Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Laga välfärden i Göteborg

Jonas Attenius (S), gruppledare och oppositionsråd i Göteborg.Foto: JESPER HALLÉN

Högerstyret i Göteborg har lagt fram en budget som specificerar vilket viltkött som ska ligga på tallrikarna, men vågar inte röra marknadsexperimenten i äldreomsorgen. Med S-budgten blir det mindre pengar till viss kommunal verksamhet, men betydligt mer pengar till välfärden, skriver Jonas Attenius (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I våras tvingade pandemin fram en bred krisinsikt. Det svenska folket, och deras politiker, ställdes öga mot öga med den nedmontering och nedprioritering av svensk välfärd som ägt rum under 2000-talet. Folk trodde nog inte att våra beredskapslager var riktigt så bortrationaliserade, sjukvården riktigt så konkurrensutsatt och äldreomsorgen riktigt så underfinansierad som de bevisligen var. Men redan nu verkar krisinsikten som bortblåst.

Högerstyret i Göteborg har lagt fram en budget som specificerar vilket viltkött som ska ligga på medborgarnas tallrikar, men som inte vågar röra marknadsexperimenten i äldreomsorgen. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ höjer den platta skatten mitt i en lågkonjunktur – och detta för att, bland annat, skicka måltidspersonalen på vegankurser. Sverigedemokraterna vill lägga ner SFI, låta vinstjakten fortsätta och prioritera kommunala hästar i våra parker. Hur ska något av dessa budgetförslag kunna laga välfärden? 

Jag vill ändå uppmärksamma högerstyrets resa: De har retirerat långt från förra årets nedskärningshysteri, utförsäljningsiver och kreativa privatiseringsexperiment. Pandemins verklighet och folkligt motstånd tycks ha satt stopp för högerns systemskiftesidéer. I flera avseenden har de borgerliga partierna helt enkelt kopierat det socialdemokratiska budgetförslaget från förra året, vilket jag välkomnar. Men fortfarande vågar inte borgerligheten gå hela vägen och lägga en budget som faktiskt sätter välfärden först på riktigt. Före marknadsexperiment, byråkrati, detaljstyrning och projektifiering. 

Hur annars ska vi tolka det faktum att högerstyret behåller privatiseringsexperimenten i hemtjänsten? När tänker högerstyret göra någonting åt den svällande byråkratin och den resurskrävande administrationen? Hur ska högerstyrets motstånd mot språkkrav hjälpa de äldre som inte förstår sin personal? Hur lyckades man glömma av att äldreomsorgen behöver trygga villkor och utbildade medarbetare, inte otrygga och outbildade timanställda, efter det vi sett under pandemin? Nej, det är uppenbart att de borgerliga fortfarande tror att man kan effektivisera och digitalisera bort de som vårdar våra äldre och tar hand om våra barn. 

Socialdemokraterna vet att vi måste sätta välfärden först. Därför föreslår vi en historisk omfördelning: från byråkrati, interna processer, vinstjakt och experimentella satsningar, till långsiktiga investeringar i välfärden och välfärdspersonalen. Vi väljer omfördelning när andra väljer fulbesparing eller skattehöjning, och vi väljer långsiktig upprustning av vår gemensamma välfärd över kortsiktiga projektsatsningar. 

Med den socialdemokratiska budgeten får Göteborg ett anställningsstopp för byråkrati och administration. Av våra samlade satsningar går en halv miljard till äldreomsorgen, en halv miljard till skolan och 180 miljoner till göteborgarnas trygghet. Det skulle innebära att vår gemensamma välfärd förstärks med hundratals fler undersköterskor, lärare, barnskötare och annan personal – och att samma personal får bättre villkor, höjda löner och mer tid i mötet med göteborgarna. 

Det är politikens jobb att hushålla ansvarsfullt med göteborgarnas skattepengar. Med den socialdemokratiska budgeten blir det mindre pengar till viss kommunal verksamhet, men betydligt mer pengar till välfärden och betydligt fler anställda välfärdsarbetare. Högerstyret satsar mer än Socialdemokraterna på kulturförvaltningen, konsument- och medborgarservice och kommunledningen – och säkert på en del andra behjärtansvärda ändamål också. Vi prioriterar välfärden, vår skola, vår omsorg och vår trygghet över allting annat.  

Vi måste lära av pandemin. Man kan inte göra allt åt alla. Målet med den socialdemokratiska budgeten är att kommunen ska kunna utföra sitt allra viktigaste jobb: Trygga välfärden för alla som behöver den. För det behövs inte fler dyra experiment, ideologiska marknadssystem och byråkratiskapande administration – det krävs bara att man vågar sätta välfärden först.

 

Jonas Attenius (S)

Gruppledare och oppositionsråd i Göteborg