”Löfven, vi skramlar inte för nöjes skull”

Restaurangägarna Robert Dragovic och Klas Bergqvist.
Foto: PRIVAT
Klas Bergqvist, grundare Kappa bar.
Foto: PRIVAT
Stefan Löfven (S), statsminister.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

I dag skriver restaurangägaren Klas Bergqvist, grundare av Kappa Bar, om regeringens förlängda förbud mot servering av alkohol efter klockan 20. 

Och om hur restaurangägarna kräver permitterings- och omställningsstöd. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag ger upp.” 

Jag tror inte vi klarar oss”. 

Så löd sms:en från två nära kollegor i restaurangbranschen efter ännu en pressträff med regeringen. 

Där berättades det, återigen med kort varsel, om ytterligare förlängda restriktioner för landets restauranger.

Samtidigt som utlovat stöd fortfarande lyser med sin frånvaro. Det går att ta på uppgivenheten i vår bransch och snart måste man ställa sig frågan – tror du att vi skramlar för nöjes skull Stefan Löfven? 

Jag har drivit restauranger i över ett decennium. Det har varit år med hårt slit, sena nätter och oväntade utmaningar. Men också år som varit roligare än något annat, skapat vänner och minnen för livet och gjort att jag fått se drömmar växa till verklighet. Precis detta delar jag med så många andra restaurangföretagare runtom i Göteborgsområdet och resten av Sverige. 

Vi räds inte långa dagar och högt tempo. 

Det är det som gör det möjligt för oss att kunna anställa kollegor, stärka våra företag och vara med och bidra till samhället. Skapa platser där människor kan träffa nära och kära över en bit mat och dryck. 

Vi är helt medvetna om att pandemin ställer nya krav på oss, precis som det ställer krav på resten av samhället. Kring avstånd, servering, trängsel och sunt förnuft. 

Vi köper det. 

Ingen jag har träffat på i branschen förväntar sig några gräddfiler eller undantag för våra verksamheter som skulle hota människors liv och hälsa. Vi har också accepterat de nya restriktioner som införts och anpassat oss därefter. 

Men även vi har gränser för vad vi klarar av. 

 

Jag och allt för många med mig har tvingats se intäkterna dala i takt med att pandemin gjort det allt svårare att driva restaurang. 

Vi har fått skala ner, tvingats säga hej då till mångåriga kollegor och på tok för många har fått stänga igen för gott. Vi har krigat på med förhoppningen om att det stöd som regeringen har utlovat också ska betalas ut. 

Inte för att vi har någon ambition att leva på bidrag, utan för att det varit det hopp om överlevnad som fått oss att gå upp på morgonen, gjuta mod och kraft i oss själva och våra anställda och hålla oss flytande till dess att ett vaccin kan ge oss vardagen åter. 

Men vår väntan tycks vara förgäves. Några stödpengar verkar inte komma. 

Istället upplever vi hur skärpta restriktioner, som meddelas med kort varsel, fortsätter att slå extra hårt mot vår bransch. 

Mot våra möjligheter att ha öppet, få intäkter, kunna behålla personal och ha en långsiktig planering. Det vill säga mot allt det som avgör om vi ska överleva. Ska detta fortsätta måste vi omgående se riktade branschstöd mot besöksnäringen. Som också betalas ut. 

Annars dör snart en hel bransch. 

 

Vi är i ett läge där marginalerna är slut. Där företagare tar privatlån för att täcka lönekostnader och där missmodet och uppgivenheten riskerar att få långtgående konsekvenser. 

Både för enskilda människor och för hela besöksnäringen. När vi skramlar med grytor och kastruller utanför våra restauranger är det inte en rolig grej, eller en välkommen paus i arbetsdagen. Det är ett larm, ett rop på hjälp och en varning – om det utlovade stödet inte betalas ut nu, riskerar stadens restauranger att tystna för gott. 

Då försvinner slamret i köken, då skummar inte längre några öl vid bardisken. 

Då försvinner både företag, jobb och mötesplatser. 

Det räcker inte för regeringen att lyssna längre. Ni måste agera. 

Se till att betala ut det stöd som vi väntat på så länge. Ge oss en möjlighet att hålla näsan ovanför vattenytan några veckor, månader till. Ge oss hoppet tillbaka. Låt mig kunna svara mina kollegor med ett nytt sms: ”Vi ger aldrig upp. Vi kommer klara det här”.


Klas Bergqvist 

Grundare Kappa Bar