Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lista inte patienter hos ST-läkare från första dagen

I en aktuell enkätundersökning från Läkarförbundet uppger hälften av de svarande allmänläkarna att de funderat på att lämna sin anställning på grund av arbetsmiljön, skriver Jakob Nylén och Agneta Sikvall.Foto: COLOURBOX
Jakob Nylén, ordförande sektion primärvård Västra Götalands läkarförening.Foto: PRESSFOTO
Agneta Sikvall, vice ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen Västra Götaland.Foto: PRIVAT

Det är mycket glädjande att Västra Götalandsregionen vill premiera kontinuitet i primärvården genom att fördela statsbidrag till systemet med fasta läkarkontakter. Dock måste mängden patienter diskuteras, skriver Jakob Nylén vid Västra Götalands läkarförening Agneta Sikvall vid Svenska Distriktsläkarföreningen i Västra Götaland.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter vårens tillbakadragna satsningar på primärvården i Västra Götaland ser Västra Götalands läkarförening, VGLF, positivt på att det i höstas fattades politiska beslut i regionen som innebar att man valde att fördela statsbidrag till primärvården. Främst innebär satsningarna extra ersättning till de vårdcentraler som kan erbjuda en stor del av sina listade patienter en så kallad ”fast läkarkontakt”. Denna ”fasta läkare” kan i ursprungsbeslutet vara specialist i allmänmedicin, läkare under sista årets specialistutbildning (ST-läkare) i allmänmedicin eller för vissa grupper äldrespecialist eller barnläkare.

 

Från VGLF anser vi att det är mycket glädjande att Västra Götalandsregionen som en av de första regionerna i Sverige väljer att premiera och uppmuntra till kontinuitet, eftersom just kontinuitet i relationen mellan läkare och patient ofta ger bättre förutsättningar för att kunna ge god vård. Det bidrar också till ökad patientnöjdhet, möjliggör adekvat uppföljning och leder i många fall till minskade kostnader. Även läkares arbetsmiljö blir bättre om man känner sina patienter och deras bakgrund.

 

Det problem vi ser med beslutet är att man menar att en specialist i allmänmedicin skall ansvara för cirka 2 100 patienter. Detta trots att Arbetsmiljöverket bedömt att en rimlig nivå ligger på omkring 1 500 patienter per heltidsanställd specialistläkare. Kolleger från fastlege-systemet i Norge uppger att de klarar ansvara för cirka 1 200 patienter/heltid med motsvarande uppdrag. 

 

Skulle den nivå regionen lagt sig på inte revideras riskerar patienterna att endast få en fast läkare på papperet. Dessutom en fast läkare som inte har förutsättningar att ta hand om alla sina patienter samt får en väldigt pressad arbetssituation. Med justeringar och utvärdering i samverkan med professionen tror vi ändå att detta första beslut kan leda till en positiv utveckling av primärvården.

 

För några veckor sedan möttes vi dock till vår stora förvåning av ett ändringsförslag framarbetat av tjänstemän, som utan att samråda med varken fackliga företrädare eller de studierektorer som är ansvariga för ST-läkares utbildning, vill omarbeta villkoren för satsningen.

 

Tjänstemännens förslag innebär att ST-läkare redan från första dagen skall kunna ha upp till 1 200 patienter listade på sig. Detta ser vi som problematiskt av flera anledningar.

 

För det första är det ett orimligt uppdrag att från första dagen på sin specialistutbildning bli ålagd att bära att sådant ansvar. Många nya ST-läkare, både svenskfödda och utländska kolleger, har dessutom studerat medicin utomlands och har därför ofta liten erfarenhet av att verka i svensk sjukvård. 

 

För det andra innehåller ST-tjänsten obligatorisk så kallad sidotjänstgöring, där ST-läkaren under perioder arbetar på sjukhus eller andra mottagningar för att fördjupa sina kunskaper inom bland annat internmedicin, psykiatri och gynekologi samt obligatoriska kurser. På grund av detta är ST-läkare borta från vårdcentralen upp till 50 procent av tiden och kommer då ha svårt att sköta ”sina” patienter. Kollegerna som är kvar på vårdcentralen tvingas då till dubbelarbete och får ta hand om både sina egna och den frånvarande ST-läkarens patienter. Sammantaget medför tjänstemännens förslag att satsningens mål på ökad kontinuitet, patientnöjdhet och läkares arbetsmiljö går förlorade.

 

I en aktuell enkätundersökning från Läkarförbundet uppger hälften av de svarande allmänläkarna att de funderat på att lämna sin anställning på grund av arbetsmiljön. Och i en ny internationell jämförelse av primärvården som Vårdanalys presenterade häromdagen framkom det att distriktsläkare i Sverige upplever mer stress än kolleger i jämförbara länder. Att då försämra arbetsmiljön ytterligare och dessutom urvattna satsningens mål är helt fel väg att gå.

 

Västra Götalandsregionen bör därför skrota idén med att lista patienter hos ST-läkare redan från första dagen. Vidare bör man göra den i grunden positiva satsningen på kontinuitet långsiktig genom att ge de ”fasta läkarna”, både specialister och ST som kommit en bit, ett rimligt uppdrag så att vi får en hållbar reform som gynnar både patienter och läkare i regionen.

 

Jakob Nylén 

Ordförande sektion primärvård Västra Götalands läkarförening

 

Agneta Sikvall 

Vice ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen Västra Götaland