Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt göteborgarna köpa cannabis i Nordstan

Nordstan i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Foto: PRESSBILD / LUF

Ordningsmakten lägger oändliga resurser för att övervaka och motverka den cannabiskonsumtion som äger rum varje dag i Göteborg. Låt därför polisen fokusera på viktigare uppgifter än att jaga vanliga Göteborgare, skriver Simona Mohamsson vid Liberala Ungdomsförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nu händer det. Från och med i dag är produktion, försäljning, innehav och konsumtion av drogen cannabis tillåtet i Kanada. Kanada blir därmed det första västerländska landet att legalisera cannabis efter drygt hundra år av förbud. Låt oss hoppas att Kanada blir startskottet för att fler länder, inte minst Sverige, överger den skadliga förbudspolitiken och legaliserar cannabis. 

 

LÄS MER: REPLIK: Det säljs redan cannabis i Nordstan, LUF 

 

Den nolltolerans mot cannabis som vi har i Sverige bygger på en moraliserande syn om vad som känns rätt och fel och bortser från fakta. Totalförbudet mot cannabis gör det nästan omöjligt för drogmissbrukare att få vård och den göder organiserad brottslighet via inkomster på den svarta marknaden, särskilt i större städer såsom Göteborg. Göteborg skulle må bra av legaliserad cannabis - här är fem anledningar varför:

 

1. Cannabis är inte så farligt som alla tror

De flesta forskare är överens om att cannabis är mindre skadligt än vad man tidigare trodde. Men det gäller att skilja på bruk och missbruk. Precis som att ett dagligt bruk av alkohol skadar din hälsa är det naturligtvis inte hälsosamt att röka joints från morgon till kväll. Men i stället för att förbjuda konsumtion av allt som är farligt i för stora mängder borde vi lita på att människor själva kan bruka dem med måtta. Frihet under ansvar.

 

2. Det som är tillåtet kan beskattas och regleras

Cannabis värd många miljoner beslagtas årligen i Göteborg. Marknaden och eftefrågan är uppenbart stor och de som skor sig på den är kriminella gäng. Staten skulle tjäna på överföra cannabis från den svarta marknaden till en laglig marknad. Det skulle göra den beskattningsbar, det skulle göra att staten kan reglera och kontrollera den och skulle strypa stora inkomstkällor till organiserad brottslighet och därmed försvaga den.

 

3. Mindre risk för dödliga hashcocktails

I dag vet du inte vad du får när du rullat en joint. Det är inte ovanligt att cannabisproducenter spär ut produkten med skräp för att tjäna pengar, vilket kan göra substansen livsfarlig. Om cannabis hamnade under statlig kontroll kan substansens kvalitet säkerställas - till gagn för både hälsa och säkerhet.

 

4. Bättre möjlighet att hjälpa missbrukare i Göteborg

Drogmissbruk kostar liv. Så länge det är kriminellt att bruka droger är det mycket svårt att hjälpa missbrukarna. Missbrukare känner att de blir marginaliserade eftersom de riskerar straffpåföljd om de söker vård. Göteborg saknar fortfarande i dag en mottagning för sprutbyte, trots att det är en beprövad metod som är tillgänglig i andra svenska storstäder. Om cannabis legaliseras kan avståndet mellan missbrukare och behandlingssystem kortas drastiskt.

 

5. Polisen i Göteborg kan användas bättre

Ordningsmakten lägger oändliga resurser för att övervaka och motverka den cannabiskonsumtion som äger rum varje dag i Göteborg. Oavsett om det är de kriminella gängen i Biskopsgården som leder narkotikaförsäljning i penningstarka Torslanda, eller de kriminella gängen som sköter försäljningen i populära och ungdomstäta nöjeskvarteren runt Andra och Tredje Långgatan, är drogförsäljning en grogrund för allvarliga våldsdåd och otrygghet i staden. Den som verkligen vill röka cannabis kommer förmodligen hitta sätt att göra det – olagliga sätt. Det skulle inte vara möjligt för hela Göteborgs polisstyrka att förhindra det. Låt därför polisen fokusera på viktigare uppgifter än att jaga vanliga Göteborgare i försök att förhindra dem från att konsumera cannabis. Det nuvarande kriget mot knarket fungerar inte.   

 

Jag hoppas att politiker från både höger och vänster överger den skadliga förbudspolitiken och i stället lyssnar på fakta. Låt Göteborgare ha cannabisplantor i köksfönstret eller köpa sig cannabispreparat på apoteket i Nordstan. Kunskap måste värderas högre än magkänsla och ingrodda idéer, människoliv måste värderas högre än nolltolerans.

 

Simona Mohamsson

Förbundsstyrelseledamot Liberala Ungdomsförbundet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!