Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt oss enas om språktest för förskolepersonal, Darvik

Viktoria Tryggvadottir Rolka Oppositionsråd i Göteborg (S)
Foto: PRESSBILD
Aslan Akbas Gruppledare i Göteborgs förskolenämnd (S)
Foto: PRESSBILD
Saida Hussein Moge (S) Förskolepedagog och ordförande S-föreningen Biskopsgårdens Kvinnoklubb
Foto: PRESSBILD

Göteborgs välfärd har stora problem med personalbrist, vilket har lett till att man ofta rekryterar personal utan rätt utbildning och utan tillräckliga kunskaper i svenska. Att förskolepersonal inte kan god svenska är ett svek mot de många barn som inte får svenskan med sig hemifrån, skriver Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), Aslan Akbas (S) och Saida Hussein Moge (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det borde vara självklart att alla som jobbar i den svenska välfärden kan tala svenska. Ändå har vi i dag anställda i förskolan som saknar tillräckliga svenskkunskaper. Hittills har högerstyret i Göteborg röstat ner alla förslag om att införa språkkrav, men det nya skolkommunalrådet Axel Darvik (L) har öppnat upp för att införa det. Vi sträcker nu ut en hand till Darvik: låt oss, för barnens bästa, enas om språktester för förskolepersonal.

Göteborgs välfärd har stora problem med personalbrist, vilket har lett till att man ofta rekryterar personal utan rätt utbildning och utan tillräckliga kunskaper i svenska. Personalbrist kan dock aldrig lösas genom att tumma på grundläggande kompetenskrav. Det svenska språket borde vara ett sådant grundläggande krav. Därför har Socialdemokraterna kämpat för att stoppa språkförbistringen i vår gemensamma välfärd. Vi vill både införa tydliga språktester vid nyanställning och erbjuda befintlig personal med otillräckliga svenskkunskaper möjligheten att genomgå ett språklyft på arbetstid. 

När vi först presenterade vårt förslag avfärdades det av ledande vänsterpartister som en ”brunfärgad ökenvandring”. Högerstyret har anklagat oss för ”plakatpolitik” och påstått att språkkrav redan finns, vilket språkförbistringen dagligen motbevisar. Påståenden som dessa fördummar debatten. Det är inte brunfärgat att tycka att svenska ska talas i välfärden. Att kalla språktester för plakatpolitik är att relativisera språkförbistringens konsekvenser för barn, anhöriga och personal. 

På senare tid har dock tonläget blivit något mer sansat. 

Liberalernas nytillträdde gruppledare Axel Darvik, högst ansvarig för skolpolitiken i Göteborg, har sagt att han kan tänka sig införa språktest inom välfärden om det visar sig att befintliga insatser inte räcker. Nyligen kom en allvarlig rapport om förskolan som konstaterar just detta. Språkbristerna är fortfarande utbredda. Det är hela tiden barnen som drabbas. 

I förskolenämndens årsrapport för 2020 konstateras att ”trots många och omfattande insatser visar analysen emellertid att effekter av det språkutvecklande arbetet inte syns på alla förskolor där det skulle behöva synas. Förvaltningens underlag visar att det finns förskolor där barn inte erbjuds tillräcklig stöttning, framför allt i det svenska språket”. Att nuvarande insatser inte räcker är därmed uppenbart.

Vi tar nu Axel Darvik på orden. Vi går återigen fram med ett förslag om språktest i förskolan, ihop med Demokraterna. Helst vill vi socialdemokrater även se ett språklyft, med utbildning för befintlig personal på betald arbetstid, men då detta beskrivits som ett problem av högerstyret sträcker vi ut en hand och erbjuder oss att gå vidare med enbart ett språktest i dagsläget.

Språkförbistringarna är ett allvarligt problem. Det drabbar särskilt barn från hem där man inte talar svenska. Många barn har föräldrar som inte talar flytande svenska. Var ska de lära sig språket, om inte i förskolan? Vi vet också att andelen personal med rätt utbildning och språkkunskaper är lägre i områden där många av dessa barn bor. Det bäddar för en utveckling där barn, enbart på grund av sin bakgrund, står sämre rustade inför skolstart och vardag, med sämre kunskapsutveckling och mer begränsade framtidsutsikter för resten av livet som följd.

Vi tror inte att något parti vill ha den utvecklingen, men varken nuvarande eller tidigare styren i Göteborg har gjort tillräckligt för att förhindra den. Det är hög tid nu. Om vi ska se till att alla barn får goda förutsättningar att klara skolan och kunna vara fullt delaktiga i samhället är språket en helt nödvändig pusselbit. Då måste all personal som jobbar med barnen kunna god svenska. Det bör inte vara en partiskiljande fråga.

Att förskolepersonal inte kan god svenska är ett svek mot de många barn som inte får svenskan med sig hemifrån. Segregationen och ojämlikheten får inte tillåtas gå i arv. Låt oss införa språktest för förskolepersonalen tillsammans. Låt oss sätta välfärden före partipolitiskt tjafs.


Viktoria Tryggvadottir Rolka (S)

Oppositionsråd i Göteborg


Aslan Akbas (S)

Gruppledare i Göteborgs förskolenämnd


Saida Hussein Moge (S)

Förskolepedagog och ordförande S-föreningen Biskopsgårdens Kvinnoklubb