Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kulturen i Göteborg är ingen ost, alliansen!

Grith Fjeldmose (V), andre vice ordförande kulturnämnden.Foto: PRESSBILD
Lars-Olof Karlsson (MP), ledamot kulturnämnden i Göteborg.Foto: CATHARINA FYRBERG
Ulrika Centerwall (FI), ledamot kulturnämnden i Göteborg.Foto: PRESSBILD

Efter medborgarnas protester fredas biblioteken, men flera verksamheter får minskade anslag av alliansen, skriver Grith Fjeldmose (V), Lars-Olof Karlsson (MP) och Ulrika Centerwall (FI).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den rödgrönrosa budgeten var den enda i Göteborgs fullmäktige som fullt ut hade kompenserat för kulturnämndens kostnadsökningar. Utöver detta gjorde vi satsningar på det fria kulturlivet och kulturskolan. Vi valde, i full insikt om de stramare ekonomiska tider staden har framför sig, att satsa eftersom kulturen för oss är så fundamental i ett levande samhälle att den behöver fredas, och frodas, också i sämre tider. Kulturen är identitetsskapande. Kulturen bidrar till sammanhang och samverkan. Kultur och konst är också bärande delar i det offentliga samtal som är grundläggande för vår demokrati. Dessutom är konsumtion av kultur mindre miljöbelastande är konsumtion av prylar.

 

Efter medborgarnas protester fredas biblioteken, men flera verksamheter får minskade anslag av alliansen: Sommarunderhållningen, Kulturnatta, danssatsningen, bokbussarna samt utvecklingen av kulturskolan. Dessutom ska 17 miljoner kronor sparas bland annat genom att inte anställa tillräckligt med personal, inte satsa på att bli en attraktiv arbetsgivare på samman nivå som andra förvaltningar samt att hyvla vissa budgetramar. Detta är ett hårt slag mot kulturlivet i Göteborg. De borgerliga partierna måste sluta hyvla, kulturen är ingen ost. 

 

Under 2020 vill Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna dra in utvecklingsarbetet av kulturskolan med motiveringen att stadsdelsnämnderna ska läggas ner. Vi rödgrönrosa menar att just därför är det viktigt att utveckla kulturskolan. Kulturförvaltningen framhåller i riskanalysen att beslutet kan minska barn och ungas inflytande, försvåra möjligheten att utöka tillgängligheten för nya målgrupper samt försvåra arbetet med en jämlik kulturskola. Barns rättigheter att få utveckla sitt skapande måste få öka – inte minst i ljuset av att FN:s barnkonvention blir svensk lag från och med 1 januari.

 

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson (M) och kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L) får vänja sig att de inte ensamma håller i taktpinnen. Om de föreslår stora nedskärningar några timmar innan ett sammanträde får de leva med konsekvenserna.

 

Likt dirigentens cesur pausade vi nedskärningarna i kulturen och begärde mer pengar från kommunstyrelsen. Det hade varit fullt möjligt att fördela en liten del av det överskott på flera hundra miljoner kronor Göteborgs Stad ser ut att göra 2019 till att stärka kulturen 2020. 

 

I övertygelse om kulturens fundamentala värde kan vi inte acceptera några av de förslag till nedskärningar förvaltningen har presenterat med anledning av alliansens budget. För oss är alla verksamheterna delar av samma kärnverksamhet. Vi har inte för mycket kultur i Göteborg, tvärtom, och vi ser en potential som ökade resurser kan frigöra. 

 

Kommunfullmäktiges budget ska följas. Eftersom kommunstyrelsen inte har hörsammat vår begäran återkommer vi tre partier i kulturnämnden med förslag om kompletteringsbudget senare. Alliansens dråpslag mot kulturen måste bli kortvarigt. 

 

För att få ihop budgeten föreslår alliansen att nämnden ska använda eget kapital samt odefinierade intäkter eller besparingar på 3,6 miljoner kronor. Ökade avgifter för skolbiblioteken nämns som exempel. Vi rödgrönrosa ifrågasätter om det ens är lagligt att fatta det beslut som alliansen föreslog och skjuta över ansvar för, och beslut om, nedskärningar till förvaltningen. Kommunallagen är tydlig att kvalitet och omfattning är nämndsfrågor. Det råder delegationsförbud på nedskärningar. Uppenbarligen styrs Göteborg i dag av ett gäng som vet priset på allt men inte vet värdet av något.

 

Grith Fjeldmose (V)

Andre vice ordförande kulturnämnden

 

Lars-Olof Karlsson (MP)

Ledamot kulturnämnden

 

Ulrika Centerwall (FI)

Ledamot kulturnämnden