Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberaler som stöder bilar gör oss förbannade

Både Liberalerna och Centerpartiet har ofta hög svansföring i klimatfrågan, men trots det har båda partierna flaggat för att rösta för bilgaraget vid Skeppsbron, skriver Max Landehag Eklund och David Ling vid Grön Ungdom.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Max Landehag Eklund, styrelseledamot Grön Ungdom Storgöteborg.Foto: PRESSBILD
David Ling, språkrör Grön Ungdom.Foto: PRESSBILD

Förslaget om att bygga ett underjordiskt garage för 700 bilar i projektet Skeppsbron har fått oss att ställa frågan: hur hanterar man som liberal klimatkrisen? Med mindre än en vecka kvar till avgörande är det dags för Centern och Liberalerna att välja sida, skriver Grön Ungdoms Max Landehag Eklund och David Ling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Klimatkrisen ställer allt på sin spets. Business as usual leder till klimatförändringar som förändrar förutsättningarna för mänskligt liv på hela planeten. Därför måste gamla sanningar omprövas och gamla ideologier anpassas. Förslaget om att bygga ett underjordiskt garage för 700 bilar i projektet Skeppsbron har fått oss att ställa frågan: hur hanterar man som liberal klimatkrisen? 

Klimatkrisen är särskilt svår för den med liberal utgångspunkt, eftersom den i grund och botten beror på var och ens personliga livsval. För de flesta är det förstås också självklart att var och en av oss påverkas kraftigt av resten av samhället: en ekonomi där vinst är viktigare än hållbarhet och där den som skitar ner alltid tillåts komma undan från att städa upp efter sig är per definition inte hållbart. Men om alla enskilda individer vaknade upp och bestämde sig för att i alla aspekter av sitt liv göra de hållbara valen skulle mycket hända fort.

Men det händer inte och det är uppenbart varför. För att lösa klimatkrisen, som vi menar är en tydlig politisk kris, så behövs helt enkelt politik. Politik som gör det lätt att göra rätt och svårt att göra fel är otroligt effektivt för att få fler att släppa ut mindre. Det föreslagna parkeringsgaraget vid Skeppsbron i Göteborg är motsatsen.

Politiskt står vi just nu i en brytpunkt. De närmsta åren kommer att bli helt avgörande för hur mycket koldioxid som hamnar i atmosfären, hur många grader medeltemperaturen kommer att öka och hur högt havet kommer att stiga. Det är i sig inget särskilt anmärkningsvärt. Skillnaden är att vi nu vet vilka katastrofala konsekvenser som väntar om vi inte gör radikala förändringar. Om man med all den kunskap som klimatforskningen ger ändå väljer att prioritera privatbilism över framtiden, då är man faktiskt inte en politiker som förtjänar röster.

Politik är att vilja, och att välja. Politik kan utformas för att fler ska släppa ut mer: det ska vara lättare att äta kött, billigare att flyga och enklare att bilpendla. Men politik kan också vara något annat. Politiken kan bygga ett samhälle där vi äter mer vegetariskt, åker på tågsemester i stället för flygcharter och tar cykeln eller vagnen till stan i stället för bilen.

Den förändringen kommer inte hända av sig själv. Den kräver modiga politiker som vågar stå upp och prioritera klimatpolitiken. Sådana politiker behöver Göteborg just nu. Den 12:e november ska kommunfullmäktige fatta beslut i frågan om man ska bygga ett underjordiskt garage för 700 bilar under Göta Älv i projektet Skeppsbron. Hundratals miljoner kronor ska plöjas ner i att främja bilism mitt i centrala Göteborg. Det är faktiskt inte rimligt.

Vi gröna har alltid kämpat emot de största partiernas vurm för asfalt och betong, så vi är inte så förvånade över att Socialdemokraterna och Moderaterna stöder planerna på att bygga ett garage under vattnet vid Skeppsbron. Men att liberaler, som borde veta bättre, stöder planerna gör oss förbannade. Både Liberalerna och Centerpartiet har ofta hög svansföring i klimatfrågan och andra miljöfrågor, men trots det har båda partierna flaggat för att rösta för den här vansinnesinvesteringen i bilism. Och då har Liberalerna tidigare markerat motsatsen. Göteborg, Sverige och världen behöver liberaler som står upp för framtiden.

Vi behöver offensiva investeringar för att möta klimatkrisen. När havsnivån stiger kommer vi på ett väldigt konkret sätt möta klimatkrisens konsekvenser. Vi måste bygga en stad som både minskar just den havsnivåhöjningen, samtidigt som vi också bygger en stad som klarar en högre havsnivå. Det gör vi genom att bygga bort bilen och genom att satsa stort på cykel, gång och kollektivtrafik. På köpet får vi en mycket trevligare stad, med mer plats för bostäder, parker och torg. Det är framtiden. Inte ännu fler bortslösade skattekronor på privatbilism.

Med mindre än en vecka kvar till kommunfullmäktiges avgörande är det dags att välja sida nu, Centern och Liberalerna. Står de på privatbilismens sida eller står de på framtidens sida?

 

Max Landehag Eklund

Styrelseledamot Grön Ungdom Storgöteborg

 

David Ling

Språkrör Grön Ungdom