Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kurdo Baksis märkliga konspirationsteorier

Mikail Yüksel (C), riksdagskandidat och vice ordförande för Centerpartiet i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Jag accepterar inte att få en radda lögnaktiga påhopp upptrycka i ansiktet. Kurdo Baksis påhopp på mig är inte bara felaktiga - de är slarviga. Kurdo Baksi borde presentera bevis för sina påståenden om att jag skulle vara en Erdogan-megafon eller be om ursäkt, skriver Mikail Yüksel (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att valrörelsen skulle kunna bli smutsig, det har alla som kandiderar för politiska uppdrag varit medvetna om och förberedda på, men författaren Kurdo Baksis verklighetsfrånvända konspirationsteorier på söndagens GT Debatt gör mig ändå uppriktigt oroad över debattklimatet i svensk politik.

 

Han upprörs över att jag och två andra riksdagskandidater har kampanjat i den turkiska staden Kulu. På vilket sätt det skulle vara fel att helt lagligt och i sann demokratisk anda driva valrörelse i en stad där väldigt många svenska medborgare finns, det övergår mitt förstånd. 

 

LÄS MER: GT DEBATT: Har Göteborgscentern en Erdogan-megafon som toppkandidat?

 

Vi tre riksdagskandidater, en socialdemokrat och två centerpartister, kommer från eller har våra rötter i Kulu. Att vi återvänder till staden där vi vuxit upp för att berätta om vår politik för de röstberättigade svenskarna som finns på plats är varken otillåtet eller misstänkt, utan tvärtom snarare ganska logiskt. Inte en enda krona från turkiska myndigheter har gått till mina annonsskyltar. Allt annat vore helt otänkbart. Kurdo Baksis antydan om att turkiska politiska intressen har betalt för annonsplatserna är felaktig.

 

LÄS MER: GT DEBATT: Ohederliga, ogrundade anklagelser från Baksi 

 

Men Kurdo Baksi nöjer sig inte med det. Han har skrapat ihop alla småsmulor han kan hitta av ”guilt by association”, felaktiga rykten och helt uppdiktade påståenden. Alltihop utan tillstymmelse till bevis. Till exempel försöker han ställa mig till svars för påstådda åsikter om olika historiska händelser och internationella konflikter.

 

LÄS MER: GT DEBATT: C-toppkandidat måste svara om Seyfo

 

Till exempel hävdar han att jag i ett tal ”förnekade folkmordet på armenier, assyrier/syrianer och pontiska greker 1915”. Det har jag aldrig gjort. Det råder ingen tvekan om att väldigt många armenier miste livet. Det var en stor tragedi. Det jag har sagt i den frågan är att jag delar Centerpartiets uppfattning, att det inte är politiker som ska skriva historien. Det är inte upp till riksdagen att ta ställning i frågor om internationell folkrätt. Därför röstade Centerpartiet och de andra allianspartierna nej när riksdagen behandlade frågan. Jag följer partilinjen. Mer dramatiskt än så är det inte. 

 

Han drar också in konflikten mellan Turkiet och Cypern i sin tirad av lösa anklagelser. Baksi påstår att jag skulle ha sagt att hela Cypern är turkiskt. Det är helt befängt. Jag har aldrig någon gång engagerat mig, eller ens haft någon kunskap, i den konflikten. Jag respekterar de gränser som finns. Första gången jag överhuvudtaget tänkt tanken är när Baksis artikel publicerades.

 

Kurdo Baksi påstår vidare att Turkiets president Erdogans lobbyorganisation UETD i ett videoklipp har uppmanat folk att rösta på mig. Jag känner inte till att något sådant skulle ha inträffat. 

 

Till sist tar Baksi också upp Barbaros Leylanis osmakliga angrepp på armenier, vilket han försöker smeta av på mig. Det räcker med en Googling för att inse att det bara är ett desperat försök att smutskasta mig och min kandidatur. Jag har jag nämligen offentligt fördömt Leylanis uttalande i kraftfulla ordalag. Att jag skulle ha organiserat någon manifestation tillsammans med honom är bara ännu en lögn i raden. Hade Baksi bara tagit sig tid att bläddra lite på min Facebookvägg hade han fått svar.

 

Kurdo Baksi kan vara lugn. Jag är ingen Erdogan-megafon. Tvärtom, jag är starkt oroad över utvecklingen i Turkiet under Erdogans styre och det rådande demokratiska underskottet.

 

Jag är inte i politiken för att engagera mig i konflikter eller problem som finns i andra länder, inte ens mitt eget födelseland Turkiet. Jag är i politiken för att bekämpa de problem som finns här i Sverige, inte minst i min hemstad Göteborg. 

 

Jag vill vara med och påverka det svenska samhället. Och det vill jag göra baserat på Centerpartiets värderingar, ingen annans. Att jag skulle få mothugg hade jag räknat med, så fungerar demokratin, men att få en radda lögnaktiga påhopp upptrycka i ansiktet kommer jag aldrig acceptera. 

 

Kurdo Baksi borde presentera bevis för sina påståenden eller be om ursäkt. Medan han draggar vidare på Internets slambetäckta botten fortsätter jag min kampanj för ett nytt ledarskap i Sverige och Göteborg.

 

Mikail Yüksel (C)

Riksdagskandidat och vice ordförande för Centerpartiet i Göteborg