Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krävs mer än löften och tomma ord mot gängen

Johan Forssell (M), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson. Foto: FREDRIK WENNERLUND

Regeringen lyckas inte knäcka gängbrottsligheten, skriver Johan Forssell (M) i en replik till Mikael Damberg (S), Lena Hallengren (S) och Anna Johansson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Narkotikan flödar in över gränserna och göder de kriminella gängen. Socialdemokraterna Lena Hallengren, Mikael Damberg och Anna Johansson skriver på GT Debatt om åtgärder mot narkotika. Men i stället för att leverera skarpa förslag presenterar regeringen nya utredningar, uppdrag och löften. Regeringen tycks närmast kroniskt oförmögen att komma till skott med ny lagstiftning för att adressera stora samhällsproblem.

 

Sverige har stora problem med brottslighet kopplade till kriminella gäng. Narkotikahandel bedrivs på öppen gata. Barn får se knark och vapen hanteras vid sina förskolor. Sprängmedel detonerar i bostadsområden. Under 2019 har antalet skjutningar och antalet anmälda sprängningar fortsatt öka. Hittills i år har 124 sprängningar anmälts, varav 16 i Västra Götaland.  

 

Regeringen lyckas inte vända utvecklingen och knäcka gängbrottsligheten. Moderaterna har länge pekat på ett flera åtgärder som behövs här och nu.

 

För att stoppa de kriminella gängen behövs en kraftig utbyggnad av polismyndigheten och åtgärder för att säkerställa 10 000 fler polisanställda. Det behövs både en riktad lönesatsning och betald polisutbildning. Dessutom vill Moderaterna se specialiserade narkotikapoliser, visitationszoner som underlättar polisens arbete med vapen och narkotika, obligatorisk häktning i fler fall och dubbla straff för brott i gängmiljöer.

 

Moderaterna har länge krävt att straffen för överlåtelse av narkotika ska skärpas. I regeringsförklaringen i januari instämde statsminister Stefan Löfven (S) i att straffen måste skärpas. Det har gått åtta månader sedan dess men ännu har inte regeringen kommit till skott. Riksdagen har till och med uppmanat regeringen att göra detta.

 

Avgörande för att stoppa narkotikan är att strypa flödet av narkotika in i landet. Därför behöver Tullverket förstärkas och ges bättre befogenheter. Om regeringen menar allvar med att stoppa narkotikan, varför kan då Tullverket fortfarande inte stoppa en kurirförsändelse med narkotika? Det handlar om en allvarlig brist i lagstiftningen som varit känd i många år. Moderaterna vill förstärka Tullverket med 500 fler tulltjänstemän, en satsning som påbörjades i och med M/KD-budgeten som röstades igenom i höstas. Det är ännu okänt om regeringen tänker stoppa eller fullfölja den satsningen.

 

Om gängkriminalitet, som påstås, verkligen är en av Socialdemokraternas högst prioriterade frågor kommer det behövas mer än löften och tomma ord. Omfattande åtgärder behövs för att lösa den akuta situation vi har i Sverige. Den som prioriterar klasskamp före denna grundläggande insikt kommer aldrig att få bukt med problemet.

 

Johan Forssell (M)

Riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson