Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

LUF: Låt Ryssland husera på Boris Nemtsovs gata

Boris Nemtsov var en demokratikämpe och regimkritiker som för sex år sedan mördades på öppen gata i Moskva. Sverige borde markera mot Rysslands agerande genom att byta namn på flera gator till Boris Nemtsovs gata, skriver representater för Liberala ungdomsförbundet.
Foto: SERGEI ILNITSKY/EPA/TT
Soroush Rezai, distriktsordförande LUF Väst.
Foto: PRESSBILD
Marcus Willershausen, distriktsordförande LUF Storstockholm.
Foto: PRESSBILD
Olle Johnsson, utrikespolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet.
Foto: WILHELM SUNDMAN

Sverige måste därför göra mer för att stötta de i Ryssland som riskerar sina liv i kampen för att demokratisera landet. Därför borde Göteborg och Stockholm byta namn på gatorna där Rysslands konsulat och ambassad ligger; skriver Soroush Rezai, Marcus Willershausen och Olle Johnsson vid LUF.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den senaste tiden har demonstrationerna mot Vladimir Putins maktmissbruk och den utbredda korruptionen i Ryssland ökat. Folk ger sig ut på gatorna i Moskva och andra städer och visar att de är trötta på den ryska regimen. Vi borde göra mer i Sverige för att stötta demonstranterna och den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalny. Ett konkret förslag som omedelbart skulle kunna genomföras är att byta namn på gatorna som det ryska konsulatet i Göteborg och den ryska ambassaden i Stockholm ligger på till Boris Nemtsovs gata.

Boris Nemtsov var en demokratikämpe och regimkritiker som för sex år sedan mördades på öppen gata i Moskva. Redan 1989 förespråkade han en flerpartidemokrati och att privata företag skulle tillåtas. Han arbetade också för en liberalisering av utrikeshandeln och var en nyckelspelare i den omvandling som Ryssland genomgick i slutet av 90-talet. 2015 blev Nemtsov ännu en i raden av de som tvingats sätta livet till efter att ha kritiserat den ryska statsmakten. Att byta namn på gatorna i Göteborg och Stockholm vore en solidaritetshandling med hans minne och kamp för frihet.

Att Ryssland inte utvecklats i en demokratisk riktning är en stor förlust för både Ryssland och Europa. Landet som hade kunnat vara en av Sveriges största handelspartners måste vi gång på gång sanktionerna, bland annat efter deras illegala annektering av Krim och invasion i Georgien. Sanktionerna har varit helt nödvändiga och de kommer fortsätta vara det. Dessutom fortsätter Putins Ryssland vara ett säkerhetspolitiskt hot i Östersjö-området och framför allt mot landets närmaste grannar i Baltikum.

Sverige måste därför göra mer för att stötta de i Ryssland som riskerar sina liv i kampen för att demokratisera landet. På EU-nivå kan utrikesminister Ann Linde och de svenska EU-parlamentarikerna driva på hårdare för att riktade sanktioner, så kallade Magnitsky-sanktioner, ska införas mot de som kan hållas ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter i Ryssland. Sverige bör även verka för att korruptionsbrott ska kunna resultera i riktade sanktioner. 

På hemmaplan skulle Sverige kunna ta efter Tjeckien som nyligen bytte namn på gatan som den ryska ambassaden i Prag ligger på. För oss skulle det innebära att Sankt Sigfridsgatan i Göteborg samt Gjörwellsgatan i Stockholm fick namnet Boris Nemtsovs gata. Som en följd av detta hamnar konsulatet i Göteborg på Boris Nemtsovs gata 1 och ambassaden i Stockholm på Boris Nemtsovs gata 31. Signalen som skickas till Ryssland skulle betyda mycket för alla de ryssar som de senaste åren drabbats av Putins maktmissbruk och förföljelse men som fortfarande kämpar för att få leva i frihet.

En förväntad kritik mot ett sånt här förslag är att det skulle vara uddlös symbolpolitik. Den kritiken missar dock att vi måste motarbeta regimer dels genom hårda sanktioner som känns ekonomiskt, men även genom handlingar som visar våra värderingar. Ett namnbyte på gatorna där ryska staten har sin representation i de två största städerna i Sverige vore ett utmärkt sätt att markera mot Putins korrupta regim. 

Ansvariga politiker i Göteborg och Stockholm kan byta namn på var sin gata för att visa att vi står på ryska folkets sida, en handling som varken kräver att de svenska politikerna riskerar liv eller frihet - olikt vad många ryssar riskerar varje dag.


Soroush Rezai

Distriktsordförande LUF Väst


Marcus Willershausen

Distriktsordförande LUF Storstockholm


Olle Johnsson

Utrikespolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet