Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberaler som röstar fram SD måste uteslutas

Marcus Nilsen, förbundsordförande för LUF Väst.Foto: PRESSBILD
Ellinor Lindström, 1:e vice ordförande LUF Väst.Foto: PRESSBILD
Soroush Rezai, 2:e vice distriktsordförande LUF Väst.Foto: PRESSBILD

Att liberala företrädare i Munkedal röstar fram en sverigedemokrat som ordförande för kommunens fullmäktige går emot Liberalernas stadgar. Partistyrelsen bör starta ett uteslutningsärende för Munkedalsledamöterna, skriver presidiet för LUF Väst.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under mandatperiodens första kommunfullmäktigemöte i Munkedals kommun medverkade Liberalernas två ledamöter till att en sverigedemokrat blev vald till ordförande för kommunfullmäktige. Detta är ett agerande som inte på något sätt kan tolereras från Liberala ungdomsförbundets sida. Därför kräver vi att Liberalernas partistyrelse omedelbart öppnar ett uteslutningsärende mot de berörda ledamöterna. Att rösta på en sverigedemokrat går på intet sätt att förena med Liberalernas syfte.

 

Vi är fullt medvetna om att det i flera kommuner råder ett svårt och oklart parlamentariskt läge. Att ta ansvar för sin kommun och väljarnas förtroende är viktigt, men det är även viktigt att stå för de värderingar som ligger till grund för det parti som man verkar inom. Att ge ett direkt stöd till Sverigedemokraterna går på inget sätt att berättiga utifrån Liberalernas partiprogram eller våra gemensamma värderingar. Sverigedemokraterna avskyr allt som Liberalerna står för och Jimmie Åkesson utpekade liberalismen som sin huvudfiende i valrörelsen.

 

Det som nu har skett i Munkedal är inte en sämre petitess utan ett svek mot Liberalerna som parti. Det handlar inte om att stödja en SD-märkt motion som handlar om något oerhört lokalt och perifert. Det handlar om att direkt göra upp med ett parti som är våra ideologiska motståndare, att stödja deras kandidat och ge dem nycklarna till kommunen - kommunfullmäktiges ordförande är trots allt ett av de tyngsta politiska uppdrag som finns i Sverige. I Liberalernas partistadgar, första paragrafen, står det att “Liberalernas uppgift är att … verka för val av personer med liberal åskådning till politiska förtroendeuppdrag.” Vad som har hänt i Munkedal går helt mot partiets stadgar.

 

Det man kan fråga sig är varför någon inom vårt parti skulle agera på detta sätt – motivet finns varken politiskt eller ideologiskt. Det kan enbart förklaras med total brist på omdöme och brist på respekt för partiets gemensamma värden. Ledamöterna i Munkedal struntade helt i att lyssna på den partiinterna kommunikationen som tydligt klargjorde att deras förhandlingar inte var önskvärda.

 

Det extrema minoritetsstyre som Liberalerna Munkedal tillsammans med Moderaterna nu har fått igenom, kunde enbart ske genom en uppgörelse direkt med SD. Vi frågar oss hur Moderaterna och Liberalerna ska kunna styra en kommun genom att ro i land en hoppande majoritet. Att styra med en hoppande majoritet är bland de svåraste sätten att styra en kommun. 

 

För oss i Liberala ungdomsförbundet finns det en klar skillnad på att få stöd för den politiken man för och att förhandla fram stöd. Förhandling innebär både ett samarbete och ett givande och tagande. Det är en gräns som i vår mening inte får överträdas. Det ska också klargöras att det inte är så att varje lokalförening är autonom i förhållande till partiet. Liberalerna är inte en federation. Detta gör att det är partiets högst beslutande organ, landsmötet, som sätter vårt politiska och ideologiska ramverk, inte en lokal partiförening. På samma sätt är det inte en rättighet att få vara med i ett politiskt parti - det är en möjlighet. Respekterar inte medlemmar det som partiet står för är det inte konstigt att ta ifrån dem det medlemskapet.

 

Som följd av detta kommer Liberala ungdomsförbundet meddela Liberalernas partistyrelse att vi begär uteslutning av dessa medlemmar. Vi kan inte se att partistyrelsen skulle motsätta sig detta. 

 

Marcus Nilsen

Förbundsordförande för LUF Väst

 

Ellinor Lindström

1:e vice distriktsordförande LUF Väst

 

Soroush Rezai

2:e vice distriktsordförande LUF Väst