LUF: 2021 kommer vara Hongkong-året i Göteborg

Det spelar ingen roll ifall det kinesiska konsulatet i Göteborg ringer polisen för att motarbeta våra demonstrationer på Gui Minhais torg, skriver Emmy Scilaris och Ellinor Blom vid LUF.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Emmy Scilaris Vice ordförande Liberala ungdomsförbundet Väst
Foto: PRESSBILD
Olle Johnsson Utrikespolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet, Olle Johnsson
Foto: PRESSBILD
Ellinor Blom Liberala ungdomsförbundet Väst
Foto: PRESSBILD

Under 2020 såg vi hur den kommunistiska regimen har skjutit, misshandlat, dödat och fängslat de personer som har använt sin yttrandefrihet för att kämpa för Hongkong. I år kommer vi inte att backa. Liberala ungdomsförbundets protester kommer att fortsätta synas i Göteborg, skriver Emmy Scilaris, Olle Johnsson och Ellinor Blom i ett öppet brev till det kinesiska konsulatet i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Med anledning av det nya året vill vi i Liberala ungdomsförbundet adressera er, Kinas konsulat i Göteborg. Vi har under det gångna året behövt hantera konsekvenserna av det virus er stat valde att inte stoppa. Ni hade möjligheten att göra något – i stället valde ni att fängsla de läkare som försökte varna om viruset och de journalister som sedan försökte rapportera om er hantering av viruset.

Vi har under 2020 också sett hur den kommunistiska regimen har skjutit, misshandlat, dödat och fängslat de personer som har använt sin yttrandefrihet för att kämpa för ett friare Hongkong. Vi har sett hur den kinesiska diktaturen har fängslat våra vänner och ställt dem inför rätta genom skenrättegångar och vi har sett dem dömas utan möjlighet till försvar.

I Göteborg är konsulatet de främsta företrädarna för den kinesiska staten, världens största diktatur. Vi har därför ansträngt oss för att vara en nagel i ögat på er under hela året. Vi har otaliga gånger demonstrerat utanför ert konsulat. Vi har affischerat hela Göteborg. Vi har försökt byta namnet på Grönsakstorget till Gui Minhais Torg, den svenska medborgaren som Kina har kidnappat. LUF har arbetat för att Göteborg ska bryta sitt vänortssamarbete med kinesiska städer. Vi har hängt en  20 meters lång flagga från Ramberget med budskapet ”Free Hong Kong”. Vi har lämnat en gravsten utanför ert konsulat. I slutet av 2019 besökte en LUF-delegation Hongkong för att på plats observera hur Kina kväver Hongkongs frihet och för att stödja demonstranterna som modigt riskerar sin frihet och sitt liv för ett fritt Hongkong. 

Under det nyss gångna året dömdes göteborgaren Gui Minhai till tio års fängelse, detta efter att ha kidnappats och suttit frihetsberövad i kinesiskt fängelse i fem år. Vi ser det som vår plikt att som göteborgare uppmärksamma det oerhörda i den kidnappning och frihetsberövning ni utsätter en av våra egna för. Gui Minhai anklagades och dömdes för att ha tillhandahållit information till främmande makt, när det ni egentligen straffar honom för är att vara en regimkritiker. Under tiden Gui Minhai suttit frihetsberövad har han bland annat tilldelats yttrandefrihetspriset Prix Voltaire. Det med all rätt, för att vara kritisk mot er regim är inte något man som svensk medborgare bör kunna straffas för. Det är något att vara stolt över. 

Vi vet att er tårgas bränner hål på demonstranternas hud, att ungdomar så unga som 14 år ständigt har sitt testamente med sig under demonstrationerna för de inte vet om de kommer överleva dem. Vi vet att ni siktar på journalisters och demonstranternas ögon när ni skjuter. Demonstranter har hittats döda och vi vet hur ni med alla medel försöker att tysta ner frihetskämparna. Vi vet att ni utsätter minoriteter i Xinjiang-provinsen för grymheter såsom tvångssterilisering och slavarbete i era så kallade indoktrineringsläger. Vi vet det, och vi kommer inte att sluta förrän alla andra också vet det. 

Revolutionen kommer fortgå, unga som gamla kommer att fortsätta kämpa för ett Hongkong fritt från Kinas tyranni. Likaså kommer vi göra från Sverige. Vi kommer inte lämna göteborgaren Gui Minhai glömd i Kinas fängelser och vi kommer aldrig att tystas angående den brutalitet den kinesiska staten utsätter individen för. I stället kommer vi göra allt i vår makt för att informera om det så att alla får veta vilka tyranner ni är. Det vi har sett och hört, kommer vi aldrig glömma och aldrig förlåta.

Slutligen vill vi låta meddela att vi har för avsikt att göra år 2021 till Hongkong-året. I år kommer vi inte att backa. Liberala ungdomsförbundets protester kommer att fortsätta synas. Våra röster kommer att fortsätta höras och vi kommer inte tystna. Det spelar ingen roll ifall ni ringer polisen för att motarbeta våra demonstrationer på Gui Minhais torg eller om ni filmar och dokumenterar oss i försök att skrämma oss till tystnad. Vi står pall, för ett fritt Hongkong.


Emmy Scilaris

Vice ordförande Liberala ungdomsförbundet Väst


Olle Johnsson

Utrikespolitisk talesperson Liberala ungdomsförbundet


Ellinor Blom

Liberala ungdomsförbundet Väst