongkong gör Kina det också dyrare att inte bara drömma om frihet, utan också att kämpa för densamma. 

Trots det väljer demonstranter att fortsätta betala ett dyrt pris i desperat längtan efter frihet och demokrati. I Hongkongs fall kommer kostnaden i form av tonåringar som skriker av panik och drar av sig kläderna för att tårgasen och pepparsprayen bränner hål på deras hud. I äldre som offrar sina liv för sina barnbarns framtid genom att hand i hand bilda en kedja och ställa sig mellan demonstranterna och polisens kulor. Den betalas dyrt av journalister som blir fängslade och får sina kameror drämda i marken. Av självmordsbenägna barn som inte ser någon mening med att fortsätta leva när framtiden innebär ett liv i en kommunistisk diktatur.

Det är vår plikt, vi som lever i fred och frihet, att stå upp för dem som freden och friheten inte har. 

Det är därför mycket beklagligt och oacceptabelt att vårt parti tillsammans med Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna låter Hongkong-borna betala det priset själva. Det är inte bara rimligt med ett avståndstagande, utan ovanstående partier bör också utan någon vidare diskussion vara konsekventa pådrivare av ett hävande av partnerskapsavtalet med Shanghai. 

Att tre av fyra allianspartier samt Socialdemokraterna, och därigenom en majoritet i kommunstyrelsen, inte väljer att ta chansen att tydligt markera mot den kinesiska regimen rimmar illa när Kina just i detta nu försöker tysta demokratiaktivister i Hongkong, placerar uigurer i koncentrationsläger och har fängslat Gui Minhai och andra demokratihjältar. Det hedrar kommunalrådet Elisabet Lann (KD) att våga stå upp för de utsatta i Kina. 

Det finns de som menar på att kommuner inte skall bedriva utrikespolitik och det håller vi med om, men det får anses befängt och fegt att inte ta alla chanser, som faktiskt är plikter, att inte stå upp för individuella fri- och rättigheter. Nej-sägarna till att fullständigt häva Shanghai-avtalet bör tänka om och modigt stå upp mot Kina.

Liberalerna bör även nu kunna vara så modiga som dem egentligen sällan missar att vara när det kommer till att stå upp för den lilla individen. För faktum är att det inte på några sätt är dyrare för oss i EU, Sverige men framför allt i Göteborg att stå upp för demokratin och mot Kina, än vad det är för demokratihjältar som Gui Minhai att göra detsamma. Det är en insikt som förpliktigar och det måste fler förstå och leva upp till. Om inte i går, så hellre nu, än aldrig.

 

Sandra Daniel

Distriktsordförande LUF Väst

 

Emmy Scilaris

Förste vice ordförande LUF Väst

 

Alec Sintorn

Andre vice ordförande LUF Väst