Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt inte corona förstöra Göteborgs föreningsliv

Vi rödgrönrosa i Göteborg föreslår att kommunen ska införa ett stödpaket till föreningslivet på 40 miljoner kronor, skriver Daniel Bernmar (V) och Bettan Andersson (V).Foto: SHUTTERSTOCK
Daniel Bernmar (V), oppositionsråd och gruppledare i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Bettan Andersson (V), 2:e vice ordförande idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Vi rödgrönrosa i Göteborg föreslår att kommunen ska införa ett stödpaket till det lokala föreningslivet på 40 miljoner kronor. Många föreningar riskerar att inte överleva utan ökade stöd, skriver Daniel Bernmar (V) och Bettan Andersson (V) inför onsdagens kommunstyrelsemöte.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronapandemin har påverkat alla delar av samhället, inte minst idrotts- och föreningslivet. Även om restriktionerna för att bromsa spridningen av viruset är nödvändiga har de slagit hårt mot många föreningar runtom i landet. Bara i Göteborg har idrottsföreningarna totalt förlorat omkring 75 miljoner under krisen.

 

Anledningen till att föreningarna har förlorat så stora summor pengar beror bland annat på att de har behövt ställa in verksamhet. Allt färre personer deltar på aktiviteter och då får de inte längre tillräckliga intäkter för att verksamheten ska gå runt. Samtidigt behöver de ofta betala höga kostnader för hyror av lokaler och andra fasta utgifter. Det är en ekvation som inte går ihop.

 

I mars beslutade regeringen att dela ut 500 miljoner för att ekonomiskt stötta idrotts- och föreningslivet under krisen. Tanken var att pengarna skulle hjälpa till att täcka de intäkter som föreningarna förlorar. Men tyvärr räcker inte pengarna på långa vägar. Därför är det viktigt att kommunerna också bidrar till föreningslivets överlevnad.

 

Vi rödgrönrosa i Göteborg föreslår att kommunen ska införa ett stödpaket till föreningslivet på 40 miljoner kronor. Tanken med pengarna är att de ska komplettera det statliga stödet och underlätta för föreningarna att klara krisen ekonomiskt. Tidigare i vår föreslog vi rödgrönrosa att avsätta 20 miljoner till föreningslivet, men nu inser vi att behoven är större än vi trodde och att mer pengar krävs. Sist blev vi nedröstade av högerstyret, men den här gången tror vi att det blir svårt för dem att blunda för den kris föreningslivet befinner sig i. 

 

Som det ser ut i dag får föreningar ofta ett så kallat aktivitetsbidrag. Det betyder att de kan ansöka om pengar till aktiviteter. På vårt initiativ har det nu ändrats så att föreningslivet numera kan få bidrag utifrån hur ett normalt år skulle ha sett ut och inte utifrån antalet aktiviteter just nu. Men det räcker inte eftersom de förlorat andra intäkter också. Allt från kaféverksamheter till biljettintäkter är borta. Det är därför viktigt att kommunen kompenserar även för det inkomstbortfallet. 

 

Vi vill även att pengarna ska användas för att hjälpa föreningarna att betala andra kostnader som de har svårt att betala just nu. Ofta är kostnader för hyror en stor utgift vi skulle vilja hjälpa föreningarna att betala. Det ska gälla både om de hyr av kommunen eller av privata hyresvärdar. Likaså kan personalkostnader vara en stor utgift som är svårt för föreningarna att betala. 

 

Slutligen vill vi hjälpa föreningarna att ställa om till aktiviteter som överensstämmer med de nya smittskyddsrekommendationerna. Redan i dag finns flera positiva exempel såsom utomhus- eller digitala aktiviteter, det är positivt och något vi vill fortsätta att stötta och uppmuntra. Dock vet vi att det tyvärr inte alltid är en möjlighet att ställa om aktiviteter. 

 

Att göra dessa insatser skulle även självklart betyda mycket för alla de som är aktiva inom idrotts- och föreningslivet i Göteborg. För många är föreningslivet en trygg stabil punkt i tillvaron och bidrar till ökad gemenskap. Att träffas, idrotta och göra meningsfulla aktiviteter är viktiga för målmåendet och hälsan. 

 

Ett fungerande föreningsliv är med andra ord en positiv kraft i samhället och en billig investering i folkhälsan. Om vi inte är beredda att hjälpa föreningslivet nu riskerar många föreningar att inte överleva och vi riskerar att förlora den viktiga samhällsnytta de bidrar med. Det får inte hända. Vi hoppas därför att fler partier väljer att rösta på vårt förslag när det ska upp till beslut i morgon den 3 juni på kommunstyrelsens sammanträde.

 

Göteborg har en stark tradition av ett rikt föreningsliv, låt inte coronapandemin radera det. 

 

Daniel Bernmar (V)

Oppositionsråd och gruppledare i Göteborg

 

Bettan Andersson (V)

2:e vice ordförande idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg