Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liseberg offras för signalpolitik

Liseberg har en central roll för Göteborgs besöksnäring eftersom parken ”triggar” många andra ekonomiska aktiviteter, skriver Axel Darvik (L) och Eva Flyborg (L).
Foto: Colourbox
Axel Darvik (L), vice ordförande Miljö- och klimatnämnden.
Foto: PRESSBILD
Eva Flyborg (L), vice ordförande Göteborg & Co.
Foto: PRESSBILD

Regeringens beslut att förbjuda Liseberg att öppna är ett olyckligt politiskt bondeoffer. Många arbeten och livsdrömmar står på spel. Kan Mikael Damberg (S) förklara varför en bergodalbana på djurpark är okej, men inte på Liseberg, skriver Axel Darvik (L) och Eva Flygborg (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Regeringens beslut att förbjuda Liseberg att öppna är ett olyckligt politiskt bondeoffer. Mikael Damberg (S) vill visa handlingskraft utan att göra en logisk och verklighetsbaserad bedömning. Alla verksamheter inom besöksnäringen borde lyda under samma villkor och principer, så även Liseberg. Anledningen till att Damberg kan sätta andra krav på Lisebergs park är en gammalmodig skrivning i ordningslagen att tivolinöjen är att beteckna som en offentlig tillställning.


Det finns en helt ny förordning utformad för kontroller och riktlinjer kopplade till restauranger och barer. Miljö- och klimatnämnden i Göteborg kommer genomföra omfattande extra kontroller för att säkerställa allmänhetens säkerhet och se till att konkurrensen sker på lika villkor. I handeln ser vi också många olika åtgärder för att minimera risken för smittspridning. Alla seriösa företag försöker göra sitt yttersta för att värna sina kunders trygghet. 


I sammanhanget är regeringens beslut svårt att förstå på annat sätt än signalpolitik och möjligen en vilja av vissa ministrar att profilera sig som tuffa.  


Beslutet kommer få allvarliga konsekvenser för en av Göteborgs viktigaste näringsgrenar. 10 000-tals göteborgare jobbar direkt eller indirekt inom besöksnäringen. Göteborg har snabbt utvecklats till en viktig besöksdestination för både inhemska och utländska turister. Ökningen av arbetstillfällen inom besöksnäringen har varit betydligt snabbare än inom andra delar av ekonomin och en viktig orsak till att Göteborg nu har landets lägsta arbetslöshet.


Detta kan snabbt förändras. Inom hotell och restaurang är 40 procent av de anställda födda utomlands och nästan 30 procent är under 25 år. Det är tre gånger så hög andel som för arbetsmarknaden som helhet. Unga och invandrare är grupper som ofta har svårare att etablera sig på arbetsmarknaden och utan besöksnäringen finns det en stor risk att många kommer gå ut i öppen arbetslöshet. Det är olyckligt att de branscher som drabbats oproportionerligt hårt i den här krisen är samma branscher som är en viktig inkörsport på arbetsmarknaden. 


Liseberg har en central roll för Göteborgs besöksnäring eftersom parken ”triggar” många andra ekonomiska aktiviteter. Många familjer som nu planerar sina hemestrar väljer mellan olika orter att åka till. Ett öppet Liseberg innebär att Göteborg får fler gästnätter på hotell, fler besökare i ansträngda butiker och fler matgäster på restauranger. Det är många göteborgares livsverk och försörjning som står på spel.


Utan Liseberg tappar Göteborg i konkurrenskraft och många besökare kommer välja andra orter i stället. Djurparker får exempelvis fortsatt ha öppet och Kolmården annonserar att de har Sveriges enda öppna bergodalbana. Kan Mikael Damberg (S) förklara varför en bergodalbana på djurpark är okej men inte på Liseberg?


Liberalerna har drivit på för att återstarta Sverige på ett ansvarsfullt sätt. I den här krisen är det många människors drömmar som blivit krossade samtidigt som kära anhöriga drabbats eller gått bort. Vi har lärt oss mycket om hur coronaviruset fungerar, men vi ska vara ödmjuka och säga att allt blir inte alltid rätt. När kriser utvärderas så är det ofta så att slutsatsen är att det görs för lite och för sent. Det är mänskligt. Det vi däremot begär av regeringen är att vara lyssnande och beredda att ompröva tidigare beslut när ny kunskap kommer fram. Politisk prestige får inte gå före kunskap och förnuft. Göteborg ska vara möjligheternas stad.


Liseberg har lagt stor möda på att ta fram planer för att säkert kunna öppna parken för besökare. Det är 170 000 kvadratmeter park med goda möjligheter att hålla avstånd om antalet besökare begränsas. Låt därför Liseberg öppna sina portar.  


Axel Darvik (L)

Vice ordförande Miljö- och klimatnämnden


Eva Flyborg (L)

Vice ordförande Göteborg & Co