Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt regionen behålla Göteborgs Folkhögskola

Göteborgs folkhögskola.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Håkan Lösnitz (SD), regionråd i opposition Västra Götalandsregionen.Foto: PETER WAHLSTRÖM

Låt personalen på Göteborgs Folkhögskola få arbetsro och säg nej till att låta föreningen Selma ta över verksamheten, skriver oppositionsregionrådet Håkan Lösnitz (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Denna historia börjar med att en nystartad förening, Selma Folkhögskoleförening, skickar in en hemställan till regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen om att ta över regionens folkhögskola i Göteborg. Det kan ju tyckas okej då frågan är fri. 

 

Men hur tänker den styrande GrönBlå minoriteten när de ställer sig positiva till att ge bort en av regionens mest populära och väl fungerande folkhögskolor? 

 

När ärendet nyligen kom upp i regionstyrelsens ägarutskott, var jag inte nådig i min kritik mot GrönBlå om hur de inte ens pratar med personalen innan de tagit ställning. 

 

Jag har nämligen gjort detta: Personalens inställning är negativt till att byta huvudman.  

 

Personalen skriver i en skrivelse till regionstyrelsen följande argument varför de inte vill byta huvudman utan vill fortsätta med att vara en folkhögskola inom VGR. Här kommer några rader från brevet som personalen skrev:

 

Hemställan tar inte verkligheten i beaktande - för visst är det väl så att Göteborgs folkhögskola redan har en mycket väl fungerande verksamhet, i vilken vi varje dag arbetar för att demokratisera demokratin. Således arbetar vi också mot extremism. På vilka grunder menar Selma folkhögskoleförening att Göteborgs folkhögskola brister gällande arbetet för demokrati och mot extremism? Så vitt vi vet har föreningen ringa inblick i vår verksamhet; de har varken pratat med personal eller deltagare innan de bildat sig en uppfattning om vår verksamhet. Hemställan saknar som vi ser det då legitimitet.

 

Jag har tidigare varit ledamot i VGR:s folkhögskolestyrelse och hade just nämnda Göteborgs FHSK som min kontaktskola, så jag vet vilken fantastisk insats för samhället som personalen gör varje dag. Kursutbudet som måltidsbiträde, lokalvårdare, inriktning hund, fritidsledarutbildning är några exempel på skräddarsydda utbildningar som leder till riktiga jobb. 

 

Att då den Grönblå styrande minoriteten ställer sig positiv till att rycka undan allt detta genom att ge bort skolan till en förening utan erfarenhet inom utbildning är för mig helt oförståeligt. Att dessutom att Socialdemokraterna sitter helt tysta gör mig djupt oroad. 

 

Däremot förtjänar Vänsterpartiet beröm som också höjde sin röst i denna fråga då den var uppe på Ägarutskottet. På detta möte, där vi ger förslag till beslut till regionstyrelsen, beslöts det helt plötsligt att detta ärende inte längre skulle beslutas om, utan att det skulle skickas till regionstyrelsen utan förslag till beslut. Det blev också ett mycket besynnerligt hanterande av ärendet, lite som att stoppa huvudet i sanden och hoppas på att det försvinner av sig själv.

 

Enligt mig så finns det bara ett slut på denna historia, vilket är att avslå hemställan och låt vår personal få arbetsro och fortsätta med det helt fantastiska arbete de gör för våra elever och för vårt samhälle. 

 

Håkan Lösnitz (SD)

Regionråd i opposition Västra Götalandsregionen

Ledamot i Ägarutskottet