Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landsbygden behöver också sjukvård

Markus Otterloo, Ubbhults Byalag.Foto: Privat
Monica Molin, Bevara Fritsla vårdcentralFoto: Privat

Hur kommer det sig att regionstyrelsens ordförande Jonny Magnusson (M) blir så upprörd över byalags engagemang, undrar flera landsbygdsdebattörer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Trenden är tydlig att vården blir alltmer ineffektiv, fragmentiserad, dysfunktionell och saknar kontinuitet. Detta gäller generellt, men drabbar landsbygd i synnerhet. Därför har många byalag och lokala aktionsgrupper tagit upp dessa frågor på sin agenda och försöker finna konstruktiva lösningar. Regionstyrelsens ordförande, Jonny Magnusson (M), verkar mindre förtjust i detta engagemang och lägger linjen med ett antal anmärkningsvärda uttalanden i en intervju i Bohuslänningen den 8 december. Med ett språkbruk som hämtat från George Orwell säger han: "Som politiker måste man gå före och vara för saker, förklara varför man vill lägga ned ett sjukhus och varför det blir bättre för patienterna.” 

 

Detta är ett vanligt argument vi möts av, att det bara handlar om att förbättra informationen. Med andra ord, förlita er på herrarna! Vi är per definition inte emot några nedläggningar alls, däremot så blir det protester med rätta när detta sker utan konsekvensanalyser, och utan att vettiga och helst bättre ersättningslösningar är på plats. Istället möts vi av argument att marknaden kommer att lösa detta, en annan nämnd/styrelse har ansvaret eller att frågan ska utredas!  Vidare säger Magnusson: ”I regionen möts man av de här byalagen som tycker synd om sig själva och att de inte får någonting längre. Nu är allt kass, vi ska förstatliga sjukvården, polisen har havererat och det är skit med storregioner. Man är emot allt.”

 

Jaha, frågan är vad Magnusson är för? Vi har studerat alla hans debattartiklar under året och konstaterar att de aldrig diskuterar vårdfrågor i sig utan enbart ekonomi. Hela Sverige är överens om att vi måste få primärvården att fungera bättre. Även Magnusson ska satsa extra miljarder på detta! Men inte ett ord om hur? Är det hål i hinken så hjälper det inte att ösa på pengar innan man åtgärdat systemfelen! Vi är också för att primärvården förstärks, framförallt är vi för en öppen diskussion om hur vi ska få läkare i världens läkartätaste land (Sverige) att välja primärvården istället för att fastna inom sjukhusvården. Det finns goda lärdomar att hämta från våra grannländer. Allmänläkare och sjuksköterskor måste få bättre arbetsvillkor, mer inflytande och framförallt ett tydligt uppdrag och mandat.

 

Kanske krävs det ett krav på att efter läkarutbildningen tjänstgöra inom primärvården till exempel i fem år? Ska det återfinnas en primärvård utanför våra städer så kan vi inte ha en fri etableringsrätt utan den måste naturligtvis även vara behovsstyrd! Vi byalag och aktionsgrupper inom nätverket Frisk sjukvård är för en sjukvårdsreform där sjukhusvården förstatligas och primärvården decentraliseras och utgår ifrån ett kommunalt huvudmannaskap. Vi är för en välfungerande sjukvård oavsett var du bor i landet, vilket tyvärr inte är fallet i dag.

 

För nätverket Frisk sjukvård:

 

Markus Otterloo, Ubbhults Byalag

 

Monica Molin, Bevara Fritsla vårdcentral 

 

Bengt Bengtsson, Öxabäcks Bygdelag 

 

Siv Kopacsi, Torestorps Framtid 

 

Anders Ekström, Uppropet Jour Strömstad

 

Björn Hansson, Floby Samhällsförening

 

Karl-Erik Niklasson, Lysekil

 

Birgitta Axelsson, Lysekil