Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt inte Kinas ambassadör lämna Stockholm

Kurdo Baksi, författare, debattör och journalist.
Foto: ALI LORESTANI/TT
Gui Minhai, kidnappad svensk medborgare.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Sveriges regering bör införa en regel som går ut på att Kinas ambassadör Gui Congyou inte får lämna Stockholm tills Gui Minhai är hemma i Sverige. Därmed skulle han inte kunna besöka Kinas konsulat i Göteborg, skriver Kurdo Baksi.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Kinas konsulat i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Kinas konsulat i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Sverige måste tydligt markera att kidnappa en svensk medborgare på oskyldiga grunder är att lägga sig i Sveriges inre angelägenheter och att det får konsekvenser,skriver debattören och journalisten Kurdo Baksi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I morgon onsdag är det exakt tre år sedan den svenske medborgaren, göteborgaren, förläggaren, poeten och Tucholsky-pristagaren Gui Minhai kidnappades ombord på ett tåg, mitt framför näsan på två svenska diplomater.

Tio civilklädda kinesiska agenter bar iväg Gui Minhai till perrongen i Jinan, huvudstad i Shandong-provinsen. Det senaste livstecknet från Gui Minhai kom från ett sjukhusrum i staden Ningbo i augusti 2018 när en svensk läkare fick undersöka honom. Med andra var det för drygt tusen dagar sedan. 

Drygt två år senare dömdes Gui Minhai till tio års fängelse för ett uppdiktat brott: ”tillhandahålla information till främmande makt.” Det är högst oklart om Gui Minhai överhuvudtaget fick närvara på sin egen ”rättegång” eftersom Kina knappast definieras som en rättsstat. Exempelvis har Gui Minhai nekats att välja en egen advokat! Vare sig Sveriges ambassad i Peking eller hans familj fick kännedom om att det skulle hållas en ”rättegång”.

För mig och alla andra som kämpar för yttrandefrihet är det glasklart att den illegala kidnappningen av göteborgaren Gui Minhai endast beror på att han utövat sin yttrandefrihet som poet, författare, förläggare och oliktänkande. Som många av GT:s läsare känner till drev Gui Minhai bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay Books i Hongkong som numera berövas sin demokrati, sin yttrande- och pressfrihet bit för bit under brutala former.

Hur ska man annars förklara att Gui Minhai och hans fyra kolleger frihetsberövades på kort tid av Peking-agenter i och utanför Kina hösten 2015? 

Behandlingen av den svenske publicisten Gui Minhai är inte bara hjärtskärande, utan också upprörande. Jag önskar att jag kunde säga att vårt utrikesdepartement har gjort allt som står i deras makt för att få Gui Minhai frigiven. Så är tyvärr inte fallet.

Till exempel har såvitt vi vet ingen svensk utrikesminister försökt eller krävt att besöka Gui Minhai i fängelset. Sverige har inte heller förklarat en enda kinesisk diplomat i Stockholm som persona non grata utan bara nöjt sig med intetsägande och korta uttalanden om Gui Minhais svåra öde. Trots att Kina har kidnappat Gui Minhai två gånger (första gången kidnappades han vid semesterbostaden i thailändska Pattaya 2015) har Sverige inte infört några sanktioner mot Kina överhuvudtaget. 

Detta har ingjutit mod hos makthavarna i Peking och på Kinas ambassad på Djurgården i Stockholm eftersom det enda språk som diktaturen förstår är konkreta handlingar. 

Politiska problem kräver politiska lösningar. Sverige måste tydligt basunera att kidnappa en svensk medborgare på oskyldiga grunder är att lägga sig i Sveriges inre angelägenheter och att man inte kan behandla en svensk medborgare hursomhelst och utan konsekvenser. Trots att Kina ständigt angriper Sverige och vår yttrandefrihet föredrar utrikesdepartementet en tyst, diskret och handlingsförlamad diplomati ifråga om Gui Minhais frihet precis som i fallet med en annan göteborgare, Dawit Isaak som snart suttit tjugo år i fängelse i Eritrea. Krav på att Gui Minhai ska förses med diplomatpass eller utses till kulturattaché har inte hörsammats. Därför har jag ett förslag. 

Sveriges regering bör införa en regel som går ut på att Kinas ambassadör Gui Congyou inte får lämna Stockholm tills Gui Minhai är hemma i Sverige. Därmed skulle han inte heller kunna besöka Kinas konsulat i Göteborg. Så gjorde den brittiska regeringen för tio år sedan när en annan förtryckarregim, Eritrea, grep och låste in fyra oskyldiga britter för ”terrorism och spioneri”. Ingen eritreansk diplomat fick lämna London utan skriftligt tillstånd. Simsalabim – samtliga frihetsberövade britter blev ganska snart fria.

I och med att Gui Congyou har hotat och censurerat svensk yttrandefrihet otaliga gånger bör han inte få röra sig utanför Stockholm alls, vare sig under tjänstetid eller under ledig tid, för att till exempel jaga älg såsom han gjorde för fjorton månader sedan i Dalsland. 

Det är hög tid att despoter och deras regimföreträdare bör få smaka på sin egen medicin.


Kurdo Baksi

Författare, debattör och journalist