Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lös situationen för våra nordiska arbetspendlare

Vi vill nu uppmana både den svenska och den norska regeringen att tillsammans lösa ut situationen för våra arbetspendlare, skriver Gunilla Carlsson (S) och Martin Kolberg (S). På bilden: Svensk militär vid den norska gränsen i början av februari.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT
Gunilla Carlsson (S), gruppledare Socialdemokraterna i Nordiska rådet, Sverige.
Foto: NATHALIE BESER
Martin Kolberg (S), gruppledare Arbeiderpartiet i Nordiska rådet, Norge.
Foto: PETER MYDSKE

Vi vet att ländernas olika strategier har skapat svåra dilemman för beslutsfattare på båda sidor gränsen. Men vi ser inte det som en ursäkt att inte ta ansvar för de människor som drabbas, skriver de svenska och norska socialdemokraterna Gunilla Carlsson och Martin Kolberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den 29 januari införde den norska regeringen inreseförbud mot Sverige och Finland och därmed togs undantaget för gränsarbetare från dessa länder att resa in till Norge bort. 6 000 svenska arbetspendlare saknar nu möjlighet att åka till jobbet och riskerar att få gå hemma i flera veckor utan lön.

De människor i Sverige som bor i våra gränsområden, som innan pandemin betraktade våra grannländer som en lika självklar arbetsmarknad som den svenska, har nu blivit smärtsamt medvetna om att de saknar grundläggande skydd och rättigheter på grund av att de valt att jobba i ett annat land.

Den nordiska arbetspendlingen har en lång tradition. Tack vare samarbetet i Nordiska rådet har vi sedan 1954 haft en gemensam arbetsmarknad där det står var och en fritt att söka jobb i ett annat nordiskt land. Nordiska rådet har sedan dess jobbat för att riva fler hinder för gränspendlare och även om vi har olika skatte- och försäkringssystem har vi lyckats lösa många av de administrativa problemen som arbetspendlare kan råka ut för.

När det gäller hanteringen av gränsfrågorna under coronakrisen så är det tydligt att de nationella intressena gått före och konsekvenser för människor i våra gränsregioner har fått stå tillbaka. Vi vet att ländernas olika strategier har skapat svåra dilemman för beslutsfattare på båda sidor gränsen.

Men vi ser inte det som en ursäkt att inte ta ansvar för de människor som drabbas. Det är viktigt att påminna sig idag om att det är inte bara är svenskar eller Sverige som drabbas. Norge är till stor del beroende av svensk och finsk arbetskraft. Inte bara i vården utan även i industri och andra sektorer.

De senaste veckornas rapporter om coronamutationer har föranlett nya hårdare regler vid gränserna. Nästan varje vecka har människor som har familj eller arbetar över våra nordiska gränser mötts av nya regler. Vi förstår att det nationella intresset att skydda sin befolkning de månader som återstår av pandemin väger över allt annat. Men vi måste också lyfta blicken och se vilka konsekvenser våra olika beslut får här och nu, och på sikt.

Det norska Arbeiderpartiet har lyft frågan om att den norska staten måste kompensera de arbetstagare som nu inte kan ta sig till jobbet. Men förslaget har hittils tillbakavisats av den norska regeringen med hänvisning till att man då måste inkludera arbetstagare från alla EES-länder.

Vi socialdemokrater som är engagerade i det nordiska samarbetet har under den här pandemin återkommit till vikten av att samordna alla beslut som rör våra gränser. Vi vill nu uppmana både den svenska och den norska regeringen att tillsammans lösa ut situationen för våra arbetspendlare. Sverige och Norge har Europas längsta landgräns och människorna som bor vid den är beroende av varandra både socialt och ekonomiskt. Vi behöver varandra nu och kommer definitivt behöva varandra imorgon.

De yrkesarbetare med en fot i varje land, som vanligtvis är de bästa ambassadörerna för det nordiska samarbetet ska inte behöva hamna mellan stolarna. Vi riskerar då att skapa sår i tilliten mellan våra länder som kommer att ta lång tid att läka.


Gunilla Carlsson (S)

Gruppledare Socialdemokraterna i Nordiska rådet, Sverige


Martin Kolberg (S)

Gruppledare Arbeiderpartiet i Nordiska rådet, Norge