Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt inte jämställdhetsvågen inom fotbollen ebba ut

Elsa Alm (S), socialdemokratisk debattör och aktiv inom S i Göteborg. Foto: MÄRTA ALNEBRATT
Ställ krav på jämställda löner i din lokala fotbollsförening, ifrågasätt när kvarterskrogen inte visar dammatcher, skriva Elsa Alm. Foto: TOMMY HOLL/TT

Den radikala kulturförändringen under världsmästerskapet i fotboll har berört en hel värld. Det svenska landslagets skott gick rakt in i folksjälen. Jämställdhetskampen får inte sluta vid ett brons utan kräver alla fotbollssupportrars fortsatta slit, skriver S-debattören Elsa Alm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Något alldeles särskilt har legat i luften under hela världsmästerskapet i fotboll. Ett nästan #metoo-liknande uppror som inte kidnappats av något parti eller stannat på sociala medier. Damfotbollsspelarnas situation har berört en hel värld. Arenor har skanderat ”Equal Pay”, fotbollsstjärnor har bråkat med presidenter och fotbollens löneskillnader har anmälts till diskrimineringsombudsmannen. 

 

För första gången stannade inte diskussionen vid huruvida man ska säga damfotboll eller bara fotboll, om man verkligen kan jämföra damerna med herrarnas spel eller hur de fysiska förmågorna tar sig uttryck. När de svenska spelarna dundrade in mål på mål i mästerskapet sköt de oss inte bara till ett brons – skotten gick rakt igenom TV-rutan och in i den svenska folksjälens hjärta. 

 

Den radikala kulturförändringen har gjort att semesterfirare trängts framför storskärmar runtom i landet för att kolla på damfotboll. En förändring som gjort att nästan 30 000 människor tog sig till Götaplatsen en måndagseftermiddag för att hylla våra bronshjältar. Det är en blandning av en fotbolls-, kärleks- och jämställdhetsvåg som sköljt och fortsätter skölja över landet och dess invånare på en och samma gång. 

 

VM 94 var jag inte född, men pappa brukar alltid berätta att man kunde gå ut och kasta frisbee på Göteborgs gator utan att träffa på en enda människa. Alla satt ju inne och kollade på fotboll. VM 2019 kanske blir det mästerskap som jag själv kommer att berätta om, för alla som orkar lyssna. 

 

Den största förändringen kommer inte alltid genom fattade beslut på Rosenbad eller i riksdagen. Den kan likväl börja med dig och mig och hur vi gemensamt går ihop för att förverkliga unga tjejers drömmar om att kunna leva på sin älskade sport, samtidigt som vi river ner föråldrade normer och lägger de gamla fördomarna på hyllan.

 

En våg förpliktigar till förändring. Hur ser det ut på vår egen planhalva i Göteborg? För två år sedan uppmärksammades det att antalet damlag i Göteborg halverats från 1985. Ett resultat som förklaras av att tjejer slutar spela fotboll i tonåren då de inte ser fotbollen som en seriös karriär, utan en hobby. När samhället ställer allt högre krav på individen i form av prestation och studier väljer tjejer en annan väg. Killar kan i stället bli miljonärer på sitt fotbollsspelande.

 

Mitt IFK Göteborg har beslutat att starta ett A-lag för damer. Det hedrar dem. Unga tjejer som killar ska kunna drömma om att göra mål i den blåvita tröjan. Det kommer däremot krävas mer än bara ett lag för att uppnå jämställdhet. Vill IFK Göteborg gå före och bli Sveriges första jämställda fotbollslag kommer det att krävas marknadsföring, ambitiösa likabehandlingsplaner och rejäla lönesatsningar på damsidan. Inget lag är mer lämpligt för denna uppgift än vår kamratförening men det kräver en hög målsättning och ett ambitiöst arbete därefter.

 

Vi alla måste ta ett gemensamt ansvar att förvalta jämställdhetsvågen. Skillnaden mellan damer och herrar är högre på klubbnivå än på landslagsnivå. Utöver katastrofala löneskillnader och publiksiffror så tycks dessutom damallsvenskan vara en väldigt anonym liga. Där kämpar damerna i en ständig medieskugga som gör det svårare för den enskilda individen att följa dam - och herrligorna på samma sätt.

 

I början på 2000-talet gick några få tidningar före allmänintresset och började rapportera mer fokuserat kring herrallsvenskan. Det hjälpte till att hajpa herrallsvenskan som då varit i längre svacka med låga publiksiffror, stor medieskugga och rätt medelmåttigt allmänt intresse. Samma sak behöver nu ske för damallsvenskan. Någon behöver gå först och visa vägen. 

 

Du som fotbollssupporter gör skillnad – och inte bara för att du stöttar ditt lokala fotbollslag. Det är få marknader där konsumentmakten kan göra så stor skillnad som i fotbollens. Ställ krav på jämställda löner i din lokala fotbollsförening, ifrågasätt när kvarterskrogen inte visar dammatcher. Klaga när ungdomslaget ger tjejerna sämre träningstider, höj rösten mot orättvisa förutsättningar och intressera dig för likabehandlingsplaner. Du kommer att göra skillnad.

 

Elsa Alm (S)

Socialdemokratisk debattör och aktiv inom S i Göteborg