Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberalerna måste utesluta Munkedalsliberalerna

Soroush Rezaim, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst.
Emmy Scilaris, 1:e vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst.Foto: PRESSBILD
Liv Näslund, 2:e vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst.Foto: PRESSBILD

Att Liberalernas folkvalda i Munkedal har lagt fram en gemensam budget med Sverigedemokraterna borde leda till uteslutning från partiet. Partistyrelsen måste nu sätta ner foten, skriver Soroush Rezai, Emmy Scilaris och Liv Näslund vid Liberala Ungdomsförbundet Väst.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I slutet av oktober förra året, ett par månader efter valet, skrev företrädare för Liberala ungdomsförbundet Väst på GT Debatt med anledning av Liberalerna Munkedals agerande. Då hade politikerna röstat fram Sverigedemokraternas kandidater till kommunens högsta ämbete och LUF Väst krävde att Munkedalsliberalerna skulle uteslutas. Det hände dock ingenting.

 

I veckan, ganska så exakt ett år senare, visar det sig att Liberalerna tillsammans med Moderaterna lagt fram ett gemensamt budgetförslag ihop med Sverigedemokraterna. Därmed är frågan om uteslutning återigen på tapeten. 

 

Vi är fullt medvetna om att det i kommunpolitiken ibland är svårt och att det råder många osäkerheter, men att gå in i ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna är fullständigt oacceptabelt. Därför kräver vi att samtliga förtroendevalda liberaler i kommunen som medverkat till att skapa den här situationen ska uteslutas ur partiet.

 

Jan Björklund var tydlig i valrörelsen: Liberalerna ska inte på något sätt vara delaktiga i att ge Sverigedemokraterna makt och inflytande. När arbetet inleddes i Munkedal gick det fort. Först röstade Liberalerna på Sverigedemokraternas representanter och när det gjordes hävdades det att Liberalerna tog ansvar inför väljarna. Sedan dess har samarbetet mellan L och SD i kommunen formaliserats på olika sätt.

 

Sverigedemokraterna är det parti i svensk politik som står längst ifrån Liberalerna, både värderingsmässigt och politiskt. Ett partis historia skvallrar inte sällan om vilka vägar ett parti kommer välja. Genom tiden har partiet haft många skandaler och kontroverser. En av dessa är när det avslöjades att dåvarande vice partiordföranden år 1996 deltog vid ett möte arrangerat av Nationalsocialistisk front iklädd full nazistuniform. En annan är järnrörsskandalen, då de tre partitopparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling sprang runt på Stockholms gator och bråkade, fällde rasistiska och sexistiska förolämpningar och beväpnade sig med tillhyggen. 

 

Värt att nämna är även att så sent som några veckor innan valet 2018 kunde GT och Expressen avslöja att flera före detta aktiva inom det antidemokratiska och våldsbejakande Nationalsocialistisk front stod på valbara platser på flera av SD:s lokala listor.

 

Även om man har gjort ett gediget jobb med att försöka rensa ut nazisterna ur partiet, är det inte allt för svårt att se vart partiet faktiskt kommer ifrån. Högt uppsatta representanter från partiet har gång på gång uttalat sig oacceptabelt och Sverigedemokraternas politik bygger på motsatsen till öppenhet och tolerans. Motsatsen till allt det som liberaler värnar om.

 

Vi från Liberala ungdomsförbundet Väst har sedan dag ett varit tydliga: Liberalernas företrädare ska vare sig på nationell eller på lokal nivå på något sätt samarbeta med Sverigedemokraterna. I dag har vi kommit till ett läge då Liberalerna i Munkedal lägger fram ett gemensamt budgetförslag med SD. Samarbetet har nått sin höjd och vårt tålamod med Liberalerna Munkedal likaså. 

 

Liberalerna i Munkedal har gång på gång gått för långt medan Liberalernas partistyrelse inte rört sig en meter. Att varken förbundsstyrelsen för Liberalerna Västsverige eller Liberalernas partistyrelse markerat kraftigare mot Munkedal när man visade de första tecknen på den politiska förflyttningen är oansvarigt. Nu är dags för Liberalernas partistyrelse att ta ställning och lösa frågan en gång för alla. Antingen tycker man att det är okej att samarbeta med Sverigedemokraterna eller så tycker man inte det - och om man inte tycker det så måste de förtroendevalda liberalerna i Munkedal som skapat den här situationen uteslutas. 

 

Klarar man som liberal inte av att upprätthålla de mest grundläggande principerna som vårt parti bygger på, och dessutom släpper fram ett parti till makten som bedriver en politik som är totalt annorlunda än vår, bör man inte ha rätt att föra våra väljares talan. 

 

Svårare än så är det faktiskt inte.

 

Soroush Rezai 

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

 

Emmy Scilaris 

1:e vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

 

Liv Näslund

2:e vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst