Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt statslösa palestinier få uppehållstillstånd i Sverige

Leon McManus, språkrör Grön Ungdom Storgöteborg.
Astrid Eriksson Tropp, styrelseledamot Grön Ungdom Storgöteborg.
Alexander Franzén, migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom.
Foto: PRESSBILD

På Gustav Adolfs torg i Göteborg står ett tält där den svenska flaggan vajar bredvid den palestinska. Människorna i tältet har sittstrejkat sedan den 8 januari för att uppmärksamma den limbo som tusentals statslösa palestinier i Sverige befinner sig i. De får inte uppehållstillstånd, men de kan inte heller utvisas, vilket är helt orimligt skriver Grön Ungdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Att vara statslös innebär att du inte har medborgarskap i något land någonstans i världen. De som sitter på Gustav Adolfs torg tillhör en grupp människor som varit på flykt ända sedan Israel/Palestina-konflikten inleddes 1948. De är av palestinskt ursprung men har inte medborgarskap någonstans. Många har växt upp i andra länder än Palestina, kanske till föräldrar som flydde 1948, men inte fått rättigheter eller medborgarskap i det nya landet heller. De har sökt sig till Sverige i hopp om ett bättre liv i ett av världens bästa länder. 


Sverige var en gång en humanitär stormakt som välkomnade människor på flykt, något som vi kunde vara stolta över. Efter den tillfälliga lagen och omläggningen av migrationspolitiken har detta ändrats. 


Om en person som sökt asyl i Sverige får avslag på sin ansökan är det meningen att hen ska återvända till sitt hemland. Det är en viktig del av ett ordnat mottagande vilket vi håller med om. Men här finns ett problem: Dessa personer är statslösa och kan inte utvisas. Trots att de har palestinskt ursprung kan vi inte utvisa dem till området Palestina. Detta dels för att det kontinuerligt pågår oroligheter i exempelvis Gazaremsan och dels för att de rent fysiskt inte kan komma dit: Det finns ingen flygplats i Gazaremsan eller Västbanken och eftersom de är palestinier får de inte heller komma in i och åka genom Israel. 


Så vad är det meningen att de ska göra? Bara för att de enligt Migrationsverket saknar asylskäl saknar de inte skäl att fly. Efter 72 år av ständig konflikt är det inte rimligt att ge dem avslag på sin ansökan. 


När dessa personer fått avslag på sin ansökan får de inte jobba, de får inte studera, de har ingen rätt till ersättning från Migrationsverket men de kan inte heller utvisas. Situationen dessa människor befinner sig i är inget annat än ett limbo. När vi sätter människor i den här sortens limbo så sviker vi inte bara dem, utan också oss själva. Ett bra land är både ett land man vill fly till när man tvingas fly, men också ett land som behandlar den på flykt med värdighet, solidaritet och medmänsklighet. Den politiker som vill argumentera för ett system där unga friska människor tvingas leva i ett parallellsamhälle på grund av verkställighetshinder har en svår uppgift framför sig. 


Vi sparar inga pengar och vi förhindrar ingen kriminalitet genom att vägra dem uppehållstillstånd. Att kasta människor mellan hopp och förtvivlan, mellan att få stanna eller bli utvisade är inhumant. Det handlar om personer som vill och som kan bidra till vårt samhälle om de bara får chansen.


För oss i Grön Ungdom är det ganska enkelt. Den situation som är nu skapar bara lidande och denna inhumana politik måste få ett slut. Personer som inte kan utvisas ska få stanna i Sverige. Ge de statslösa palestinierna uppehållstillstånd!


Leon McManus

Språkrör Grön Ungdom Storgöteborg


Astrid Eriksson Tropp

Styrelseledamot Grön Ungdom Storgöteborg


Alexander Franzén

Migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom